Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avcılar Belediyesi’nde kentsel dönüşüm çalışmaları – Başkan Hançerli: “Çok hızlı bir yeniden yapma sürecindeyiz, kaybedecek zamanımız yok”

17 Ağustos 1999 depreminde, İstanbul’un Avcılar ilçesinde 274 kişi hayatını kaybetti. İlçede hasar-tespit çalışması yapan Türkiye Deprem Vakfı’nın raporuna göre depremde bin 736 bina ağır hasar gördü. Bilim insanları 1999’dan sonra İstanbul’da en az 7 büyüklüğünde bir deprem bekliyor. Avcılar’ın, İstanbul’un en riskli ilçelerinden biri olduğu belirtiliyor.

Avcılar Belediye Başkanı Av. Turan Hançerli’nin göreve geldikten sonra “Hayat kurtarma hareketi” adıyla başlattığı kentsel yenilenme çalışmaları hızla devam ediyor.

İlçede hemen hemen her sokakta bir inşaat ile karşılaşmak mümkün. Birçok bina yıkılmak için boşaltılmışken, yıkılan binaların yerine yeni binalar yükseliyor. Medyascope’a konuşan Hançerli, “Kentsel dönüşüm olarak ifade edilen faaliyet, aslında hayat kurtarma çalışması” dedi.

1999 Marmara Depremi sonrasında gerekenlerin hâlâ yapılmadığını belirten Hançerli, “Nasıl çözüm üretiriz, nasıl kenti daha iyi hale getiririz diye çalışmalar yaptık.  İlk etapta çalıştaylar ve bilimsel araştırmalar yaptık. Yol haritası çıkardık” diye konuştu.

İmar değişikliği için sekiz ay İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde zaman geçirdiklerini belirten Hançerli, gelinen noktayı şöyle anlattı: “İmar değişikliğinin değişmesini sağladık. Mali alanda çalışmalar yaptık. Rekabetçi bir piyasa oluşturmak suretiyle fiyatların makul seviyelerde inşaat yapılır hale getirdik. Belediye olarak harç almayarak binasını yenilemek isteyen vatandaşa katkı sunduk. KDV sıfırlanması için çalışmalar yaptık.”

Devletin sunduğu faiz ve kira desteğinin yeterli olmadığını belirten Hançerli, “Kentsel dönüşümün, insanların riskli yapılardan güvenli yapılara geçmesinin en önemli yollarından biri 10 yıl sıfır faizli kredi. Ülkemiz bunu yapacak güçte” diye konuştu.

Türkiye’de en hızlı kentsel dönüşümü yapan ilçe olduklarını söyleyen Hançerli, “Bin 600 binaya yaklaştık. Hızla ilerliyoruz. Çok hızlı bir yıkım ve yeniden yapma sürecindeyiz. Avcılar 99 depreminde yere düştü. Şimdi bizimle beraber yeniden doğuyor” dedi.

“Avcılar modelinin” en önemli unsurunun hız olduğunu belirten Hançerli, “Kaybedecek zamanımız yok. 99 depreminde bilim insanları 30 yıl sonra İstanbul depremi beklediklerini söylediler. 22 yıl geçti kaldı sekiz yılımız. Hızlı olmak zorundayız” diye ekledi.

Medyascope’a konuşan ilçe sakinleri ise ekonomik sıkıntıları nedeniyle evlerini dönüştürmekte zorlandıklarını anlattı. Bisiklet tamiri ile geçinen bir esnaf, “Şu an için faizsiz kredi bile verilse, benim kredi ödeyecek durumum yok” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.