Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

100 dolar bozdurmak isteyen artık kimlik gösterecek

Resmî Gazete’de yayımlanan karara göre, döviz bozdurma bürolarında 100 ABD Doları veya üzeri işlemlerde kimlik tespiti zorunlu hale getirildi. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliği, Resmî Gazete’de yayımlandı.

Karara göre tebliğin 18. maddesinin 7. fıkrasında yer alan “mevcut ortaklar dışında kişilere” ibaresi yürürlükten kaldırıldı.

Aynı tebliğin 20. maddesinin 6. fıkrasında yer alan “tüm işlemlerde” ibaresi, “100 ABD Doları ve/veya karşılığı Türk Lirası tutarını aşan işlemler için” şeklinde değiştirildi. Böylelikle kimlik tespiti, 100 dolar ve üzeri işlemler için uygulanacak.

Tebliğ bugünden (18 Kasım) itibaren yürürlüğe girecek, hükümler ise Hazine ve Maliye Bakanı tarafından yürütülecek.

Hazine ve Maliye Bakanlığı konuya ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Düzenleme ile döviz bürolarında alım satım işlemlerinde kimlik ibrazı limiti 100 doların üstü ve karşılığı Türk Lirası olarak yeniden belirlenmiştir. Söz konusu değişiklikte ‘işlem limitlerini belirlemeye’ ifadesi ise sadece kimlik ibrazına yönelik olup, bu ifadenin 100 dolar limitini artırma veya azaltmaya yönelik bir yetkilendirmeyi ifade etmektedir. Döviz alım satımı piyasada alıcılar ve satıcılar arasında serbestçe gerçekleşmektedir. Düzenlemenin serbest piyasaya müdahalesi kesinlikle söz konusu değildir.”

Neyi amaçladıklarını merak ediyoruz”

İstanbul’un Şişli İlçesi’nde vatandaşlara döviz alım ve satımında kimlik tespitinin zorunlu hale getirilmesi ile ilgili ne düşündüklerini sorduk. Yurttaşlar, “Bu uygulamanın amacı nedir? Neyi amaçladıklarını merak ediyoruz” diyerek tepki gösterdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.