Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Konseyi, Fransa’dan gelen tepkiler üzerine başörtüsü özgürlüğü kampanyasına ilişkin fotoğrafları sildi

Avrupa Konseyi’nin başlattığı “Başörtüsüne Özgürlük” projesi kapsamında paylaşılan, başörtülü genç kadınların bulunduğu afişler, projenin başlamasından birkaç gün sonra Twitter’dan silindi. Birçok Fransız politikacı, laik değerleri ihlal ettiği gerekçesiyle kampanyaya tepki göstermişti. Konsey, paylaşımların Fransa’dan gelen tepkiler üzerine kaldırılıp kaldırılmadığı konusunda bir açıklamada bulunmadı. 

Proje, Avrupa Konseyi tarafından “Kapsayıcılık ve Ayrımcılıkla Mücadele Programı” kapsamında geçen hafta başlatıldı. Avrupa Birliği (AB) de kampanyaya destek verdi. 

Proje kapsamında bir tarafta başörtüsü takan, diğer tarafta başörtüsüz kadınların bulunduğu afişler paylaşıldı. Afişlerin üzerinde “Güzellik çeşitlilikte olduğu gibi özgürlük başörtüsündedir”, “Herkes aynı görünseydi dünya ne kadar sıkıcı olurdu?” ve “Benim başörtüm, benim seçimim” sloganları yer aldı.

Kampanya, Fransa’daki birçok siyasetçi tarafından eleştirildi

Kampanya, başlangıçta pek etki yaratmasa da birkaç gün sonra Fransa’daki politikacıların tepkisini çekti. Bazı Müslüman kadınlar, Fransa’dan gelen tepkiyi, kadınların ne giyeceklerini seçme hakkına saygısızlık olarak nitelendirdi.

Fransa Hükümet Sözcüsü Gabriel Attal dün (3 Kasım), Avrupa Konseyi’nin kampanyasının “sağduyudan uzak olduğunu” söyledi. Bakanlar kurulu toplantısının ardından gazetecilere konuşan Attal, Paris’in “kimlik temelli yaklaşıma katılmadığını belirtti:

Bu, Fransa’nın tüm Avrupa ve uluslararası forumlarda savunduğu inanç özgürlüğüne zıttır. Bu kampanyanın sağduyuya aykırı olduğunu düşünebiliriz çünkü din özgürlüğü ile dini bir sembolün tanıtımını karıştırmamalıyız.” 

Marine Le Pen: “Kadınlar, peçeyi çıkardıklarında özgür olurlar”

“Benim başörtüm, benim seçimim

Aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin cumhurbaşkanı adayı Marine Le Pen, kampanyayı “skandal ve uygunsuz” olarak nitelendirerek, “Kadınlar, peçeyi çıkardıklarında özgür olurlar, aksi değil” dedi.

Bir başka sağcı başkan adayı, eski AB Brexit müzakerecisi Michel Barnier de kampanyanın geri çekilmesi çağrısında bulundu. Barnier, France 2 televizyonuna verdiği röportajda “Peçe bir özgürlük aracı değildir” diye konuştu.

Fransa’nın kadın hakları bakanı: “Kampanya başörtüsünü teşvik ediyor”

Fransa’nın kadın hakları bakanı ve sosyalist senatör Laurence Rossignol ise kampanyanın başörtüsü takmayı “teşvik ettiğini” iddia etti. Rossignol, “Kadınların başörtüsü takma konusunda özgür olduğunu belirtmek başka bir şey, özgürlüğün başörtüsünde olduğunu söylemek başka bir şey” dedi.

Avrupa Komisyonu, projeye 340 bin euroluk katkıda bulunmuştu

Avrupa Konseyi, Fransa’daki siyasi tepkilerin ardından sosyal medya paylaşımlarını kaldırsa da, bu kararın Fransa’daki tepkilerle ilgili olup olmadığı hakkında bir açıklamada bulunulmadı. Projeye 340 bin euro tutarında katkıda bulunan Avrupa Komisyonu da kampanyada kullanılan görüntülere sahip çıkmadı.

Bir Avrupa Konseyi sözcüsü, Euronews’a yaptığı açıklamada, kampanyanın Avrupa Birliği ile ortak bir projenin parçası olduğunu söyledi. Sözcü, projenin “çeşitlilik ve kapsayıcılık ihtiyacı konusunda farkındalık yaratmayı ve her türlü nefret söylemiyle mücadele etmeyi” amaçladığını belirtti:

“Tweetler proje çalıştaylarından birinde bireysel katılımcılar tarafından yapılan açıklamaları yansıtıyor ve Avrupa Konseyi’nin veya Genel Sekreteri Marija Pejčinović Burić’in görüşlerini temsil etmiyor. Bu projenin daha iyi bir sunumunu düşündüğümüz için bu tweetleri kaldırdık.”

Bir AB Komisyonu sözcüsü ise Brüksel’in görüntüleri “doğrulamadığını” ve nefret söylemiyle mücadele için “başka eylemlerin” dikkate alınması çağrısında bulunduklarını belirtti.

Sözcü, açıklamasında “Pozisyonumuz son derece açık: Kadınlar, yaşadıkları ülkenin yasalarına göre istediklerini giyebilmeli” dedi.

Derleyen: Emine Bıçakçı

Kaynak: Euronews 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.