Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’den Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e: “Cesur, adil bir savcı aranıyor Türkiye’de, bulunamıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, partisinin İstanbul İl Başkanlığı’nda gündeme dair açıklamalarda bulundu. Özel, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Sakarya Zaferi’nin 100. yılı etkinliğindeki konuşmasında 2023 hedeflerini Milli Mücadele’ye benzetmesini “talihsiz bir açıklama” olarak nitelendirdi. CHP’li Özel’in eleştirilerinin hedefinde, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve eski Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da vardı.


Erdoğan’ın “Milli Mücadele” açıklamasına tepki: “Son derece talihsiz açıklamalar

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın, Sakarya Zaferi’nin 100. yılı etkinliğindeki konuşmasını eleştiren CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Herkesi kucaklaması gereken Cumhurbaşkanı bir konuşma yaptı, tören aslında askeri erkânın davet edildiği bir parti toplantısıydı. Cumhurbaşkanının yardımcısı, bakanları, partisinin genel sekreteri, yardımcıları, sözcüleri… Bir de milletin ordusunun temsilcileri ile görevini yaparken partili olmuş ilk Milli Savunma Bakanı oradaydı” dedi.

Erdoğan’ın törendeki açıklamalarını “talihsizlik” olarak nitelendiren Özel, şunları söyledi:

“Son derece talihsiz açıklamaları dinledik. Atatürk’ün çıkardığı Tekalifi Milliye Kanunu ile kendisinin Kovid süreci başladığında vatandaşa IBAN atmasını eş tutan Cumhurbaşkanının, dün de 2023 hedeflerini Milli Mücadele’ye eş tuttuğunu gördük. Konuşmasının büyük bölümünü Cumhur İttifakı güzellemesi, Millet İttifakı’na saldırarak gerçekleştirdi. Her görüşten insanın dedesi o toprak altında kefensiz yatıyor. Biz böyle bir ayrışma konuşmasını kabul etmiyoruz. Cumhurbaşkanı şapkası ile parti başkanı konuşması yapıyor. Eğer Duatepe’de bir konuşma yapılacaksa, ‘Keşke Yunan kazansaydı’ diyen fesli Deli Kadir’i ziyarete giden Diyanet İşleri Başkanı’na bir şey söylemek lazımdı.”

“Memleketi Sicilya’ya döndürdüler”

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün dün (13 Eylül) hakim ve savcı adaylarına yönelik konuşmasındaki “Adaletin asıl tecelligâhı koca koca binalar değil, sizin temiz vicdanınızdır, aklınızdır, kalbinizdir” sözlerine dikkat çeken Özel, şöyle konuştu: “Memleketi Sicilya’ya döndürdüler. Bir Palermo’da herkesin bildiği sırlar vardır, bir de Türkiye’de var. Bir bakan, ‘Yedi yıldır susuyorum, düğüm düğüm boğazım. Hakkımdaki tapeler doğruydu, konuşmak istiyorum’ diyor. Cesur, adil bir savcı aranıyor, bu savcı Türkiye’de bulunamıyor. Ama Abdulhamit Gül orada oturuyor ve yargı bağımsızlığından dem vuruyor. Ruhsar Pekcan’la ilgili Meclis’te soruşturma komisyonu yok, suçun diğer unsurları açısından savcılar üç maymunu oynuyorlar. Burada mı yargı bağımsızlığından bahsedeceğiz?

“Ali Erbaş, israf fetvası vereceksen bindiğin arabadan başla”

Özgür Özel’in eleştirilerinin hedefinde Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da vardı. Özel, şunları söyledi: “Erbaş, özel yetkilendirilmiş kötü niyetli bir futbolcu gibi siyaset sahnesinde dolaşmaktadır. Onun yeri siyaset sahnesi değildir. Kuran Allah kelamıdır, oysa o reis kelamı ile hareket etmektedir. ‘Muhafazakâr Kürtler AKP’yi bıraktı’ anketini gördüler, Ali Erbaş Diyarbakır’da kanaat önderleri ile görüşüyor. Ne yapmaya çalıştığınızın farkındayız. Geçen hafta ‘ıstakoz’ fetvası veriyor, bu hafta açık büfe fetvası. Soran var sanki. Soran varsa o soran salağa söyle, bizi salak yerine koyma. Ali Erbaş israf fetvası vereceksen bindiğin Mercedes’ten başla. Vatandaşın böyle bir derdi yok. Vatandaşın derdi mutfağındaki yangın. Ne yapmaya çalıştığınızı biliyoruz, bu hale düştüğünüz için üzgünüz. ‘Atatürk heykelleri yerde köpek gibi sürünecek’ diyen adama taziyeye giden birinin Türkiye’ye söyleyecek sözü, yönlendirecek bir tek oy bile yoktur.”

“Erdoğan Bayraktar sorulmasın istiyorlar”

AKP Sözcüsü Ömer Çelik‘in FOX TV muhabirini basın toplantısına almadığını hatırlatan Özel, şöyle devam etti: “Geçen hafta FOX TV’nin bir muhabiri, Barış arkadaşımız, AK Parti Genel Merkezi’nde yapılan bir önceki MYK toplantısına alınmamıştı. Dün Ömer Çelik bir açıklama yaptı. ‘Mesele kurumsal değildi, kişiseldi. Bunu FOX TV kurumsallaştırdı’ dedi. Kendisine sorulacak bir soru var, o soru sorulmasın istiyor. Bakan Erdoğan Bayraktar’ın ‘Benimle ilgili tapeler doğruydu’, sorusunu sormasın istiyorlar. Bu aynı zamanda hem basın özgürlüğünün ihlalidir. Bu, şu demektir: ‘Hoşuma gitmeyen soru soranı buraya yollama’. Bu ekmekle oynamaktır.”

“İdlib’de üç Mehmetçiği kim vurdu?”

İdlib’de üç askerin yaşamını yitirdiği saldırıya değinen Özel, “Bu şehitlerimizi kim vurdu? Hangi örgüt vurdu? Bu sırtı sıvazlanan cihatçılar, bir gazetenin deyimiyle gizemli örgüt… DEAŞ ile El Kaide arasında bir örgüt varmış, gizemliymiş. Bu örgütün vurduğu söyleniyor. Buna bir açıklık getirin. Üç Mehmetçiği kim vurdu? O çok sevdiğiniz sırtını sıvazladığınız cihatçılar mı vurdu, vurmadıysa kim vurdu? Yoksa son dönemde Birleşik Arap Emirlikleri’yle, Mısır’la sürdürdüğünüz diyalog ve Suriye politikasında AKP’nin, ABD ile yakınlaşmasıyla ilgili yeni konjonktüre birileri yine Mehmetçiğin kanı üzerinden ayar mı veriyor?” diye sordu.

“Soylu ile fotoğraf çektireni gözaltına alsan Türkiye’deki suçların üçte biri işlenmez

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kuzeni Mehmet Soylu hakkında Sosyal Güvenlik Kurumu’ndaki (SGK) 1 milyar TL’lik usulsüzlükle ilgili başlatılan soruşturmayı da yorumlayan CHP’li Özel, şunları söyledi:

Suçişleri bakanımızın son suçlu tanıdığı kuzen Mehmet Soylu. SGK’ya bir firmadan satış yaparlar. 1 milyar lira dolandırmış Soylu’nun kuzeni Mehmet Soylu. Yedi müfettiş görevlendirilmiş. Mehmet Soylu, görevlendirmeden üç ay sonra istifa etmiş. Soruşturmaya görevlendirme yapan başkanvekilini de görevden almışlar. Adeta içişleri bakanı değil suçişleri bakanı olarak nerede bir suç varsa ya bir yakını çıkıyor ya da o suçlu ile fotoğrafı çıkıyor. Soylu ile fotoğraf çektireni gözaltına alsan Türkiye’deki suçların üçte biri işlenmez.”

Avrupa Konseyi’nde Kavala toplantısı

İş insanı Osman Kavala‘nın tutukluluğunun Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nde gündem olduğunu vurgulayan Özel, “Türkiye hakkında ihlal prosedürü başlatmak, gündem bu. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nden kaynaklı yükümlülüklerimizi ihlal etmişiz. Mahkemenin beraat ve tahliye kararını uygulamama suçu. Bugün Türkiye’de bu prosedür başladı. Ümit ederiz bir uyarı ile şimdilik kurtulur ama bunun arkasından konseydeki oy hakkının askıya alınması, inat ederse çıkma gelecek. Biz o konseyi kurucusuyuz” dedi.

Acılı anne mahkemenin önünde açıklama yapmayacak da nerede yapacak?”

Çorlu tren kazasında yakınların kaybedenler hakkında açılan davanın dünkü (13 Eylül) duruşmasından sonra gazetecilere açıklamalarda bulunmak isteyen Mısra Öz’ün engellendiğine dikkat çeken Özel, “Adalet Bakanının ibretle takip etmesi gereken bir olay oldu. Çorlu tren kazası davasında acılı anne Mısra Öz, güya polisleri darp etmiş. Polisler, ‘Bizi darp eden bunlar değildi. Bize şikayetçi olun denildi. Emir komuta zinciri içinde şikayetçi olduk. Şikayetimizi geri alıyoruz’ dedi. Mısra Öz, çıktı basın açıklaması yapıyor. Koşa koşa gelen bir amir, ‘Burada açıklama yapamazsınız’ diyor. Mahkeme önünde acılı anne açıklama yapmayacak da nerede yapacak? Suçişleri bakanının ülkeyi getirdiği nokta” diye konuştu.

“Ruhsar Pekcan’ı koruyorlar”

Eski Ticaret Eski Bakanı Ruhsar Pekcan‘ın kendi şirketinden bakanlığa dezenfektan satması sonrası Meclis’te soruşturma komisyonu kurmak istediklerini ancak AKP’nin onay vermediğine dikkat çeken Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Beş ay önce Ruhsar Pekcan, kendi şirketinden kendi bakanlığına fahiş fiyatla fatura kesmekle, bozuk ürünleri fatura etmekle suçlanıyor. Bizim Meclis’te soruşturma komisyonu için yeterli imzamız yok. AK Parti ‘evet’ demeden olmuyor. Bu bakanı koruyorlar. Bakanlığı sürecinde oturduğu konutu da bakanlığa tadilat yaptırmış. Bu kadar açık bir hırsızlıkta bile, ‘Benim hırsızım iyidir. Kimseye elletmem’ zihniyeti ile karşı karşıyayız.”

“Nohut, bulgur, kuru fasulye laf dinlemiyor”

Ticaret Bakanlığı’nca, fahiş fiyat artışına karşı dokuz büyükşehirdeki 10 halde yapılan denetimlere de değinen Özel, şunları söyledi: “Nohut, bulgur, kuru fasulye laf dinlemiyor. Utanmaz terörist başı kuru fasulye 22 lira olmuş. Taze fasulye yüzde 68 artmış, hükümeti zor durumda bırakmak için. Şeftali yüzde 81 zam almış, darbeci şeftali. Terörist başı yüzde 128 ile salatalıktır. Terörist başı salatalığın burnunu sürtmek reisimize ve onun görevlendirdiği baskın yapan arkadaşlara düşer. Yoksa tarım üretimi yarı yarıya azalmış, fiyatların artmasında bunun etkisi yok. Bu algı operasyonunun milletimiz tarafından nasıl algılandığını, seçimde de bunun gereğinin nasıl yapılacağını bir kez daha görüyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.