Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (27 Ekim 2021): CHP’den tezkereye “hayır”

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava durumu şöyle:

İstanbul’da hava parçalı bulutlu, sıcaklık 12 derece. İzmir’de hava 13, Antalya’da 16, Ankara’da 2, Diyarbakır’da ise 8 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 50’lerde görünüyor. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 29 bin 643 yeni vaka tespit edildi, 215 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam uygulanan doz sayısı 115 milyon 692 bin 170’e çıktı.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 9 lira 54 kuruş, euro kuru 11 liraydı.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.509 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 549 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 85,93 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2020 yılı çevre koruma harcama istatistikleri ile eylül ayı dış ticaret istatistiklerini, ekim ayı ekonomik güven endeksini açıklayacak.

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS), benzinin litresinin 28 kuruş zamlandığını açıkladı.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) AKP ve İYİ Parti’nin grup toplantıları yapılacak. 

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, TBMM ile Kamu Denetçiliği Kurumu’nun bütçeleri görüşülecek.

Suriye ve Irak’a sınır ötesi operasyonların süresinin iki yıl daha uzatılmasını öngören tezkere dün (26 Ekim) TBMM’de kabul edildi. Tezkereye Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve İYİ Parti “evet”, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ise “hayır” oyu verdi. Milletvekilleri açık oylama ile tezkere oylamasına katıldı. CHP, tezkerenin süresinin iki yıl olarak belirlenmesinin anayasaya aykırı olduğunu belirtti.

Bakalım, CHP, HDP, AKP ve MHP konuya ilişkin neler dedi? 

CHP’nin tezkereye ilişkin ne oy kullanacağı merak ediliyordu. Oylama öncesi sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, tezkereye “hayır” diyeceklerini belirtti. Kılıçdaroğlu, “Selvi Hanım ve ben, askerliğini er olarak yapmış oğlumuzun gururlu anne ve babasıyız. Kendi çocuğuna bedelli askerlik yaptırıp, milletin evlatlarını ateşe atan Şahsın hazırladığı gayriciddi tezkereler kabul edilemez. Tezkereye ‘Hayır!’ diyeceğiz” diye yazdı. 

Partisinin grup toplantısında tezkereye ilişkin konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Bu tezkere Kürt düşmanlığı tezkeresidir. Suç örgütleri IŞİD’e, ÖSO’ya, El Nusra’ya nefes aldırma tezkeresidir. Bu tezkere toplumsal desteğini kaybeden AKP iktidarının seçim kampanyasıdır” dedi.

MHP lideri Devlet Bahçeli de dün (26 Ekim), partisinin grup toplantısında konuştu. Tezkereye “evet” diyeceklerini belirten Bahçeli, “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gerektiği takdirde sınır ötesi harekât ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesini temel alan tezkereye ön şartsız ‘evet’ diyeceğimizi, bu konunun tartışılacak, konuşulacak, müzakere edilecek bir yanının olmadığını kararlılıkla beyan ediyorum” dedi.

Tezkereye “evet” oyu kullanan AKP adına, sözcü Ömer Çelik Twitter hesabından paylaşımda bulundu. CHP’nin “hayır” oyu kullanmasını eleştiren Çelik, “Bu mantıksız gerekçelerle tezkerelere karşı çıkmaktan bahsetmek ve hayır oyu vermek, milli güvenliğimizi zaafa uğratmaya bahane üretmektir” dedi. 

CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap tarafından hazırlanan ve kamu görevlilerinin birden fazla maaş almasının engelleyen kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda AKP ve MHP milletvekillerinin oyları ile reddedildi.

Lübnan’daki Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü’nde görevli Türk askerlerinin görev süresine uzatan tezkere, Meclis’te kabul edildi.

Peki CHP ve MHP liderleri, “istenmeyen kişi” kriziyle ilgili neler dedi? 

CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Dış politikanın milli olması gerektiğini defalarca söyledim. Son günlerde yaşadığımız olaylar Türkiye’nin yönetilmediğinin en büyük örneğidir. Bir devlet, bir kişinin iki dudağına teslim edilemez. Teslim ederseniz böyle tuhaf olaylarla karşılaşırsınız” dedi. 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise 10 ülkenin büyükelçiliklerin Osman Kavala açıklamasını sert bir şekilde eleştirdi, “Kavala şaibeli bir kişidir, teröre çanak tutmuştur. Kavala Soros’un kuryesidir. Kavala Gezi Parkı olaylarının finansörü ve azmettiricisidir. Osman Kavala’nın vatandaşlıktan çıkarılıp, 10 büyükelçiden birinin ülkesine gönderilmesi artık zarurettir” diye konuştu.

Devam edelim: Boğaziçi Üniversitesi’nde rektör atamalarına yönelik protestolarda, 1 Şubat 2021’de İstanbul-Etiler ve Bebek’te gözaltına alınan aralarında üniversite öğrencilerinin de bulunduğu 97 kişinin yargılanmasına dün (26 Ekim) başlandı. Çağlayan’daki İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi’nde duruşmada ifade veren üniversite öğrencileri, darp edilerek gözaltına alındıklarını ve saatlerce ters kelepçeli olarak bekletildiklerini anlattı. Duruşma bugün devam edecek.

İsviçre’de yaşayan yeğeni Z.Ç.’ye (17) akraba ziyaret için geldiği Mardin Kızıltepe’de tecavüz etmekle suçlanan Osman Çur’un (28) yargılanmasına bugün devam edilecek. Tutuksuz yargılanan sanık Çur, bir önceki duruşmaya katılmamıştı. Hâkim ise Z.Ç.’ye yaşadıklarını yeniden anlattırıp “Neden bağırmadın?” diye sormuştu. 

Aleyna Çakır’ı darp ettiği görüntüleri sosyal medyada yayınlayan Ümitcan Uygun hakkında “bilişim sistemine hukuka aykırı olarak girme ve orada kalma” ve “kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek ve yaymak” suçlarından iki yıldan beş yıla kadar hapis istemiyle yeni bir dava açıldı. 

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, İstanbul’da meydanlarda konserler, sergiler, spor etkinlikleri ve fener alaylarıyla kutlanacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) kutlama programını açıkladı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da 29 Ekim akşamı saat 19.00’da Volkswagen Arena’da Kenan Doğulu ve Mahmut Orhan konserine katılacak. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda İstanbul’da düzenlenecek etkinliklerin detaylarına web sitemizden ulaşabilirsiniz. 

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Fenerbahçe Beko, Turkish Airlines EuroLeague altıncı hafta maçında sahasında Barcelona’yı konuk etti. Sarı-lacivertli ekip, rakibine son saniyede yediği basket ile 76-74 mağlup oldu. Barcelona, üst üste altıncı maçından da galibiyet ile ayrılarak serisini devam ettirdi. Fenerbahçe Beko ise bu sezonki dördüncü yenilgisini aldı. 

Anadolu Efes, Turkish Airlines EuroLeague’in altıncı haftasında Yunanistan temsilcisi Panathinaikos’a konuk olacak. Bu akşam Türkiye saati ile 21:00’de başlayacak karşılaşma, beIN Sports haber ekranlarından naklen yayınlanacak.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

ABD Başkanı Joe Biden’ın ABD’nin Ankara Büyükelçiliğine aday gösterdiği Jeff Flake, Senato Genel Kurulu’nda onaylandı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Gıda ve İlaç Dairesi, 5 ile 11 yaş arası çocuklar için BioNTech ve Pfizer’ın ürettiği koronavirüs aşısını onayladı. 

Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Batı ülkelerinin, Belarus’a karşı savaş başlatma niyetinde olduğunu ve sınırlarına gizlice Alman tanklarını bıraktığını iddia etti. 

Gökbilimciler, Samanyolu galaksisinin dışında keşfedilen ilk gezegen olma ihtimali taşıyan bir gök cismine rastladı. Bugüne kadar Güneş sistemi dışında 5 bine yakın gezegen bulundu. Ancak bunların tümü Samanyolu galaksisi içerisinde yer alıyor.

Facebook, eski bir çalışanı tarafından sızdırılan belgeler nedeniyle büyük bir baskı altına girmesine rağmen 2021 yılının üçüncü çeyreğinde beklenenden daha iyi bir kâr elde etti. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.