Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar: “Adadaki iki milletin artık birlikte yaşaması mümkün değil”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye ziyareti çerçevesinde Gaziantep‘te temaslarda bulundu. Gaziantep Ticaret Odası‘nın (GTO) Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda açıklamalarda bulunan Tatar’ın gündeminde Kıbrıs sorunu vardı. Konuşmasında Kosova örneğini hatırlatan Tatar, adada Kıbrıslı Türkler’in ve Kıbrıslı Rumlar’ın bulunduğunu belirtti ve “iki milletin bundan sonra birlikte yaşamasının mümkün olmadığını” vurguladı.

Kıbrıs adasında “iki halk” ve “iki devlet” olduğunu vurgulayan KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, adada bir çözüme ulaşmak için iki tarafın anlaşması gerektiğinin fakat bunun mümkün olmadığının altını çizdi.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar

“Dünya bize ‘Arayışınızdan, hakkınızdan ve hukukunuzdan vazgeçin’ demiyor”

Kıbrıslı Rumlar’ın adada büyük bir avantaj elde ettiğini belirten Tatar, “Dünya bize ‘Arayışınızdan, hakkınızdan ve hukukunuzdan vazgeçin’ demiyor. ‘Kıbrıs’ta bir anlaşma olması için iki tarafın da anlaşması gerek’ diyor. Fakat bu mümkün gözükmüyor. Çünkü Rum tarafı bir avantaj elde etmiş ve bunu sonuna kadar kullanıyor” dedi.

“Bizim varlığımız bir gerçek, bunu kimse inkâr edemez”

Türkiye’nin açık denizlere açılması ve Akdeniz’deki hakimiyet alanını koruyabilmesi için KKTC ile işbirliğinde bulunmasının önemli olduğunu hatırlatan Tatar, “(KKTC’nin) Bizim varlığımız, bizim orada bir devlet olarak yaşamamımızı sürdürmemiz için bir gerçektir. Bunu kimse inkâr edemez” diye konuştu.

Tatar, demokrasi ile yönetilen bir yönetim anlayışı ve her devlette bulunan kurumsal yapının KKTC’de de var olduğunu ve var olmaya da devam edeceğinin altını çizdi.

“Varlığımızı devlet temelinde sürdürmek en temel hakkımız”

“60 yıla yakındır Kıbrıs Türk halkının kendi devleti çatısı altında yaşaması hem Birleşmiş Milletler (BM) hem de uluslararası teamüllere göre, Kosova örneğinde olduğu gibi artık bu bize kendi geleceğimizi tayin etme hakkı vermiştir” diyen Tatar, “Türkiye Cumhuriyeti’nin desteği ile KKTC’nin varlığını devlet temelinde sürdürmenin” en temel hakları olduğunu belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.