Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara Garı katliamı anma törenine polis müdahalesi, çok sayıda gözaltı – İshak Kocabıyık: “Altı sene sonra bile katliam devam ediyor”

Canlı bomba saldırısı sonucu 103 kişinin hayatını kaybettiği Ankara Garı katliamının altıncı yıldönümünde, yakınlarını kaybedenlerin düzenlemek istediği anma töreni Ankara Valiliği tarafından yasaklandı. Polis, Ankara Garı önünde bir araya gelen aileler, sivil toplum kuruluşları ve sendikalara biber gazıyla müdahale etti, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. Diğer yandan, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin katliamın yaşandığı alana koyduğu mabet ağaç fidanları Ankara Valiliği tarafından dün (9 Ekim) akşam saatlerinde kaldırıldı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyon (KESK), Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) 10 Ekim 2015’te düzenlediği mitinge yapılan saldırıda 103 kişi hayatını kaybetmiş, 500’e yakın kişi yaralanmıştı. Hayatını kaybedenlerin yakınları, yaralanlar ve STK’lar katliamın altıncı yıldönümü dolayısıyla bugün (10 Ekim) Ankara Garı önünde anma töreni düzenlemek istedi. Ancak anma törenine polis biber gazıyla müdahale etti. Polis, Ankara Garı’na çıkan üç ana yolu kapatarak basın mensuplarının görüntü almasına ve alana girmesine izin vermedi. 

Gar katliamında hayatını kaybedenlerin yakınları ve STK’lar Ankara Valiliği’ne izin için başvuruda bulunmuş ve başvuru sonucunda valilik alana sadece patlamada yakınlarını kaybedenlerin alınacağını bildirmişti. Ancak bugün aileler de polis tarafından engellenerek alana alınmadı ve ailelere biber gazıyla müdahalede bulunuldu.  

“10 Ekim’i unutma, unutturma” 

Ankara’da güvenlik güçleri, katliamın olduğu gar alana girmek isteyen aileleri, STK, sendika ve basın mensuplarını darp ederek gözaltına aldı. Ankara Garı’na çıkan üç ana yolu kapatan polis, alana girişlere izin vermedi. Gara en yakın konumda bulunan Ulus Metro İstasyonu da sabah 09:00 sularında valilik tarafından yaya ve araç trafiğine kapatıldı. Gar çevresinde anma töreni için toplananlar, “10 Ekim’i unutma, unutturma” sloganları attı. Güvenlik güçleri metro çıkışında bekleyen kalabalığa uyarıda bulunduktan hemen sonra biber gazı ve plastik mermiyle müdahale etti.  

Gar önünde toplanan aileler, STK ve sendikaların ortak açıklamasının ardından katliamda hayatını kaybedenlerin anısına siyah balon uçurdu. 

“Bu önlemler 2015 yılında alınsaydı bu katliamlar yaşanmazdı”

Polis, katliamın yaşandığı alana girmek isteyen birçok kişiyi gözaltına aldı. Polisin anmaya gelenlere karşı aldığı önlemlere tepki gösteren birçok kişi, “Suruç, Diyarbakır, Ankara’da bu kadar ciddi önlemler alınsaydı bu katliamlar yaşanmazdı. O gün neredeydiniz?” dedi.

“Adalet isteyenler mahkeme salonlarından çıkarılmak istendi” 

Gar alanında yapılan anma töreninde konuşan 10 Ekim Barış Derneği Başkanı ve katliamda eşini kaybeden Mehtap Sakinci Coşgun, “10 Ekim 2015 sabahında bu alanda yüreklerinde sevgi, gözlerinde gülümseme, dillerinde barış türküleri olan on binlerce kişi kardeşçe yan yana bulunuyordu. O karanlık dönemde hepimize umut veren bu coşkulu birliktelik, saat 10’u 4 geçe birbiri ardına patlayan iki bomba ile kana bulandı. Beş yıldır katıldığımız her duruşmada, katliamda ihmali olan kamu görevlilerinin ve sorumlulukları bulunan siyasetçilerin de yargılanması gerektiğini dile getirdik. Ne yazık ki geçen bu süreçte mahkeme heyetinin değiştiğine, katılan ve mağdur olanların sanık addedildiğinde, ‘adalet’ isteyenlerin mahkeme salonlarından çıkarılmak istendiğine tanıklık ettik” dedi.

“Her ne pahasına olursa olsun, biz bu alana katliam anıtını yapacağız”

Bugün yaşananları ve polisin müdahalesini Medyascope’a değerlendiren İshak Kocabıyık“Bugün yaşananlar katliamdan altı sene sonra bile katliamın devam ettiğini gösteriyor” diyerek polis müdahalesine tepki gösterdi.

Katliamda yaralananların arasında yer alan Kocabıyık, şöyle konuştu:  

“Bugün 10 Ekim katliamının altıncı yılı. Burası bizim yas, anma alanımız. Ailelerimiz alana alınmadılar, polis onlara biber gazıyla müdahale etti. Biz bu biber gazıyla müdahaleyi 2015 tarihinde canlı bombaların patlamasından hemen sonra yaşadık, biliyoruz. Her ne pahasına olursa olsun, biz bu alana katliam anıtını yapacağız. Anmalarımızı, yaslarımızı burada tutacağız. Bizi engellemeye çalışanlar başarılı olamayacaklar. 10 Ekim katliamının arkasındaki karanlık gücün açığa çıkarılması için mücadelemize devam edeceğiz. Biz adalet ve barış arayışımıza devam edeceğiz.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.