Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Dünya Kendisine Benim İçimden Bakıyor” sergisi sanatseverlerle buluştu

Sanatçı Özge Horasan’ın ilk kişisel sergisi “Dünya Kendisine Benim İçimden Bakıyor”, İstanbul-Kadıköy’deki KOLİ Art Space’te sanatseverlerle buluştu. Küratörlüğünü Tuba Kocakaya’nın üstlendiği sergideki eserlerde tamamen doğal malzemeler kullanıldı. Özge Horasan ve Tuba Kocakaya, 10 Ekim’e kadar açık olacak serginin ayrıntılarını Medyascope’a anlattı. 

Kadıköy Belediyesi’nin desteği ile düzenlenen Mahalle Festivali kapsamındaki etkinliklerden biri olan sergi, ismini Clarice Lispector’un “Yaşam Suyu” kitabından alıyor. Küratörlüğünü Tuba Kocakaya’nın yaptığı sergide Özge Horasan’ın tekstil, fotoğraf, toprak ve kâğıt işleri yer alıyor.

Biyoloji okuyup botanik üzerine yüksek lisans yaptığını anlatan Horasan, “Aslında bilim alanında devam ediyordum ama sonra bilimin benim için besleyici olmadığı bir noktaya geldiğini düşündüm. O zamandan beri de doğal malzemelerle işler yapıyorum” diye konuştu.  

Genel olarak doğal malzemelerle çalıştığını söyleyen Horasan, “Pamuk, yün, ipek gibi malzemeleri, bitkisel renklerle birleştiriyorum. Toprak ve taşla da çalışıyorum ve yine onlardan da renkler elde ediyorum” diye devam etti. Sergide taş ve toprakları kullanarak yaptığı işler olduğunu dile getiren Horasan, dikerek ürettiği işlerin de sergilendiğini ekledi. 

Sergide yer alan fotoğraflarlarla ilgili de konuşan Horasan, “Malzemelerimi gezerek topluyorum. Gezmek işin bir parçası. Gezerken gördüğüm şeyleri fotoğraflıyorum. Bu şekilde benimle konuştukları şeyleri kayıt altına alıyorum” dedi.

Özge Horasan’ı dört yıl önce Muğla-Datça’daki atölyesinde ziyaret ettiğini anlatan küratör Tuba Kocakaya, sergi fikrinin oluşumunu şöyle anlattı: “Özge Horasan’ın doğayla kurduğu ilişki, bitkilerden ve taşlardan elde ettiği boyalar ve bu boyaları üretime taşıması beni çok etkilemişti. Sonra her yıl kendisini ziyaret etmeye devam ettim. Burada dört yıllık sürecin sergiye dönüşmüş hali mevcut.”  

Sergide yer alan işlere ziyaretçiler dokunabiliyor. Ziyaretçiler sergide kurulan bir masada renkleri ve taşları inceleyebiliyor. Doğayla ilişkinin rasgele ya da tesadüflerden ibaret olmadığını dile getiren Kocakaya, “Süreçte büyük bir çalışma ve disiplin var. Biz de biraz bunu gözler önüne sermeye çalıştık. Sürdürülebilir hayat ve sürdürülebilir sanatı nasıl üretim pratiğimize entegre edebilirizle de ilgili bir süreç bu. İzleyici burada böyle bir deneyimin parçası olmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.