Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABB ve TED Koleji arasında imzalanan Kurtuluş Parkı Protokolü tartışma konusu oldu: TMMOB Mimarlar Odası konuyu yargıya taşıdı

Kamera & Kurgu: Furkan Erdem

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) ve TED Koleji arasında imzalanan Kurtuluş Parkı’nın Yeniden İşlevlendirilmesine Dair İşbirliği Protokolü, bugün (18 Kasım) TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından yapılan açıklama ile tekrar gündeme geldi. Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Bu, bir üniversitenin kamusal alana sızma hareketidir. Bugün buraya sızacak, yarın çok katlı otoparkı isteyecek, sonra Refik Saydam Hıfzısıhha’yı isteyecek” dedi. Protokole ilişkin Medyascope’a değerlendirmede bulunan Türk Eğitim Derneği (TED) Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu ise “Bu alan saat 18:00’den sonra güvenli olmadığı için kullanılamıyor. Burayı belediye işletecek. TED Üniversitesi’ne tahsis olan bir santimetrekare alan dahi yoktur” diye konuştu. Medyascope’a konuşan bir ABB yetkilisi ise “Ankara’da 25 yıldır olmayan bir anlayışı gerçekleştiriyoruz. Hacettepe ve Ankara üniversitelerine de yazı yazıldı ancak onlardan cevap gelmedi” dedi.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) ve TED Koleji arasında imzalanan Kurtuluş Parkı’nın Yeniden İşlevlendirilmesine Dair İşbirliği Protokolü‘ne ilişkin TED Koleji önünde açıklama yapmak istedi. Polis izin vermediği için açıklama Kurtuluş Parkı’nda okundu.

ABB ve TED arasında imzalanan protokolün iptal edilmesi gerektiğini söyleyen Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, protokolün dört ay önce, 29 Haziran’da imzalandığını, iki kere resmi yazı ile istemelerine rağmen protokolün kamuoyu ile paylaşılmadığına dikkat çekerek, ABB’yi şeffaf belediyecilik yapmadığı iddiasıyla eleştirdi. Candan, ABB ve TED Üniversitesi arasında yapılan protokolü şöyle tanımladı: “Bu, bir üniversitenin kamusal alana sızma hareketidir. Bugün buraya sızacak, yarın çok katlı otoparkı isteyecek, sonra Refik Saydam Hıfzısıhha’yı isteyecek. Kamunun akciğeri olan bu alan parça parça TED’in inisiyatifine geçecek.

“Belediye kendi yükümlülüğünü vakıf üniversitesine devredemez”

Protokolün, Mimarlar Odası Ankara Şubesi Kent İzleme Merkezi’nde çalışan hocalar, idare hukuku profesörleri, plancılar, ekonomistler tarafından değerlendirildiğini ve hukuka aykırı olduğu sonucuna varıldığını belirten Candan, “Kurtuluş Parkı’nın herhangi bir özel üniversite ya da vakıf üniversitesi ile işbirliği içerisinde işlevinin değiştirilemeyeceği kanaatine varıldı. Çünkü burası birinci derece sit alanı, belediye bu parkın bakımını ve onarımını yapmakla yükümlü, kendi yükümlülüğünü ve kendi yetkisini bir vakıf üniversitesine devredemez, hukuken sakat bir durum” diye konuştu.

Protokoldeki maddeler tartışma konusu oldu

Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği’nden Ahmet Demirtaş ise protokolün 13. maddesinde projenin kamuoyuna açıklanmamasına ilişkin imza atıldığını belirterek şunları söyledi: “Her iki taraftan birisi açıklarsa suçlu duruma düşüyor. Protokolün üç yerinde, Kurtuluş Parkı’nın üniversitenin ihtiyaçları doğrultusunda planlanacağı öngörülüyor. TED’in web sayfasında üniversitelerin hizmetine açılacak diyor, üniversitemizin demiyor. Protokolde üniversitelilerin değil üniversitenin ifadesi geçiyor. Belediyede onlarca mimar, mühendis plancı insan var, bu insanlar Kurtuluş Parkı’nın planını yapamayacakmış, TED Üniversitesi yapacakmış. İnanıyor musunuz?”

“Ankara ve Hacettepe üniversiteleri yanıt vermedi”

Bugünkü açıklama sırasında ABB adına konuşan Kültür Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı yetkilisi Çetin Ünal ise parkın Ankara halkının hizmetine açılması, kültürel ve sosyal işlevsellik kazandırılması için akademik toplumla ve üniversitelerle işbirliği yapmak istediklerine dikkat çekti. Ankara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve TED Üniversitesi’ne davette bulunduklarını belirten Ünal, sadece TED Üniversitesi’nin yanıt verdiğini açıkladı ve “Kamu yararına olan bu protokol Ankara Büyükşehir Belediyesi Kurumsal Meclis Kararı’ndan geçti” dedi.

Bu protokol sadece konuşmanın protokolü

Protokolle ilgili tartışmaları Medyascope’a değerlendiren belediye yetkilisi, Kurtuluş Parkı’nın karşısında TED Üniversitesi olduğu için fikirlerine başvurduklarını söyleyerek “Kurtuluş Parkı’nın belli kesimleri uzun zamandır atıl durumda. Bu işbirliği, bir kamu kurumunun danışarak iş yapma anlayışına örnektir. Ankara’da 25 yıldır olmayan bir anlayışı gerçekleştiriyoruz. Hacettepe ve Ankara üniversitelerine de yazı yazıldı ancak onlardan cevap gelmedi ” diye konuştu. Şu anda açıklanan bir plan ve bir değişiklik olmadığını söyleyen yetkili, şöyle devam etti: “Üniversiteye devri ya da halka kapatılması gibi bir durum kesinlikle söz konusu değil. Kendimizi ortada bir şey yokken, protokolün hiçbir maddesinde böyle bir içerik yokken, bir anda konuyu bulandıran bir yaklaşımla baş başa bırakılmış buluyoruz.”

“Protokol gizlilik içerse, imzalandığı gün resmi bültenle kamuoyuna duyuru yapılmazdı”

Yetkili, ABB’nin protokole ilişkin şeffaf olmadığı yönündeki eleştirilere ise şu yanıtı verdi: “Protokol gizlilik içerse, imzalandığı gün resmi bültenle kamuoyuna duyurulmazdı. ‘Belediye kimseden görüş almadan iş yapmasın’ diyenler, bölgedeki bir üniversite ile işbirliği yapılınca ‘Belediyenin kendi imkanı yok muydu?’ diyor. Çok ilginç bir durumla karşı karşıyayız. Olmayan maddeler üzerinden zoraki tartışma çıkaranları kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.”

“Belediyeden en büyük beklentimiz 24 saat güvenlik ve temizlik”

Tartışmalara ilişkin Medyascope’a konuşan Türk Eğitim Derneği (TED) Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, Kurtuluş Parkı’nın güvenlik sorunu nedeniyle akşam saatlerinde kullanılamadığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Park, birinci derece sit alanı. Biz büyükşehir belediye başkanımıza gittik ve dedik ki “Biz buraya toplum için sizinle beraber yatırım yapmak istiyoruz. Belediyeden en büyük beklentimiz 24 saat güvenlik ve temizlikÖğrenciler için yapılacak açık dersliklerde çevredeki istisnasız, tüm okullar faydalanacak. Burası herkes için bir yaşam alanı olacak. Parkın içinde bisiklet yolu, semt sakinlerine, çevredeki tüm öğrencilere açık olacak. Bir çime bile dokunmadan yürütülen bir projelendirme bu. Bunların planlaması da Çevre Koruma Kurulu’na sunulacak.”

“Belediyeye ait bir park üniversiteye tahsis edilebilir mi?”

Bir parkın, bir özel üniversiteye verildiği iddiaları üzerine de konuşan Pehlivanoğlu “TED, şeffaf bir kuruluştur. TED bir şahsın veya bir holdingin değildir. Cumhuriyetin kurduğu bir sivil toplum kuruluşudur. Burayı belediye işletecek. TED Üniversitesi’ne tahsis olan bir santimetre kare alan dahi yoktur. TED Üniversitesi kendi için bir şey yapmıyor. Belediyeye ait bir park üniversiteye tahsis edilebilir mi? TED, değil üniversitesine bağlı bir parkı üstüne almak, bugüne kadar devletten bir metrekare yer tahsis, bir kuruş da almamıştır. Ayrıca altını çizmek isterim bu alana ait karar Büyükşehir Belediye Meclisi’nden oybirliği ile çıkmıştır. Anlamıyoruz neden şikayetçiler?” dedi.

“Bugün sesini yükseltenler geçmiş yıllarda neredeydi?”

Kendilerine konuya ilişkin bir talep gelmediğine dikkat çeken Pehlivanoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim ODTÜ’nün en iyi hocalarından kurduğumuz şehir planlama bölümümüz var. Mimarlık fakültemiz var, birinin bir iddiası varsa, randevu ister. Ancak bize hiçbir talep gelmedi. Eğer cevap alamıyorsanız, her türlü demokratik hakkınızı kullanırsınız. Yıllardır atıl olarak kullanılan, güvenliğin olmadığı bu alana ilişkin bugün sesini yükseltenler, geçmiş yıllarda neredeydi? O gün vatandaş için neden bir şey yapmadılar? Ankara’nın çehresi için sosyal ve toplumsal sorumluluk bilinciyle bir kuruş dahi almadan, tarafımıza bir metrekare dahi tahsis olmadan bu işi yapacağız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler