Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Binlerce sağlık çalışanı 10 aydır atama bekliyor – “2021 sağlık yılı ilan edildi, koronavirüs nedeniyle 10 kişinin yapacağı işi bir kişi yapıyor, biz atama bekliyoruz”

Sağlık Bakanlığı, Aralık 2020’den beri sağlık çalışanı ataması yapmıyor. 39 branşta 800 bine yakın sağlık çalışanı ise 2021 atamalarının yapılması için Sağlık Bakanlığı’na sesini duyurmaya çalışıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Diyarbakır’da katıldığı bir programda, ataması yapılmayan sağlık çalışanının “Sağlık Bakanlığı personel alımı ne zaman yapılacak?” sorusuna, “İki-üç ay içinde birçok programda atama yapacağız. Sayıyı artırma gayretindeyim” demişti. Ancak aradan üç ay geçmesine rağmen bu konuda hâlâ bir adım atılmadı. 

Konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) gündeme getiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, Medyascope’a yaptığı açıklamada, “Koronavirüs salgınının yaşandığı bu dönemde, vatandaşın sağlık hizmetine kavuşmasının yolu bu atamaların yapılmasından geçiyor. Bu yılı sağlık yılı ilan ettiler ama tek bir sağlıkçıyı atamadılar” dedi. Medyascope’a konuşan ataması yapılmayan sağlık çalışanları da “Koronavirüs salgını nedeniyle sağlık hizmetlerinde 10 kişinin yapacağı işi bir kişi yapıyor ancak biz halen atanmayı bekliyoruz” diyerek atamaların bir an önce yapılmasını talep etti.

Sağlık Bakanlığı topu Maliye Bakanlığı’na atıyor

Sağlık Bakanlığı 2020 yılında iki atama ile toplamda 43 bin sağlık çalışanı ataması gerçekleştirirken, koronavirüs salgını nedeniyle sağlık sisteminin zorlandığı ve sağlık çalışanlarının iş yükünün arttığı 2021 yılında henüz bir atama yapmaması ise ataması yapılmayan sağlık çalışanlarının tepkisini neden oluyor. Bakanlık yetkililerinin atama bekleyen sağlık çalışanlarına verdiği bilgiye göre ise Sağlık Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı arasında atanacak sağlık çalışanı ve bütçe tartışması yaşanıyor. Sağlık çalışanları tüm bakanlıklara atamalarının yapıldığını belirterek sağlık çalışanlarına dair henüz bir karar alınmamasına tepki gösteriyor. Ataması yapılmayan sağlık çalışanları ise önceki gün attıkları tweetlerle Maliye Bakanlığı’na atamalar için bütçeyi onaylama çağrısı yaptı. 

Atamalara dair Sağlık Bakanlığı henüz resmi bir açıklama yapmadı. Atama konusunda yapılan tek açıklama ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Diyarbakır’da katıldığı bir programda, ataması yapılmayan bir sağlık çalışanının sorduğu soru üzerine verdiği “Sağlık Bakanlığı personel alımını iki-üç ay içinde birçok programda atama yapacağız. Sayıyı artırma gayretindeyim” cevabı oldu. Koca, bu tarihten sonra bu konuyla ilgili bir açıklama yapmadı.

Ahmet(*) altı yıldır atama bekleyen bir hemşire adayı, Kamu Personel Seçme Sınavı’nda (KPSS) 84 puan almasına rağmen atanamadığı için mesleği dışında alanlarda çalışmak zorunda kalmış:

“Hepimiz bir yetkilinin ağzından çıkacak bir cümleye umut bağlamış durumdayız”

“Uzun zamandır bize verilen atama sözü yerine getirilmiyor. Farklı mecralarda bir araya gelerek sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Yetkililer 10 aydır atama sürecinin hâlâ planlama aşamasında olduğunu söylüyor ancak bize bu konuda hiçbir somut açıklama yapmıyorlar. Hayatımı idame ettirmek için farklı alanlarda çalışmak zorunda kalıyorum. Hepimiz bir yetkilinin ağzından çıkacak bir cümleye umut bağlamış durumdayız.”

“Koronavirüs salgını nedeniyle on kişinin yapacağı işi bir kişi yapıyor”

Koronavirüs salgını nedeniyle sağlık sisteminde yaşanan aksaklıkları hatırlatan Ahmet, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Bu zorlu süreçte sağlık çalışanları canını dişine takarak çok sevdiği ailesini bırakıp sahada mücadele ediyor. Ancak şu an 10 kişinin yapacağı işi bir kişi yapıyor. Sağlık sisteminin üstündeki bu yükün azalması için atamaların yapılması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı sadece aşı bütçesini düşünüyor ancak bu aşıları uygulayan sağlık çalışanlarını düşünen yok.”

“KPSS puanım yüksek olduğu için özel hastaneler iş başvurularımı kabul etmiyor”

23 yaşında fizik tedavi teknikeri olan Melek(*) ise atama bekleyen 30 bin fizik tedavi teknikerinden yalnızca biri. KPSS’de yüksek bir puan almasına rağmen 2020 atamasında yalnızca 50 fizik tedavi teknikeri ataması yapıldığı için atanamamış. Yaşamını geçindirmek için özel hastanelere iş başvurusunda bulunmasına rağmen KPSS puanı yüksek olduğu için atamasınının yapılacağı gerekçesiyle iş başvuruları kabul edilmemiş:

“Altı çocuklu ailenin atama bekleyen bir üyesiyim. Marketlerde ve çeşitli iş alanlarındaki kasiyerlik  işlerinde çalışmak için başvurduğumda ise üniversite mezunu bir sağlıkçı olduğum gerekçesiyle iş başvurularımda olumsuz dönüşler aldım. Geçim sıkıntısı çektiğim için özel hastanelere iş başvurusunda bulundum ancak  KPSS puanımın  yüksek olduğu devlete atanabileceğim gerekçesiyle  işe alınmıyorum.”

“En az 250 bin atama gerekiyor”

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin de TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesiyle 2020’de henüz bir atama yapılmamasına tepki göstererek, Sağlık Bakanlığı’na atama çağrısı yaptı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “İki-üç ay içinde birçok programda atama yapacağız. Sayıyı artırma gayretindeyim” sözlerini hatırlatan Şevkin, “2021 yılının sonu yaklaşırken herhangi bir atama yapılmaması genç mezunları çıkmaza sürüklüyor” dedi.

Koronavirüs nedeniyle sağlık sisteminde yaşanan aksaklıkların giderilmesi için hemen atama yapılması gerektiğini vurgulayan Şevkin, şunları kaydetti: “Şu an 800 bine yakın sağlık çalışanı atama bekliyor. Türkiye’de salgın nedeniyle bu kadar sorun yaşanırken, vatandaşın hızlı bir sağlık hizmetine kavuşmasının yolu bu atamaların yapılmasından geçiyor. Ülkemizde vatandaşların sağlıklı bir sağlık hakkına erişiminin sağlanması için en az 250 bin atama yapılmalı. Sosyal devlet olmanın gereği bu hizmetlere erişebilmektir fakat hükümet tercihini sağlık ve eğitimden yana yapmıyor.”

(*) Röportaj yapılan kişilerin ismi güvenlik gerekçesiyle değiştirilmiştir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler