Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (27 Eylül 2021): Almanya’daki seçimlerde Sosyal Demokratlar önde

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Bugün İstanbul bulutlu, sıcaklık 15 derece. Ankara’da hava 11, Antalya’da 22, Diyarbakır’da 15, İzmir’de ise 21 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 80’lerde görünüyor. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 25 bin 861 yeni vaka tespit edildi, 228 kişi ise hayatını kaybetti.

Son 24 saatte yapılan birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 107 milyon 877 bin 208’e çıktı. 

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 86 kuruş, avro kuru 10 lira 39 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.384 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 500 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 79,09 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım: 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayına ilişkin katı yakıtlar istatistiklerini açıklayacak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Cumhurbaşkanlığı kabinesi bu akşam toplanıyor. Toplantının ardından AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarda bulunması bekleniyor. Kulislerde, artan ev kiraları, yeni yasama dönemi ve koronavirüs salgınının gündemde olacağı konuşuluyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hatay’da Muhtarlar ve Apartman Görevlileri Buluşması’na katılacak, Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret edecek.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) bugün, 2023 cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri öncesi ve sonrasına dönük tavrını ve ilkelerini “Demokrasi Tutum Belgesi” ile açıklayacak. 

Üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’in öldürülmesiyle ilgili Cemal Metin Avcı ve Mertcan Avcı’nın yargılandığı davanın altıncı duruşması bugün Muğla 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak. 

İnsan hakları savunucusu ve avukat Nurcan Kaya’nın, Twitter hesabından paylaştığı tweet’leri nedeniyle yargılandığı davanın karar duruşması bugün Diyarbakır’da yapılacak. 

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Süper Lig’de yedinci hafta, dün (26 Eylül) oynanan karşılaşmalar ile devam etti. Fenerbahçe, Atakaş Hatayspor’u Diego Rossi ve Filip Novak’ın attığı goller ile 2-1 mağlup ederek maç fazlası ile liderliğe yükseldi. Galatasaray ise sahasında Göztepe’yi Halil Dervişoğlu ve Olimpiu Morutan’ın golleri ile 2-1 yenerek dört hafta sonra üç puan ile tanıştı. 

Süper Lig’de dün (26 Eylül) oynanan karşılaşmalarda alınan skorlar şöyle:

GZT Giresunspor 1-1 Yukatel Kayserispor

Medipol Başakşehir 3-0 Çaykur Rizespor

Atakaş Hatayspor 1-2 Fenerbahçe

Galatasaray 2-1 Göztepe

Süper Lig’in yedinci haftası, bugün (27 Eylül) oynanacak Kasımpaşa-İttifak Holding Konyaspor ve Trabzonspor-Aytemiz Alanyaspor karşılaşmalarının ardından sona erecek.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Almanya’da resmen bir devir sona eriyor. Seçimleri Sosyal Demokratlar (SPD) önde götürüyor. 16 yıldır iktidarda olan Angela Merkel’in partisi Hıristiyan Birlik Partileri (CDU-CSU) ise tarihinin en düşük oy oranına sahip. Sandık çıkış anketlerine göre Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 25,8 ile birinci, muhafazakaâ Hıristiyan Birlik Partileri (CDU-CSU) yüzde 24,1 ile ikinci sırada görünüyor. SPD Genel Sekreteri, yeni hükümeti kurmaya hazır olduklarını söyledi. Hıristiyan Birlilk partilerinin adayı Laschet ise koalisyon kurmak için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. Yeşiller Partisi ise seçimden daha fazla oy kazanacaklarını beklediklerini ancak beklenenin altında oy aldıklarını söyleyerek “Daha fazlasını istemiştik” dedi. Muhabirimiz Doğu Eroğlu Berlin’de, gelişmeleri tüm gün sizler için aktaracak. İzlemenizi, dinlemenizi tavsiye ederim. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu görüşmeleri için gittiği New York’ta, Amerikan CSB kanalına röportaj verdi. Türkiye-ABD ilişkileri üzerine konuşan Erdoğan, Türkiye’nin, S-400’lerin alımı konusundaki tutumunu açıkladı. “S-400’lerin yeni partisini alma niyetinde misiniz?” sorusuna “Tabii ki evet” diyen Erdoğan, “Sen bana Patriot vermeyeceksin, benim hangi ülkeden, hangi savunma sistemini aldığıma da müdahale edeceksin! Öyle bir şey olamaz” dedi. 

Afganistan’da Taliban, “şeriata uymadığı” gerekçesiyle Helmand eyaletindeki berberlerin erkek sakallarını tıraş etmelerini ve dükkanlarında müzik çalmalarını yasakladı. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.