Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gine’de askeri darbe: Askerler yönetime el koydu, Cumhurbaşkanı Alpha Conde gözaltında tutuluyor

Batı Afrika ülkesi Gine’de askerler, pazar günü (5 Eylül) ülkenin uzun süredir görev yapan Cumhurbaşkanı Alpha Conde’yi gözaltına aldıklarını ve anayasayı feshettiklerini duyurdu. Askerler, devlet televizyonuna çıkarak yönetime el koyduklarını, ülkenin kara ve hava sınırlarını bir süreliğine kapatttıklarını söyledi. Cunta lideri Mamady Doumbouya, “Yoksulluk ve yaygın yolsuzluk Başkan Alpha Conde’yi görevden almayı zorunlu kıldı” dedi. Birleşmiş Milletler (BM) ise darbeyi kınarken Afrika Birliği de Gine’ye yönelik misilleme tehdidinde bulundu.

Gine’de Albay Mamady Doumbouya’nın başında olduğu Özel Kuvvetler Birlikleri (GFS) yönetime el koyduklarını ve Cumhurbaşkanı Alpha Conde’yi gözaltına aldıklarını duyurdu.

Beraberindeki askerler ile devlet televizyonuna çıkan cuntanın lideri Albay Mamady Doumbouya, “Yoksulluk ve yaygın yolsuzluk Başkan Alpha Conde’yi görevden almayı zorunlu kıldı. Hükümeti ve kurumları feshettik. Birlikte yeni bir anayasa yazacağız” dedi.

Öte yandan, pazar sabahı başkent Konakri’de cumhurbaşkanlığı sarayı yakınlarında silah sesleri duyuldu. Saatler sonra Conde askerlerle çevrili bir odada görüldü.

Askeri kaynaklar, cumhurbaşkanının açıklanmayan bir yere götürüldüğünü belirtti. Cuntadan yapılan açıklamada devrik başkan Conde’nin zarar görmediği, sağlığının garanti edildiği ve doktorların gözetiminde olduğu bilgisi paylaşıldı.

“ABD, Konakri’de yaşananları kınıyor”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı, Gine’deki askeri müdahaleyle ilgili paylaştığı mesajında, “ABD, Konakri’de bugün yaşananları kınıyor” dedi.

Şiddet ve herhangi bir anayasa dışı uygulamanın Gine’deki barış, istikrar ve refah umutlarına zarar vereceği belirtilen açıklamada, “Askeri müdahale, ABD ve Gine’nin diğer uluslararası ortaklarının, Gine halkı için ulusal birliğe ve daha parlak bir geleceğe giden yolda ilerlerken ülkeyi destekleme kabiliyetlerini tehdit edebilir” denildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, “hükümetin zorla ele geçirilmesini” şiddetle kınadığını belirtti ve Conde’nin derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) dönem başkanlığını yürüten Gana Devlet Başkanı Nana Akufo-Addo de yaşananları darbe girişimi olarak adlandırdı ve yaptırımda bulunabileceklerini ima etti. Öte yandan Akufo-Addo, bölgenin en büyük ekonomisi Nijerya’da da anayasal düzene geri dönülmesi çağrısında bulundu.

Albay Mamady Doumbouya

Askeri cuntanın adı: Ulusal Birlik ve Kalkınma Komitesi

Devlet televizyonunda okunan açıklamada, görevden ayrılan bakanlar ve hükümet yekililerinin bu sabah (6 Eylül) mecliste bir toplantıya davet edildiği belirtildi. Kendisine Ulusal Birlik ve Kalkınma Komitesi (CNRD) ismini koyan drbeci askerler, “Pazartesi günü yapılacak toplantıya katılmama CNRD tarafından karşı bir isyan olarak kabul edilecektir” diye konuştu.

Conde, ekim ayında üçüncü kez devlet başkanlığına seçilmişti

Başkan Conde, muhalefetin şiddetli protestolarını da göz önüne alarak anayasayı değiştirmiş ve geçen ekim ayında üçüncü kez devlet başkanı olarak seçilmişti.

Alpha Conde

Son haftalarda hükümet, boşaltılan devlet kasasını doldurmak için vergileri artırma kararı almış ve yakıt fiyatına yüzde 20 zam yapmıştı. Alınan kararlar, halk tarafından tepkiyle karşılanmış ve protestolara neden olmuştu.

“Yeni zenginler sınıfı oluştu ve onlar bizimle alay ediyordu”

ABD Kongre Araştırma Servisi’nden Alexis Arieff, Batı Afrika’nın son yıllarda “demokratik gerileme” içinde olduğunu belirtti.

Gine, Conde’nin iktidarı boyunca boksit, demir cevheri, altın ve elmas zenginliğinin ihraç edilmesi üzerinden kısmi bir ekonomik büyüme yaşadı. Ancak iktidara yakın etnik gruplar ve çıkar odaklarının ekonomik büyümeden fayda sağlarken, geniş halk kitleleri ise mağdur edildi. Başkent Konakri’de yaşayan Alassane Diallo, “Başkan her yerde yolsuzluğu ortadan kaldırarak farklı bir şekilde yönetmek istediğini ilan ederken, kamu fonlarının zimmete geçirilmesi arttı. Yeni zenginler sınıfı oluştu ve onlar bizimle alay ediyordu” dedi.

Derleyen: Zeynel Yıldırım

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.