Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gökkuşağı Bülteni (93): İsmail Temel ile “20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü”

Medyascope’un LGBTİ+’ların gündemini her cumartesi 19:00’da ekrana taşıdığı “Gökkuşağı Bülteni“nde bu hafta, “20 Kasım Nefret Suçu Mağduru Transları Anma Günü”nü konuştuk. Konuğumuz İzmir 20 Kasım Komitesi’nden İsmail Temel idi.

Editör: Gamze Elvan / Prodüktör: Özgün Can Özgül

Reji: Meryem Melek Köse, Özge Elvan

Katkı sağlayan: İlayda Öykü Biberoğlu

Ankara’da 2017 yılında, Köroğlu İşkembecisi’nin çalışanları, yemek yemeye giden üç transa, servislerini topladıktan sonra “Travestilere servis açmıyoruz” diyerek saldırmıştı. Saldırıya uğrayan Janset Kalan ve arkadaşının açtığı dava sonuçlandı. Ankara 15. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın son duruşmasında, transları lokantaya kabul etmeyen ve onlara hakaret eden Köroğlu İşkembecisi’nin işletmecisi O.G.D. ve şef garsonu hapis cezasına çarptırıldı. Hapis cezası alan O.G.D. ve şef garson hükmün açıklanmasının geriye bırakılması nedeniyle tutuklanmadı ancak beş yıl içinde bir başka suç işlemeleri durumunda cezaları uygulanacak.

Kaos GL’nin 17. Kadın Kadına Öykü Yarışması’na başvurular açıldı. Bu senenin teması “Nasılsın?” Öykü değerlendirme jürisinde, Aslı Solakoğlu, Aylime Aslı Demir, Belma Fırat, Burcu Ersoy, Burcu Baba, Ebru Nihan Celkan, Karin Karakaşlı, Pelin Buzluk ve Süreyya Karacabey bulunuyor. Tema dışı yarışmaya katılanlar değerlendirmeye alınmayacak. Öykü değerlendirme jürisi, öykülerin toplumsal cinsiyet rolleri eşitliği yaklaşımıyla yazılıp yazılmadığını da dikkate alarak değerlendirme yapacak. Yarışmaya eşcinsel ve biseksüel kadınları güçlendiren, hayallerine, ütopyalarına cesaret veren öykülerin katılımı bekleniyor.

LGBTİ+’ların iş ortamında maruz kaldığı ayrımcılığı araştıran yeni bir çalışmaya göre, özel sektör çalışanlarının yüzde 30,5’i, kamu çalışanlarının ise yüzde 59,7’si çalıştığı kurumda nefret söylemiyle karşılaşıyor.

Kendisine şiddet uygulayıp seks işçiliğine sürüklediği iddiasıyla, evli olduğu erkek Hasan Karabulut’u öldüren Çilem Doğan’a yerel mahkemenin verdiği 15 yıl hapis cezası Yargıtay tarafından 4 Kasım’da onanmıştı. Açık kimlikli nonbinary Öykü Didem Aydın, Hukuk Okulu’nun bu haftaki bölümünde İrem Bağcı ile Doğan davasında Yargıtay’ın verdiği onama kararını değerlendirdi.

“Gündem Çocuk”un 125. bölümünde Mehmet Onur Yılmaz, İnter Dayanışma’dan Yasemin Bahar ile interseks çocuk olmak ve interseks çocukların yaşadıkları hak ihlalleri üzerine konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.