Sanatçı Ateş Alpar, Osman Kavala’nın portesini İstanbul sokaklarında dolaştırdığı performansını Medyascope’a anlattı.
Sanatçı Ateş Alpar, iş insanı Osman Kavala’nın dört yılı aşkın süredir tutuklu olmasına dikkat çekmek için Kavala’nın portresini İstanbul sokaklarında gezintiye çıkardı.
Osman Kavala 1 Kasım 2017’den bu yana tutuklu, gelecek duruşma 26 Kasım’da. Kavala, tutukluluk sürecinde üç suçlama ile karşılaştı, bir kez beraat etti, hakkında iki kez tahliye kararı verildi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) de derhal tahliye edilmesine hükmetti. Kavala, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Afrika ziyareti dönüşünde kendisini hedef alan sözlerinin ardından “Bu şartlar altında adil yargılama yapılmasına imkân kalmadığından, bundan sonraki duruşmalara katılmamın ve savunma yapmamın anlamsız olacağına inanıyorum” açıklamasında bulundu.
Ateş Alpar, Osman Kavala’nın portesiyle İstanbul sokaklarında sergilediği “Osman Kavala, Aramızda” başlıklı performansı şu notla paylaştı:
“Performansta, Kavala’nın elinden alınan hareket özgürlüğüne ve dört duvar arasına hapsedilişine atıfta bulunulurken adalet ve özgürlük vurgusu ve bunların ancak ortak bir yaşam dahilinde mümkün olduğu da öne çıkarılıyor. Osman Kavala aramızda dolaşıyor. İnşaatların, soylulaştırma çabalarının, kültürel mirasın yağmalanmasının baş tacı edildiği sokaklarda, evrensel değerleri taşıyor. Tebessümü, onu sokaklarda özgürce yürümekten alıkoyan hukuksuzluğun altını oyuyor. Kalabalıkların, çocukların, bazen kimsesiz evlerin bazen kuruyan çamaşırların arasından geçerken İstanbul’u İstanbul yapan çokkültürlü ve zengin coğrafyanın kaldırım taşlarını katediyor. Kokluyor havayı, egzoz gazlarıyla, simit ve çay kokularıyla, evlerde pişen yemeklerin buharıyla hemhal oluyor. Dört yıldır alıkonulduğu hücresinden, şehrin ritmine, hüzünlerine ve kahkahalarına karışıyor.”
“Birçok kişi portreye yaklaşarak uzun uzun baktı”
Ateş Alpar ile çalışmalarını ve Kavala performansını konuştuk. Alpar kendisini, “Bir göçebe halindeyim çoğu zaman” diyerek tanıttı:
“Bazen Adana’da, bazen Nusaybin’de yaşıyorum. Sık sık İstanbul’a geliyorum. Fotoğraf, görsel sosyoloji, sinema ve müzik üzerine üretimler yapıyorum. Mimar Sinan Üniversitesi’nde misafir öğrenci olarak, sanat, sanat felsefesi, görsel sosyoloji ve politika derslerine katıldım. Çağdaş belgesel fotoğraf alanında göç, sınır, kimlik, toplumsal hareketler, toplumsal bellek, politika, underground müzik, LGBTİ+/queer gibi konuları merkeze alarak video, performans ve fotoğraf hikâyeleri üretmeye çalışıyorum.”
Alpar, “Osman Kavala, Aramızda” performansının nasıl ortaya çıktığını ise şöyle anlattı:
“Büyükçe bir Osman Kavala portresini sokaklarda gezdirme düşüncesi vardı, uzun zamandır bunu yapmayı düşünüyordum. İstanbul’a son gelişimde Kavala’nın tutukluğunun üzerinden neredeyse 1.470 gün geçmişti ve performansı İstanbul sokaklarında, Kavala’nın tanıdığı, bildiği sokaklarda gerçekleştirmeye karar verdim. Böylece onun haksız ve hukuksuz biçimde tutuklu bulunmasına dikkat çekerek, adalet ve özgürlük vurgusunu güçlendirmek istedim.”
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Alpar, performansının dolaştığı tüm sokaklarda oldukça büyük ilgiyle karşılandığını söyledi:
“Birçok kişi portreye yaklaşarak uzun uzun baktı. Hemen hemen her sokakta onu tanıyan, içeride haksız yere tutulduğunu söyleyen kişilerle konuştum. ‘Bu adam içeride haksız yere tutuluyor’ diyenlerle, portreyi ve performansı görünce ‘Osman Kavala’ya özgürlük!’ diye bağıranlarla karşılaştım. Ve diyebilirim ki tüm bunlar sokaklarda daha çok yürümemi sağladı. Genel olarak ilginin yoğun olduğunu söyleyebilirim.”