Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (11 Ekim 2021): Kabine toplanıyor 

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

Ülkenin kuzey ve batı kesimlerinin parçalı ve yer yer çok bulutlu, Trakya kesimi ile İstanbul, Kocaeli ve Çanakkale çevrelerinin yerel olmak üzere sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

İstanbul’da sıcaklık 15 derece, İzmir’de 19, Antalya’da 21, Ankara’da 9, Diyarbakır’da ise 11 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 80’lerde görünüyor. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 28 bin 370 yeni vaka tespit edildi, 196 kişi ise hayatını kaybetti, birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam aşı olanların sayısı 112 milyon 383 bin 518’e çıktı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Aşıya rağmen vaka sayıları neden yüksek? Henüz toplum bağışıklığı aşamasında değiliz. Aşının sonucunu hastalığın hafif geçirilmesinde görüyoruz. Aşı artıyor ama tedbir azaldı” ifadelerini kullandı.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 8 lira 96 kuruş, avro kuru 10 lira 37 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.398 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 506 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 82,39 dolar.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Merkez Yönetim Kurulu toplantısına katılacak. Kılıçdaroğlu daha sonra Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ve beraberindeki heyet ile görüşecek.

Bugün, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde kabine toplanıyor. Toplantının gündeminde, koronavirüs salgını, yüz yüze eğitimin vaka artışlarına etkisi ve eğitimde alınabilecek önlemler, fahiş fiyat denetimleri ve ekonomi var. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Adana’da üniversiteli gençlerle buluştu. Barınma sorununun olmadığını söyleyen Erdoğan, “Üniversite sayısından yurt kapasitesinin artırılmasına, harçların kaldırılmasından kredi ve burs imkanlarının genişletilmesine kadar sayısız eser ve hizmeti gerçekleştirdik. Şu anda Çukurova Üniversitesi’nde aldığım bilgide de gördüm ki yurt sorunu filan diye bir şey var mı hocam? Yok. Her şey bitmiş” dedi. 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin Aile, Kadın ve Engellilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı tarafından düzenlenen “Türkiye’nin Asli Gücü Analar Bacılar Kurultayı”na katıldı. Bahçeli, buradaki konuşmasında Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) yönelik sert sözler sarf etti. HDP’nin kapatılması gerektiğini söyleyen Bahçeli, “HDP’nin kapatılması, anaların ümitlerini yeşertecek, derin bir nefes aldıracaktır. HDP/PKK varsa milli geleceğimiz, ekonomimiz, sosyal barışımız, toplumsal huzurumuz güvenceden mahrumdur” dedi.

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, dün katıldığı bir televizyon programında açıklamalarda bulundu. Bakanlık yaptığı döneme dair konuşan Babacan, “Benim hükümetten ayrıldığım dönemde bakanlar kurulunda boş kağıtlar imzalanıyordu, en son üstü dolduruluyordu. Sayın Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanıyordu. Yine tek imzayla alınıyordu aslında bu kararlar” diye konuştu. 

Cumhuriyet tarihinin en kanlı saldırısı olarak kayıtlara geçen Ankara Garı katliamının üzerinden altı sene geçti. 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Ulus’taki tren garı önünde düzenlenen Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi’ne yapılan iki canlı bomba saldırısı sonucu 102 kişi hayatını kaybetti, 500’den fazla kişi yaralandı. Saldırıyı ise IŞİD üstlendi. Ankara Garı katliamının altıncı yıldönümü vesilesiyle dün Ankara ve İstanbul’da anmalar düzenlendi. Polis, Ankara Garı önünde bir araya gelen ailelere, sivil toplum kuruluşlarına ve sendikalara biber gazıyla müdahale etti ve 11 kişi gözaltına alındı. 

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Türkiye A Milli Futbol Takımı, FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri G Grubu’nun sekizinci haftasında Letonya deplasmanına çıkacak. 21.45’te başlayacak karşılaşma, TRT 1 ekranlarından naklen yayınlanacak. 

Öte yandan UEFA Uluslar Ligi‘nde şampiyon Fransa oldu. Final maçında İspanya ile Fransa, İtalya’nın Milano şehrindeki San Siro (Giuseppe Meazza) Stadyumu’nda kozlarını paylaştı. Fransa, Mikel Oyarzabal’ın golü ile yenik duruma düştüğü karşılaşmayı kazanmayı başardı. Son FIFA Dünya Kupası şampiyonuna kupayı getiren golleri Karim Benzema ve Kylian Mbappe kaydetti. Fransa, böylelikle Dünya Kupası, Avrupa Şampiyonası ve Uluslar Ligi’ni kazanan ilk takım oldu.

Kültür-sanat haberleriyle devam edelim. 

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen 58. Altın Portakal Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu. Ferit Karahan’ın yönettiği “Okul Tıraşı” filmi En İyi Film Ödülü’nü kazanırken, En İyi Kadın Oyuncu Ödülü Nihal Yalçın’ın, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü de Tarhan Karagöz’ün oldu. Nihal Yalçın’a En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü getiren “Zuhal”, festivalin dikkat çeken filmlerinden oldu. Yalçın’a ödülünü vermesi için sahnede bulunan Tamer Karadağlı, Yalçın’ın konuşması esnasında yaptığı hareketlerle dikkat çekti. Yalçın’ın konuşması sırasında ekip arkadaşlarına teşekkür ettiği an, Karadağlı’nın araya girip Yalçın’a ödülü uzatmasından sonra, Yalçın, Karadağlı’ya dönerek, “Sus mu dediniz? Artık sus mu diyorsunuz?” dedi. Karadağlı ise “Ödülünüzü alın, havaya kaldırın ve ödülünüzle birlikte konuşun” yanıtını verdi. Yalçın konuşmasını, “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyelim, İstanbul Sözleşmesi yaşatır” sözleriyle bitirdi. Bu sözler üzerine salonun büyük bir kısmı Yalçın’ı alkışlarken, Karadağlı’nın alkışlamaması da sosyal medyada büyük tepkiyle karşılandı.

Trans kadınların hayat hikayesinin anlatan “Koza” dizisinin birinci bölümünün fragmanı yayınlandı. Diziyi YouTube üzerinden izleyebilirsiniz.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

Tunus’ta binlerce kişi, Cumhurbaşkanı Kays Said’in parlamentoyu feshedip, tüm yetkileri kendine toplamasını protesto etmek için sokağa çıktı. Said, 25 Temmuz’da ülkedeki siyasi krizi zirveye taşıdığı gerekçesiyle Başbakan Hişam el-Meşişi’yi görevden almış, parlamentoyu feshetmiş ve ülkeyi kararnameler ile yönetmeye başlamıştı. 

Katar merkezli El Cezire televizyonunun aktardığına göre, Katar’ın başkenti Doha’da Taliban yetkilileri ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) heyeti arasındaki görüşmeler sona erdi. Taliban yetkilileri şimdi de Avrupa Birliği temsilcileri ile görüşmeye başladı. 

Rusya’ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nde paraşütçüleri taşıyan bir uçak düştü. Uçakta bulunan 23 kişiden 16’sı hayatını kaybetti. Kaza ile ilgili soruşturma başlatılırken, yerel basında çıkan haberlere göre kazanın nedeni ekipman arızası. 

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz görevinden istifa etti. Kurz ve yakın çalışma arkadaşı dokuz kişi hakkında yolsuzluk ve rüşvet iddiasıyla soruşturma başlatılmıştı.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.