Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yoğun bakımlardan çıkan aşı gerçeği – Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkıran: “Aşılama programına uyanlar yoğun bakıma düşmüyor”

Türk Yoğun Bakım Derneği, 11 Ağustos 2021 tarihine ait bir günlük süreçte Türkiye’nin her yerinden 60 merkezde yatan yoğun bakımdaki koronavirüs hastalarının verilerini paylaştı. Türkiye genelinde 60 merkezden elde edilen verilerin Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurulu önderliğinde, Sağlık Bakanlığı’nın onayıyla değerlendirildiği çalışmanın sonuçlarını Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Oktay Demirkıran ile konuştuk.

Prof. Dr. Demirkıran, çalışmanın 11 Ağustos 2021 tarihine ait bir günlük süreçte Türkiye’nin her yerinden 60 merkezde yatan yoğun bakım hastalarının verileri değerlendirilerek yapıldığını söyledi. Demirkıran, “952 hastaya ulaştık, 921’inin sonuçları analiz edilerek değerlendirmeye alındı. Türk Yoğun Bakım Derneği’nin Türkiye çapındaki üyelerinin çalıştıkları yoğun bakımlardan gönderdikleri veriler bunlar. Buna göre, yoğun bakımlardaki aşısız hasta oranı yüzde 51,4, iki doz Sinovac aşısı yaptıranların oranı ise yüzde 39,4 olarak belirlendi. Üç doz Sinovac ile aşılananların oranı yüzde 1,9, iki doz Sinovac ve bir doz BioNTech ile aşılananlar yüzde 1,1, tek doz Sinovac yüzde 3,4, tek doz BioNTech ise yüzde 2,3 olarak belirlendi. İki doz BioNTech ile aşılananların oranı yüzde 0,5 olarak belirlendi. Aşısız hastalar ve eksik aşılı olanları topladığımızda yüzde 80’i geçtiğini görüyoruz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.