Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Başkent perde açtı: Salgın döneminde seyircisiz kalan tiyatrolar, birçok oyunla izleyici karşısına çıkıyor

Koronavirüs salgını nedeniyle yaklaşık bir buçuk yıldır kapalı olan tiyatro salonları izleyiciyle buluştu. Medyascope’a konuşan Ankara Sanat Tiyatrosu (AST) Genel Koordinatörü Vedat Çuhadar, tiyatro salonlarının koronavirüs tedbirlerine uygun şekilde hazırlandığını vurgulayarak, başkentlileri oyunlara davet etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2021-2022 sanat sezonunda 428 özel tiyatro projesine verdiği 13 milyon 500 bin lira destek ile ilgili açıklama yapan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi  “44 tiyatroya destek verilmemesine onay veren komisyonun kararlarına gölge düşüyor” dedi.  

“Artık insanlarla salonlarda buluşmak istiyoruz, tiyatroya gelsinler”

Ankara Sanat Tiyatrosu (AST) Genel Koordinatörü Vedat Çuhadar pandemi sonrası yoğun bir oyun programıyla seyircilerin karşısına çıkacaklarını belirterek, şunları söyledi:

Pandemi döneminin kaybedenleri özel tiyatrolar oldu. Gerçekten hiç destek verilmedi. İnsanlar salgın nedeniyle haklı olarak kapalı salonlara girmek istemiyorlar ama her türlü tedbir alınmış durumda. Artık insanlarla salonlarda buluşmak istiyoruz, çekinmeden tiyatroya gelsinler.”

Koronavirüs sonrası perdelerini İtalyan yazar Dario Fo‘nun “Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü’’ oyunu ile 2 Ekim’de açan Bilkent Sahne AST, tiyatro sezonunda birçok oyunu sahneye koyacak. AST,  9 Ekim’de Ted Bundy, 19 Ekim’de Cem Davran’ın yer aldığı Davran Tiyatrosu’nun ‘’Üçü Bir Arada’’ oyunu, 21 Ekim’de Kazakistan Devlet Kukla Tiyatrosu gösterimi ile “Machbett’’i sanatseverlerle buluşturacak. Ayrıca, Oğuz Atay’ın “Korkuyu Beklerken’’ adlı eseri 22 Ekim’de perde diyecek, 23 Ekim’de “Bana Amy de – AMY WHINEHOUSE”, 30 Ekim’de ise “Öylesine Hikâyeler” sanatseverlerin karşısına çıkacak.

Ayrıca Çankaya Sahne, Tiyatro Tempo ve Yakîn Tiyatro da Ekim ayı programlarıyla perdelerini açtı. Yoğun talep üzerine Ekim programını yenilendiğini açıklayan Çankaya Sahne (https://www.cankayasahne.com/), Tiyatro Tempo  (https://www.tiyatrotempo.com/) ve Yakın Tiyatro (https://yakintiyatro.com/) yoğun bir program hazırladı.

Devlet Tiyatroları sezona 17 oyunla başladı

Sezonunun ilk biletlerini 18 Eylül’de satışa sunan Devlet Tiyatroları ise açık hava mekânlarını kullanmaya devam ederken, salonları da küresel salgın tedbirleriyle kullanıma açtı. Yeni oyunların yanı sıra, önceki sezonda kapalı gişe oynayan “Akide Şekeri”,  “Aşık Veysel”, “Bizim Yunus”, “Cimri”, “İki Bekar”, “Kontrabas”, “Kürk Mantolu Madonna”, “Ölümcül Oyun”, “Selvi Boylum Al Yazmalım”, “Sonsuzluk Kitabevi” ve “39 Basamak” yeni sezonda da seyirciyle buluşacak. Çocuk oyunlarının bilet fiyatları 10 lira olarak belirlenirken, tiyatro biletleri 12-25 TL, müzikal oyunların bilet fiyatları ise 20-35 TL arasında olacak.

“Tiyatro destekleri yine yandaşa”

Kültür ve Turizm Bakanlığı 2021-2022 sanat sezonunda 428 özel tiyatro projesine 13 milyon 500 bin lira destek sağlanacağını açıklamıştı. Açıklamayı eleştiren CHP Sağlık, Kültür ve Sanattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, 44 tiyatroya destek verilmediğine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Sanat camiasında bilinen, birden çok isimle başvurup destek alan tiyatrolar varken, 44 tiyatroya destek verilmemesine onay veren komisyonun kararlarına gölge düşüyor. Değerlendirmesi kabul edilen 472 özel tiyatronun 428’ine destek verildiği açıklandı. Yine hangi tiyatroya neden destek verilmediği bilinmiyor. Salgının zor şartlarında bakanlık hâlâ yandaş kayırma derdinde.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.