Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Levent Köker ile Hukuk ve Demokrasi (46): HDP’nin Tutum Belgesi bağlamında 2023 arayışları

Gündemde yine, hep olduğu gibi anayasa sorunu var. Cumhurbaşkanı, yeni anayasa talep ediyor. Ancak, Cumhur İttifakı’nın nasıl bir anayasa istediğini henüz bilmiyoruz. Parlamenter sistemi istemedikleri açık. Buna karşılık Millet İttifakı, parlamenter sistem hazırlıklarını, HDP dışındaki diğer partileri de işin içine katarak sürdürüyor. Bu hazırlıkların da içeriği, parlamenterizmi hedeflemesi dışında, net değil. Tüm bunların dışında kalan HDP, geçtiğimiz günlerde açıkladığı Tutum Belgesi’nde, kuvvetler ayrılığının yerele doğru genişletilmesini, anadili hakkının kabulünü ve nihai olarak farklı kimlikleri tanıyan bir demokratik anayasa düzenini talep etmekte. HDP’nin talepleriyle 2023 arayışlarının kesişme ve ayrışma noktaları var mı? Soru önemli çünkü HDP’nin desteği olmaksızın anayasa değiştirmek mümkün olmadığı gibi belki 2023 sonrasında TBMM’de kanun yapmak dahi zorlaşabilir. Bugünkü sistemin değiştirilmesi başta olmak üzere, HDP’nin tutum belgesinde, Millet İttifakı ile örtüşen pek çok nokta bulunmakta. Bunlardan biri kuvvetler ayrılığı. Ancak, kuvvetler ayrılığının yerele doğru genişletilmesi hususu, yerel yönetimin yasama yetkisine de sahip olması anlamına gelecekse, burada problem yaşanacaktır. Keza anadili hakkı ve farklı kimliklerin tanınması meselesinde de böyle bir kırılma söz konusu olabilir. HDP’nin aslında doğrudan Kürt sorununa da bağlanabilen bu talepleri, aslında parlamenter sistemi, Tutum Belgesi’nin son maddesindeki “demokratik anayasa”ya geçiş için bir hazırlık olarak gördüğü söylenebilir. HDP dışındaki muhalefetin bugünkü tek adam rejimini değiştirme hedefi bağlamında, parlamenter sistemi böyle bir geçiş olarak kavrayabilmeleri ise, geçmişin parlamenter deneyimlerini bu gözle değerlendirebilmelerine bağlıdır. Bakalım bunu yapabilecekler mi?

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.