Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Geçen yıl 72 lira olan grip aşısının fiyatı bu yıl 117 liraya yükseldi: “Grip aşısı zammı, grip enfeksiyonlarını artırabilir”

Geçen yıl 72,64 TL olan grip aşısının fiyatı bu yıl yüzde 62,5 oranında zamlanarak 117 TL’ye yükseldi. Aşılar, 15 Eylül Çarşamba günü ecza depolarına gelmeye başlayacak. Uzmanlar, 65 yaş altında ve kronik hastalıkları olan bireyler ile 65 yaş üzeri bireylerin kış aylarının da yaklaştığı bu dönemde grip ve zatürre aşısı olmaları gerektiğini vurguluyor. Grip aşısı zammını ve bu yüksek artış nedeniyle aşı olamayan kişilerin vaka sayısına yansıyıp yansımayacağını Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, eczacı Çağrı Komsöken ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten ile konuştuk. 

“Bu zam, herkes gibi bizim de boynumuzu büküyor”

Eczacı Çağrı Komsöken, toplum sağlığı için grip aşısının çok önemli olduğunu vurguladı ve şöyle konuştu:

“İçinde bulunduğumuz salgın sürecinde bir kere daha fark ettik ki aşılar önemi yadsınamayacak kadar kıymetli. Bağışıklığın güçlendirilmesi için olmazsa olmaz bir süreç ve bilim bize bunun imkânını veriyor aşılar ile birlikte. Dolar kurunun yükselmesini gerekçe göstererek uygulanmış bir zam var. Biz eczacılar olarak bu aşıyı ücretsiz verebilmeyi isteriz çünkü toplum sağlığını hedefliyoruz. Bu zam, herkes gibi bizim de boynumuzu büküyor.”

“Bu fiyatlandırma kabul edilebilir değil”

Grip aşısının bu yılki fiyatını değerlendiren TTB 2. Başkanı Ali İhsan Ökten, “Bir yıl içinde bu kadar artış olması kabul edilebilir bir şey değil. Yüzde 62 zam, enflasyonun çok çok üstünde bir rakam. Kaldı ki bu aşıların tümünün devlet tarafından ücretsiz yapılması gerekiyor. Bu kabul edilebilir bir durum değil” dedi.

“Grip aşısı zammı grip enfeksiyonun gidişatını artırabilir”

Grip aşısındaki zammın koronavirüs vakalarına etki edip etmeyeceğini değerlendiren Ökten, kronik hastalar için grip aşısının çok önemli olduğunu vurguladı. Ökten şöyle konuştu: “Kronik hastalar, kanser hastaları ve 65 yaş üstü kişiler için grip aşısı uygulaması oldukça önemli. Fiyatların bu kadar yüksek olması ve alım gücünün azalmasını düşündüğümüz zaman birçok kişi grip aşısını almaktan ve yapmaktan vazgeçecektir. Özellikle bahsettiğimiz yüksek riskli hasta grubunun sağlığı açısından olumsuz sonuçlara yol açabilir. Şu an koronavirüs salgınını düşündüğümüz zaman grip enfeksiyonu gidişatını artırabilir. Bu yüzden grip aşılarının yaptırılmasını mutlaka öneriyoruz ama bu fiyatlar kabul edilebilir değil.”

Türk Eczacıları Derneği Başkanı Erdoğan Çolak ise Türkiye’nin grip aşısını kendisi üretmediği için zam oranının yüksek olduğunu anlattı:

“Grip aşısını kullanması gereken kişilerin ücretini devlet ödüyor. Bu yüzde 65 oranındaki zammı cebinden ödeyerek alan vatandaş için bir sorun. Çünkü yüksek bir artış. Geçen yıl 1 milyon 300 bin doz grip aşısı geldi, bu yıl da bu rakamın 2 milyon civarında olmasını bekliyoruz. Burada tartışılması gereken şey, çok kolay üretebileceğimiz aşıyı üretmememiz. Asıl sorun bu. 1950 yıllarında aşı üretebilen Türkiye, 2011 yılında aşı üretimini kapattı. Grip aşısı ya da diğer aşıları olması gerekenler zamanında olmadığı için ya da bu konuda bir teşvik olmadığından kış aylarına girdiğimizde bu tür rahatsızlıklar artıyor ve biz bunu ilaçlarla tedavi etmeye çalışıyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.