Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kafessiz Türkiye, kafes eziyeti raporu yayımladı – Emre Kaplan: “Yasa, çiftlik hayvanlarını eziyetten kurtarmadı, firmalar adım atmalı”

Hayvanları kafes eziyetinden kurtarmak için çalışan Kafessiz Türkiye’nin, kafes eziyeti konusunda gelişmeleri ele alan “2021 Yumurta Takip Raporu”nu Kafessiz Türkiye Kampanya Direktörü Emre Kaplan ile konuştuk.

Emre Kaplan, kafes sistemlerinin hayvanlara büyük acılar yaşattığını vurgulayarak, “Kafes sistemi endüstriyel hayvancılığın son 40 yılda getirdiği en eziyet verici icatlardan biri. Üreticiler maliyetleri azaltmak için kafes sistemleri kullanmaya başladılar. Kafes sistemlerinde, devasa hangarların boylu boyunca kafeslerle kaplı olduğunu hayal edebilirsiniz. Bu, alandan tasarruf edip maliyetleri azaltmak için ama hayvanlara ve insan sağlığına devasa maliyetleri var. Kafeslerde hayvan başına bir dosya kağıdı kadar alan düşüyor. Kafeslerde tavukların herhangi bir içgüdüsünü yerine getirme imkanları yok. Yürümek, kanatlarını açmak, kendi çevresinde dönmek gibi imkanları yok. Bu kafeslerde çok fazla amonyak ve zehirli gaz birikiyor. Hayvanlar amonyağı yedi gün 24 saat boyunca soluyorlar. Amonyaktan dolayı gözleri ve ciğerleri yanıyor. Tuz ruhu dökülmüş bir odada sürekli kaldığınızı hayal edin. Nasıl bizim ciğerimiz yanacaksa onlar da çok benzer bir şeyi yaşıyorlar” dedi.

“Avrupa Komisyonu kafesleri yasaklama kararı aldı, ABD’nin 10 eyaletinde kafesler yasaklandı”

Dünya genelindeki kafessiz sistemleri de ele alan raporda, tüketicilerin hayvan refahı hakkındaki endişelerinin artmasının daha fazla firmanın yumurtalarını kafessiz sistemlerden tedarik etmesine ve üreticilerin kafessiz üretim sistemlerine geçmek için plan ve yatırım yapmalarına neden olduğu belirtiliyor. Emre Kaplan, dünya genelinde yaşanan gelişmeleri şöyle özetledi: “Şu an Avrupa’da kafes üretimi, tekrar tüm üretimin yarısına düştü. Kafesler terk ediliyor ve geçtiğimiz 12 ayda kafeslerin yasaklanması için yasal süreç başladı. Avrupa Parlementosu’nda bir yasa çıkması için öneri tasarısı geçti ve bu Avrupa Komisyonu’na ulaştı. Avrupa Komisyonu’nda bu kabul edilip, 2027’den itibaren kafeslerin yasaklanması için bir tasarı ortaya koydular. ABD’de ise kafeslerin yasaklandığı eyalet 10’u geçti.”

“Üreticiler, bu konudaki yasa çalışmasına çok büyük direnç gösterir”

Kaplan, geçtiğimiz ay çıkan Hayvan Hakları Yasası’nın çiftlik hayvanlarını koruyucu maddeler barındırmadığını söyleyerek, bu alanda bir yasa çıkması için firmaların verdiği taahhütlerin artması gerektiğini belirtti: “Firmaların verdiği taahhütler yumurta endüstrisi dönüştüğünde, bu konudaki çıkar odakları daha az direnç göstereceği için, yani şu an tüm üretim kafeslerde yapılıyorken üreticiler, bu konudaki yasa çalışmasına çok büyük direnç gösterir ama bu biraz değiştikten sonra daha az direnç gösterirler ve yasa çıkması kolaylaşır. Bu nedenle önceliğimiz, endüstrinin önemli bir kısmının kafeslerden uzaklaşmasını sağlamak.” 

Türkiye’de kamuoyunda endüstriyel kafes sistemlerinin kullanılmasına karşı görüş yaygın

Raporda KONDA Araştırma ve Danışmanlık’ın anketine yer veriliyor. Ankete göre Türkiye’de, kamuoyunda endüstriyel kafes sistemlerinin kullanılmasına karşı görüş yaygın ve kamuoyunun çoğu bu sistemlerin yasaklanması gerektiğini savunuyor. Bununla beraber hayvanları kötü şartlarda yetiştiren firmaların ürünlerini satın almayacakları görüşünü belirtenler de çoğunlukta. 

81 markadan 40’ı kafessiz sisteme geçiş için taahhüt verdi

Raporda Kafessiz Türkiye’nin, Türkiye’de otel-konaklama, perakende, restoran, gıda üretimi ve yemek servisi sektörlerinde hizmet veren 82 markanın yumurta tedarikini takip ettiği belirtilirken, 82 markadan 40’ının kafessiz sisteme geçiş için taahhüt verdiği ifade ediliyor. 13 farklı otelcilik ve konaklama markasının kafessiz yumurta kullanma taahhüttü vermesi ile birlikte kafessiz sisteme geçişte en büyük ilerlemenin otelcilik ve konaklama sektöründe olduğu görülüyor.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.