Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İTÜ Rektörlüğü, İTÜ Geliştirme Vakfı’na ait Zeynep Birkan Kız Öğrenci Yurdu’na mahkeme kararına rağmen pencereden girerek el koydu, yurtları işleten şirketi “işgal” ile suçladı

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörlüğü, İTÜ Geliştirme Vakfı’na ait yurtların boşaltılmasını istedi. Vakıf, yargıya başvurarak mahkemeden “ihtiyati tedbir” kararı aldı. Rektörlük ise Sarıyer Kaymakamlığı’ndan aldığı tahliye kararıyla 11 Eylül’de pencereden girerek Zeynep Birkan Kız Öğrenci Yurdu’na el koydu. Yurtları işleten ARI Kültürel Sosyal ve Sağlık Hizmetleri A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Lerzan Özkale, rektörlüğün mahkeme kararını hiçe saydığını söyledi. Rektörlük ise ARI Kültürel A.Ş.’yi kira süresi ve sözleşmesi dolmasına rağmen İTÜ yurtlarını işgal etmekle suçladı.

Prof. Dr. Özkale: “Rektörlük mahkeme kararını hiçe saydı”

Medyascopea açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Lerzan Özkale, “Elimizde tedbir kararı olmasına rağmen rektörlük, Sarıyer Kaymakamlığı’na bir yazı yazdırarak yurdun arka camından içeri zorla girdi. 49 yıllık irtifak hakkının tescil edilmesini istedik. Rektörlük, mahkeme kararını hiçe sayarak, biz kapıyı açmadığımız için arka camdan kolluk kuvvetleriyle gelerek zorla içeriye girdi. Biz kapıyı, karara dayanarak açmıyoruz. Tedbir kararına göre, ‘Mahkeme sonuçlanana kadar bu taşınmazlar ile ilgili bir değişiklik yapılamaz’ deniyor. Biz bu hakkımıza dayanarak kapıyı açmadık” dedi.

Yurtta öğrencilerin özel eşyaları var”

Yurtta kız öğrencilerin özel eşyalarının olduğunu vurgulayan Özkale, “Biz işlettiğimiz bu yurtta özel eşyaların olduğu odalara girmezken rektörlük ekiplerinin girmesine müsaade etmedik. Biz kapıyı, ihtiyati tedbir kararına dayanarak ve öğrencilerimizin özel eşyalarını koruma amacıyla açmadık. Bu temel haklara aykırı bir şey ama gelen heyete bunu anlatamadık. Kaymakamlık, ‘Yurda girebilirsiniz’ diyerek mahkeme kararını tanımamış oldu” diye konuştu. Özkale, rektörlük heyetinin dört saat içerde kaldığını, hiçbir belge ve bilgi vermeksizin yurdun anahtarını değiştirerek ayrıldığını söyledi.

Yurda pencereden zorla girdiler

Yurtları işleten ARI Kültürel Sosyal ve Sağlık Hizmetleri A.Ş.’nin yazılı açıklamasında ise yurtların İTÜ mezunlarının bağışları ile inşa edildiği ve 49 yıllık irtifak hakkıyla İTÜ Geliştirme Vakfı’nın da ortak olduğu şirketler tarafından 20 yıldır işletildiği belirtildi. İTÜ Geliştirme Vakfı’nın bağlı şirketleri eliyle işlettiği okul ve yurtları koruma amacıyla 10 Ağustos 2021’de mahkemeden ihtiyati tedbir kararı aldığı ancak rektörlüğün 10 Eylül 2021’de Sarıyer Kaymakamlığı’ndan aldığı tahliye yazısıyla yurtların ertesi gün (11 Eylül 2021) boşaltılmasını istediği belirtildi. Bunun üzerine öğrencilerin eşyalarıyla kendilerine ait ekipman ve mobilyayı boşaltabilmek için 15 Eylül’e kadar süre talep eden ancak bu talebi de reddedilen şirket, Rektörlükten gelen bir heyetin 11 Eylül Cumartesi günü polis desteği ile yangın merdiveninden yurda girmeyi denediğini, sonunda pencereden girerek yurdu fiilen teslim aldığını vurguladı.

“İTÜ Rektörlüğü’nü hukuka uymaya davet ediyoruz”

Açıklamada, “İTÜ Geliştirme Vakfı kuruluşundan bu yana mezunlarından 80 milyon dolar tutarında bağış projesini gerçekleştirerek İTÜ’de büyük yatırımların yapılmasını sağlayan, üniversitenin ve mezunların yararını gözeten bir kurumdur. 49 yıllık irtifak hakkına ve ‘tedbir’ kararına hiçbir şekilde uyulmadan sadece Sarıyer Kaymakamlığı’nın ‘tahliye“ yazısına müsteniden gösterilen bu hukuk dışı tavır, İTÜ’lü olma değerleri ile çelişmekte, camiamızın en ayırt edici özelliği olan bilime ve hukuka saygı vasfına temelden ters düşmektedir. İTÜ Rektörlüğü’nü bu tutumu dolayısıyla kınıyor ve hukuka uymaya davet ediyoruz. Konuyla ilgili yasal hak arayışlarımız ve kamuoyuna süreçler hakkında bilgi aktarımımız devam edecektir” denildi.

İTÜ Rektörlüğü: “Kira süresi ve sözleşmesi dolmasına rağmen Arı Kültürel A.Ş., İTÜ yurtlarını işgal etti”

İTÜ Rektörlüğü ise yurtları işleten şirketin sözleşmesinin dolduğunu savundu. Rektörlüğün açıklamasında, “Bazı öğrenci yurtlarımızın işletilmesinden belli bir süredir sorumlu olan İTÜ Geliştirme Vakfı’nın iştirak şirketi olan Arı Kültürel A.Ş.’ye sözleşme sürelerinin dolduğuna dair önceden bildirimler yapılmıştır. Ayrıca 5072 sayılı dernek ve vakıfların kamu kurumlarıyla ilişkilerini düzenleyen yasanın 2. maddesine göre, vakıf ve dernekler ile bunların iştiraklerinin kamu kurum ve kuruluşlarında faaliyette bulanamayacaklarına emredici yasa hükmüne göre kamu binalarının hukuki çerçevede İTÜ’ye teslimi istenmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Yurtların işletilmesinden sorumlu Arı Kültürel A.Ş.’yi “İTÜ geleneğine hiç yakışmayan bir biçimde kasıtlı yalan haber yaptırmakla” suçlayan Rektörlük, şu çıklamayı yaptı: “Maksatlı yapılan yalan haberlerin aksine, mevcut yasal düzenlemeler ile birlikte kira süresi ve sözleşmesi dolmasına rağmen Arı Kültürel A.Ş., İTÜ yurtlarını işgal etme yoluna gitmiştir. İTÜ, yalnızca İTÜ’lülerindir. Tüm hukuki uyarılara rağmen, çeşitli hileli yollara başvurarak işgale devam eden Arı Kültürel A.Ş., bugün itibarıyla ilgili yurttan hukuka uygun olarak tahliye edilmiştir.”

Haberlere suç duyurusu

Rektörlük açıklamasında “Karalama amacı taşıyanlar, kamuoyunu yanıltmak niyetiyle yalan haber üretenler ve isnatsız beyanda bulunanlar hakkında gerekli hukuki işlemler yapılacaktır” denilerek haberler için suç duyurusunda bulunulacağı belirtildi.

“İTÜ yurtları yalnızca İTÜ’lü öğrencilerindir”

Boşaltılan yurdun tıpkı diğer yurtlar gibi İTÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından işletileceğini açıklayan Rektörlük, “İTÜ yurtları yalnızca İTÜ’lü öğrencilerindir. İTÜ yurtları, hiçbir vakfa ve öğrenciler üzerinden kâr amacı taşıyan hiçbir şirkete peşkeş çekilemez. Dolayısıyla, İTÜ yurtları hiçbir vakıf veya kuruma bağlı değildir” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler