Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (17 Kasım 2021): “Helalleşmenin” yankıları

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklığı şöyle: 

Ülkemizin kuzey kesimlerinde parçalı bulutlu, Doğu Karadeniz kıyı şeridinin hafif olmak üzere yağmurlu, diğer yerlerin az bulutlu ve açık geçeceği tahmin ediliyor.

İstanbul’da hava parçalı bulutlu, sıcaklık 10 derece. İzmir’de hava 12, Antalya’da 15, Ankara’da -1, Diyarbakır’da ise 3 derece olacak. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 50’lerde görünüyor. 

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 25 bin 101 yeni vaka tespit edildi. 227 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam uygulanan doz sayısı 118 milyon 741 bin 342’ye çıktı.

Salgınla ilgili bütün gelişmeleri medyascope.tv adresinden takip edebilirsiniz.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 10 lira 42 kuruş, euro kuru ise 11 lira 80 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.685 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 619 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 81,85 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ocak-eylül dönemine ilişkin yapı izin istatistiklerini açıklayacak.

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

İYİ Parti’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) grup toplantısı yapılacak. 

AKP’nin TBMM grup toplantısı yapılacak.

TBMM Genel Kurulu’nda İcra İflas Kanunu’nda değişiklikleri de içeren 5. Yargı Paketi görüşülecek.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Ticaret Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçesi ele alınacak.

Cumhuriyet Halk Partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara’da toptancı hali esnafını ziyaret edecek. Kılıçdaroğlu daha sonra Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş ve beraberindeki heyetle görüşecek. 

Elektrik enerjisi satışı üzerinden alınan TRT payının kaldırılmasına ilişkin düzenlemeyi de içeren kanun teklifi, TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve Halkın Hukuk Bürosu (HHB) üyesi avukatların yargılandığı davada bugün yapılacak duruşma öncesi mütalaa açıklandı. Tutuklu yargılanan ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı hakkında 30 yıla ve avukat Barkın Timtik hakkında 53,5 yıla kadar hapis cezası istenirken, tutuksuz yargılanan diğer avukatlar hakkında da 7,5 yıldan 56 yıla kadar hapis cezaları talep edildi. Mütalaada 56 yıla kadar hapsi talep edilen avukat Taylan Tanay hakkında ayrıca tutuklamaya dönük yakalama kararı çıkarılması da istendi. Avukat Oya Aslan hakkında ise 52,5 yıla kadar hapis cezası talep edildi. 

Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör ataması protestoları kapsamında açılan sergideki bir eser gerekçesiyle yedi öğrencinin “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” suçlamasıyla yargılandığı davanın üçüncü duruşması bugün yapılacak. 

Kısaca düne bakalım:

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu dün (16 Kasım) partisinin grup toplantısında konuştu. Gündemdeki konuları değerlendiren Kılıçdaroğlu, iktidarı eleştirdi. Konuşmasının sonunda Türkiye’ye yazdığı mektubu okuyan Kılıçdaroğlu, kimlerle helalleşileceğini açıkladı. Kılıçdaroğlu’nun mektubundan öne çıkan sözler şöyle: “28 Şubatçılar’ın açtığı yaraları kapatıp helalleşeceğiz. İkna odalarına sokulan başı kapalı kızlarımızla helalleşeceğiz. Roboski ile helalleşeceğiz. Sivas, Kahramanmaraş mağdurları ile, Diyarbakır Hapishanesi mahkûmlarıyla helalleşeceğiz. Ali İsmail Korkmaz’ın ailesiyle, Soma ile, darbeciler tarafından bir sağdan bir soldan asılan insanlarımızla helalleşeceğiz. Dokuz yaşındaki Oğuz Arda Sel’i kaybeden ve mahkemelerde süründürülen Mısra Öz ile, Ahmet Kaya ile helalleşeceğiz. Varlık vergileri altında inim inim inleyen azınlıklarla, 6-7 Eylül olaylarının mağdurlarıyla helalleşeceğiz.”

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin TBMM grup toplantısında konuştu. Yüzde 50+1 oy şartı ile ilgili tartışmalara tepki gösteren Bahçeli, “Sistemin meşruiyet sistemi yüzde 50+1’dir. Cumhurbaşkanının yüzde 50+1 oyla seçilmesi demokrasi güvenliğini temin ve teyit edecektir. Bize göre bu tartışma gereksizdir” dedi. CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun “helalleşme” söylemine sert tepki gösteren Bahçeli,  “Kılıçdaroğlu günah çıkartmak, geçmişiyle yüzleşmek için harekete geçmiştir. Sayın Kılıçdaroğlu sana güle güle, uğurlar olsun. Madem bir yolculuğa çıkıyorsun, biletini tek yönlü alman temennimdir. Gerçekten de CHP yaradır, yıkımdır, Türkiye düşmanlarının taşeronudur. Sayın Kılıçdaroğlu şunu bil ki hesaplaşmadan helalleşmemiz asla söz konusu olmayacak” diye konuştu. 

Partisinin grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “İlk seçimlerde çarpılacaksınız. Kaybedeceklerini anladıkları için 50+1 sistemini değiştirmek için kıvranmaya başladıklarını görüyoruz. 50+1 hayali kurmayın. Erdoğan ve Bahçeli olarak 1+1 kalacaksınız” dedi. 

Şimdi de Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

2022 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri, dün (16 Kasım) oynanan karşılaşmaların ardından sona erdi. Türkiye, deplasmanda Karadağ’ı Kerem Aktürkoğlu ve Orkun Kökçü’nün golleri ile 2-1 mağlup ederek grubunu Hollanda’nın arkasında ikinci sırada tamamladı ve 2022 FIFA Dünya Kupası’na katılabilmek için play-off oynamaya hak kazandı. 2022 yılının Mart ayında oynanacak play-off turu maçlarında Ay-Yıldızlılar’ı, seri başı olamadığı elemelerde zorlu rakipler bekliyor. Portekiz, İtalya, İsveç, İskoçya, Rusya veya Galler karşısında Katar’da düzenlenecek Dünya Kupası için vize arayacak olan millilerin ilk rakibi 26 Kasım’daki kura çekiminde belli olacak. Play-off turunun yarı finalleri 24-25 Mart tarihlerinde, finaller ise 28-29 Mart tarihlerinde oynanacak.

  • Son olarak dünya gündemine bakalım.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daveti üzerine Türkiye’ye resmi ziyarette bulunacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile ikili ilişkileri ve bölgesel gelişmeleri görüştü. İki lider görüşmede, Türkiye-Ukrayna ilişkilerini geliştirecek hususlar ve bölgesel meseleleri ele aldı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega’nın da aralarında olduğu çok sayıda kişinin ABD’ye girişini, “demokrasiye zarar veren eylemler” gerekçesiyle yasakladı.

Rusya Savunma Bakanlığı, Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki çatışmaların durduğunu açıkladı. Ermenistan Savunma Bakanlığı da yaptığı açıklamada ise “Rusya’nın arabuluculuğuyla, Azerbaycan-Ermenistan sınırında ateşkes ilan edilmiştir” denildi.

Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Şi Cinping ile ABD Başkanı Joe Biden sanal zirvede bir araya geldi. Şi, Tayvan’ın bağımsızlığa yönelik Pekin’in kırmızı çizgilerini aşan herhangi bir adım atması halinde Çin’in “kararlı adımlar” atmaya hazır olduğu konusunda uyarılarda bulundu. Biden ise ABD’nin yalnızca egemen Çin devletini tanıyan “tek Çin politikasına” bağlı kaldığını belirtti. Biden, Vaşington’un “statükoyu değiştirmeye veya Tayvan Boğazı’ndaki barış ve istikrarı baltalamaya yönelik tek taraflı çabalara şiddetle karşı çıktığını” sözlerine ekledi. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.