Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’nin kira krizi (11): Ankara-Cebeci’de kiralık ev kalmadı, en ucuz özel yurt yıllık 18 bin 500 lira

Kira fiyatlarındaki artış son dönemde en çok tartışılan konulardan biri. Kiraların en çok arttığı illerden biri de Ankara. Başkentte kiralar bir önceki yıla göre yüzde 30 arttı. Öğrencilerin en çok tercih ettiği semtlerden Cebeci’de kiralık ev kalmadı. Cebeci’de yıllardır emlakçılık yapan Bekir Kesimal, salgın nedeniyle özel yurtların öğrenci sayısını azaltmasıyla kiralık ev fiyatlarının yükseldiğini anlattı ve “Öğrenciler yurtlarda bile yer bulamadığı için pahalı daireleri tutmak zorunda kalıyorlar” dedi.

Ankara Üniversitesi’nin kampusünün bulunduğu Cebeci, üniversite öğrencilerinin en çok tercih ettiği semtlerden biri. Cebeci, Ankara’nın merkezi Kızılay ve bölgedeki hastanelere çok yakın olması nedeniyle de rağbet görüyor. Salgın nedeniyle verilen bir buçuk yıllık aranın ardından öğrenciler yeniden kalacak yer arayışına girdi. Semtte kiralar önceki yıla göre oldukça yükseldi.

Emlakçı Bekir Kesimal: “Öğrenciler özel yurtlarda bile yer bulamıyor”

Medyascope’a konuşan emlakçı Bekir Kesimal, özel yurtların fiyatlarındaki artışın öğrencileri ev aramaya yönelttiğini anlattı. Kesimal, “Parayı gözden çıkaran öğrenciler de özel yurtlarda yer bulamıyor. Öğrenciler de özel yurtlara çok para vermektense kiralık ev arayışına girdi ,ancak bunu gören ev sahipleri de kiralık ev fiyatlarını artırdı” dedi.  

“Kiralık daire kalmadı”

Cebeci’de kiralık ev kalmadığını belirten Kesimal, “Yurtlar çok pahalı ve doldu. Bu nedenle öğrenciler evlere yöneldi. Cebeci’de kiralık daire kalmadı. Bunu gören ev sahipleri de bin 300 – bin 600 lira gibi fiyatlara veriyor. Öğrencilerin başka seçeneğinin olmadığını biliyorlar” diye konuştu.

“Salgından önce bin 500 lira olan evler 2 bin 500 liraya çıktı”

Cebeci’de yıllardır emlak ofisi işleten Melik Tekin’e göre yüz yüze eğitimin başlamasıyla öğrencilerin semtte dönmesi emlak piyasası üzerinde bir baskı oluşturmuş durumda. Tekin, “Cebeci, üniversite öğrencilerinin yoğun yaşadığı bir yer. Üniversiteler kapandıktan sonra kiralık evler yıllardır boş kalmıştı. Birden okulların açılması nedeniyle kiralık piyasasında baskı oldu. Salgından önce bin 500 lira olan evler şu an 2 bin 500 lira oldu, maalesef imkânı olmayan ev tutamıyor” diyerek kiralık ev piyasasında yaşananları gözler önüne seriyor.

“Şehir dışında bir üniversite kazansam okumaya gitmezdim”

Medyascope’a konuşan bir öğrenci, kiralık ev ve yurt fiyatları nedeniyle mecburen Ankara’da bir üniversite tercihi yapmak zorunda kaldığını belirtiyor. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü öğrencisi genç, şunları anlatıyor:

“Ankara dışında bir üniversite kazansaydım okumaya gitmezdim. Arkadaşlarım için yurt ve kiralık evlere baktım Cebeci’de en düşük yurt ücreti yıllık 18 bin 500 TL. Asgari ücretle çalışan bir aile bu ücreti nasıl karşılayacak aklım almıyor.”

Bir başka öğrenci de okulların açılmasıyla ev sahiplerinin fiyatları artırdığını belirtiyor: “Okulların açılmasıyla birlikte kiralık ev fiyatlarında yüzde 70’lik artış gördük. Bu artış gereğinden fazla. Belli miktarda artış bekliyorduk ancak bu çok fazla. Okullar açılmadan önce bin lira olan evler şimdi bin 400 TL’ye yükseldi.”

Öğrenciler, kiralık evlerin yanı sıra yurt bulmakta da güçlük çekiyor. Özel yurtların pahalı olmasından şikayetçi bir öğrenci şunları söylüyor:

“Küçük bir şehirde yaşıyorum. Buraya geldiğim zaman kiralık, satılık ev veya özel yurt bile bulamadım. Yurt fiyatları 18 bin TL’den 30 bine TL’ye kadar gidiyor. Bir hafta önce baktığım yurdun fiyatı diğer hafta iki kat artıyordu. Yurtların fiyatı ile kalitesi hiçbir şekilde doğru orantılı değil. Buna bir çözüm bulunmalı.”

“Fiyatına bakmadan yurt tuttuk”

Bir öğrenci ise söyleşimizden hemen önce kendine kalacak bir yer bulmuş. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi genç kadın, “Urfa’dan geldim. ‘Burada bana yurt çıkar’ diye düşündüm ancak çıkmadı. Hiçbir özel yurt bulamadım, az önce babam fiyatına bakmadan kalacak bir yerim olsun diye bir yurt tuttu. Yurdu babamın maaşını ve parasını düşünmeden tuttuk. Öncesinde devlet yurduna da başvurdum ancak çıkmadı. Başımı sokacak bir yerim olsun diye özel yurt tutmak zorunda kaldık. Devlet yurdunda altı kişilik odalar bile gelse hemen yerleşirdim ancak bana yurt çıkmadı” diyor.

Bir başka genç ise “Köpek bağlasanız durmaz vaziyetteki evlerin bile kiraları 3 bin TL” diyerek semtteki durumu özetliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler