Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ekonomi bir yılda, üç Hazine ve Maliye Bakanı, üç Merkez Bankası Başkanı yedi

Resmi Gazete’de gece yarısı yayımlanan atama kararına göre Lütfi Elvan, Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan “affını” istedi, yerine Nureddin Nebati getirildi. Bu değişiklikle birlikte cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçildiği 9 Temmuz 2018 tarihinden bu yana dört kişi Hazine ve Maliye Bakanı olarak görev yaptı. Merkez Bankası’nda da 2019’dan beri dört kişi başkanlık koltuğuna oturdu. Hazine ve Maliye Bakanlığı dışında şu ana kadar bütün kabinede toplam dört bakan değişti. 

Görev alan Hazine ve Maliye bakanları

Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati son bir sene içinde görev yapan üçüncü bakan olacak. Yeni hükümet sistemine geçilmeden önce Maliye Bakanı olarak görev yapan Naci Ağbal, yeni hükümet sistemine geçildikten bir gün sonra kurulan yeni hükümette görev almazken, yeni kabine düzenlemesinden iki hafta sonra Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı olarak atandı. 

Ağbal’ın yerine getirilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak ise yaklaşık iki sene görev yaptıktan sonra 10 Kasım 2020 tarihinde bakanlıktan “affını” istedi. etti. Berat Albayrak’ın yerine getirilen Lütfi Elvan da yaklaşık bir sene görev yaptıktan sonra dün gece Resmi Gazete’de yayımlanan cumhurbaşkanlığı kararı ile bakanlıktan “affı” kabul edilerek, yerine bakan olarak Nureddin Nebati’nin atandığı ilan edildi. 

İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, 19 Kasım günü attığı tweette Elvan’ın gece yarısı görevden alınabileceği öngörüsünde bulunmuştu. O gece bir çok kişi Resmi Gazete’nin yayınlanmasını beklemiş, yayınlanınca site kilitlenmiş ve bir süre Resmi Gazete’ye erişilememişti. Öngörüsü gerçekleşmeyen Yılmaz, Elvan’ın görevden alınması yönünde bir kararın Resmi Gazete’de yer almaması üzerine 20 Kasım’da attığı tweet ile özür dilemişti. Elvan’ın görevden alınmasının ardından, Durmuş Yılmaz’ın yakın çevresine “Sonuçta, bakanın ömrünü iki hafta uzattık” dediği öğrenildi.

Görev alan Merkez Bankası başkanları

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçildiğinden beri toplam dört Merkez Bankası Başkanı görev yaptı. Yeni sisteme geçilmeden önce de başkanlık koltuğunda oturan Murat Çetinkaya, yeni hükümet sistemine geçildikten tam bir sene sonra AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevden alındı. 

Çetinkaya’nın yerine getirilen Murat Uysal da yaklaşık 16 ay görev yaptıktan sonra 8 Kasım 2020 tarihinde cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile görevden alındı. Yerine getirilen eski Hazine ve Maliye Bakanı Naci Ağbal ise başkanlık koltuğunda altı aydan kısa bir süre oturabildi. 20 Mart 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevden alınan Ağbal’ın yerine Şahap Kavcıoğlu atandı.

Kabinedeki diğer değişiklikler

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesinin ardından yeni kabine 10 Temmuz 2018’de açıklandı. Toplam 17 bakanlıktan oluşan kabinede 12 bakan göreve başladığından beri devam ediyor. Toplam beş bakanlıkta ise görev değişikliğine gidildi. 

Yeni kabinedeki ilk değişiklik 28 Mart 2020 tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nda yaşandı. Cumhurbaşkanı kararıyla görevine son verilen Mehmet Cahit Turhan‘ın yerine Adil Karaismailoğlu getirildi. 

21 Nisan 2021 tarihinde kabinedeki yeni değişiklikler açıklandı. Aile, Sosyal Hizmetler ve Güvenlik Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk görevden alınırken bakanlık ikiye bölündü. Bu tarihten beri Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı olarak Derya Yanık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak ise Vedat Bilgin görev yapıyor.

Eşi Hasan Pekcan’ın şirketinden bakanlığa dezenfektan satın aldığı ortaya çıkan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan da 21 Nisan 2021 tarihinde görevden alındı. Yerine eski AKP Grup Başkanvekili ve İstanbul Milletvekili Mehmet Muş getirildi. 

Düne kadar kabinedeki son değişiklik Milli Eğitim Bakanlığı’nda yaşanmıştı. 6 Ağustos 2021 tarihinde istifa eden Ziya Selçuk‘un yerine Mahmut Özer getirilmişti.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.