Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP’nin “Milletin Sesi” mitingleri Mersin’de başladı – CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu: “Ahdım var, bu memlekete barışı, huzuru, sevgiyi, demokrasiyi, adaleti getireceğim”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, erken seçim çağrısıyla başlattığı “Milletin Sesi” mitinglerinin ilkini bugün (4 Aralık) Mersin’de düzenledi. Kılıçdaroğlu, “Ahdım var, bu memlekete barışı, huzuru, sevgiyi, demokrasiyi, adaleti getireceğim” dedi.

Haber: Okan Yücel

Kamera-kurgu: İbrahim Yayan

İlk söz çiftçinin, esnafın, işsizin, atanamayan öğretmenin

CHP’nin “Milletin Sesi” mitinglerinin ilki Mersin’de düzenlendi.

Mitingde kürsüye ilk olarak atanamayan öğretmenler, iş bulamayan gençler, esnaf ve çiftçi çıktı. Çiftçi Naile Uyanık, “Limonumuz dalında kaldı. Gübre, ilaç alamıyoruz. Köylü aç, aç. Eskiden bahçelerimizi sattık mı kızımızı oğlanımızı evlendiriyor, traktör alıyorduk. Şimdi bir çuval un alabiliyorsa köylü ona da şükretsin” dedi.

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü mezunu olan ancak iş bulamayan Ebru Akyürekİki yıldır işsizim. 24-25 yaşında ailemin eline bakmak istemiyorum. Bütün atanamayan işsiz, emek veren bütün öğretmen arkadaşlarımın sesi olmak için buradayım” diye konuştu.

Esnaf Mesut Tur ise ekonomik kriz nedeniyle yaşadıklarını şöyle anlattı: “Ülke olarak hiç ama hiç iyi durumda değiliz. Döviz her gün artıyor. Benim iki tane kız çocuğum var. 1,5 yaşındaki kızımın mamasını, bezini alamıyorum. Dün 250 liraya bir tüp aldım. Kemal amca, Kemal abi bize yardım etsin. Bizi kurtarsın bu düzenden” diyerek seslendi.

“Bizim kitabımızda umutsuzluk yok”

Konuşmaların ardından eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte sahneye çıkan ve halkı selamlayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise iktidarı sert sözlerle eleştirdi. Kılıçdaroğlu, “Herkesin şunu çok iyi bilmesini isterim. Bizim kitabımızda umutsuzluk yok. Az önce kardeşlerim konuştu. İçim dağlanarak izledim. 21. yüzyılın Türkiye’si bunu hak etmiyor. 20 yıldır bu ülkeyi yönetiyorlar. İki üniversite bitiren işsiz geziyorsa bu ayıp kime ait? Türkiye’yi bu ayıptan çekip çıkaracağız” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan’a: “Onun istifa etmesine gerek yok, göndereceğiz zaten”

“Tayyip istifa” sloganlarının atılması üzerine Kılıçdaroğlu, “Onun istifa etmesine gerek yok, onu göndereceğiz zaten. Demokrasi ile göndereceğiz. Geliyor gelmekte olan diyoruz, birileri de gidecek. Göndereceğiz onları” dedi.

“TÜİK’e gittim kapı duvar, sizin duvarlarınız vız gelir bize”

Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) giden ancak içeri alınmayan Kılıçdaroğlu, açıklanan enflasyon rakamlarına şöyle tepki gösterdi:

“Bunlar devletin memuru mu, sarayın memuru mu? Siz evinize alışveriş yapmıyor musunuz? Günlük harcamaları kontrol etmiyor mu? Faturalara bakmıyor mu, deterjan alırken görmüyor mu bunlar? Talimat gelmiş ‘İndireceksin’ diye. TÜİK yüzde 3 belirliyor, akademisyenler yüzde 9 belirliyor. Hocalar, ‘Yıllık yüzde 21 değil yüzde 58’ diyor. Hangisi doğru? Bir yerden talimat almayanlar doğru rakamları söylüyorlar. Ben, TÜİK’e sizin hakkınızı korumak için gittim. Oradakilere soracaktım ‘Siz hangi araştırmaları yaparak bu sonuçları buldunuz? diye. Kapı duvar. İlk kez Türkiye Cumhuriyeti tarihinde önümüze duvar ördüler. Sanıyorlar ki o duvarı aşmayacağız, sizin duvarlarınız vız gelir bize. Sarayın emirine giren memurlar devlet memurları değildir artık.”

“Sarayın vesayetinden Türkiye’yi kurtaracağız”

Esnafın, çiftçinin sorunlarına değinen Kılıçdaroğlu, “Mersinliler’in huzurunda söz veriyorum: Türkiye’yi her türlü vesayetten kurtaracağım. Sarayın vesayetinden de Türkiye’yi kurtaracağız. Dostlarımızla birlikte kurtaracağız. Herkesin kazanması için beraber gideceğiz sandığa ve bir dikta yönetimini sandıkta alaşağı edeceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Ekonomide kurtuluş savaşı veriyoruz” açıklamasını “Senin bütün hedefin sarayda nasıl otururum” diyerek eleştiren Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

“Sizlerin desteğiyle iktidar olacağız. İlk bir hafta içinde çiftçinin bankalara olan, tarım kredi kooperatiflerine olan borçların faizlerini sıfırlayacağız. Söz veriyorum, çiftçinin gerçekten de bu milletin efendisi yapmak benim boynumun borcu olacaktır. Esnaf kardeşimiz de konuştu. Aynı şeyi esnaf için de yapacağız. Bankalardan ya da kooperatiflerden alınan kredilerin faizlerini sıfırlayacağız. ‘Faizlere karşıyım’ diyor ya bunların faizini niye silmiyorsun? Allah’ın izniyle iktidar olduğumuzda ilk yapacağımız işlerden biri esnaf bakanlığı kurmaktır. Halk Bankası’nı gerçekten bir esnaf bankası yapacağız.”

“Bu memlekete barışı, huzuru, sevgiyi getireceğim”

Ahdım var, bu memlekete barışı, huzuru, sevgiyi, adaleti, demokrasiyi getireceğim” diyen Kılıçdaroğlu, vatandaşlara şöyle seslendi:

Söz veriyorum. Mafyayla, uyuşturucu baronlarıyla işbirliği yapılan düzeni değiştireceğim. Gencecik evlatlarımızın zehirlenmesine asla izin vermeyeceğim. Siyaseti kirlilikten arındıracağım. Hiçbir rüşvetçiyi, yolsuzluk yapanı devlet kadroları içinde barındırmayacağım. Onların uçaklarına binenleri, paralarını alanları devletin kadrolarında barındırmayacağım. Harcadığımız her kuruşun hesabını milletimize vereceğiz. Size hesap vermek benim namus borcum olacaktır. Üreten, alın teri döken, bu memleket için çalışan herkesin hakkını, hukukunu koruyacağım. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını Londra’daki bir avuç tefeciye hizmet etmekten kurtaracağım. Söz veriyorum, bu topraklarda hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek. Yoksulluğu tarihe gömeceğim, bu ülkede yoksulluk olmayacak.”

“İstanbul Sözleşmesini bir hafta içinde yürürlüğe koyacağız, yurt sorununu bir yılda çözeceğiz”

CHP lideri, konuşmasında gençlerin ve kadınların sorunlarına da şöyle değindi:

“Gençlerimiz, KPSS’den 80-85-90 puan alıyorlar. Sözlüye gelince torpilleri yok, eleniyorlar. Bu düzeni değiştirmek Kemal kardeşinizin boynunun borcudur. 20 yıldır iktidardalar yurt sorununu çözemediler. Bir yıl içinde Türkiye’deki yurt sorununu çözeceğim. Atama bekleyen öğretmenler, engelliler, EYT’liler, sağlık çalışanları hiç meraklanmayım. Bu kardeşiniz kendisini halka vakfetmesini bilen bir kardeşinizdir. Parayla pulla, saraylarla bizim işimiz yok. Her gün kadın cinayetleriyle karşılaşıyoruz. Cinayet işliyor, hapse giriyor, takım elbise, hâkime saygılı, iyi halden az ceza veriliyor. Bütün kadın kardeşlerime sesleniyorum bu düzeni değiştireceğiz. İstanbul Sözleşmesi’ni bir hafta için tekrar yürürlüğe koyacağız. Sevgili gençler, ‘demokrat amcanız’ olarak söylüyorum. Sizin hayalleriniz benim hedeflerim olacaktır. Hiçbir hayalinizi yere düşürmeyeceğim. Umutsuzluğa kapılmayın, görün Türkiye nasıl şaha kalkıyor.”

“Ey saray, geliyor gelmekte olan”

Kılıçdaroğlu, konuşmasını “Değişim rüzgarları esiyor Türkiye’de. Hangi duvarı örerlerse örsünler halk varsa bitmiştir. Hiç meraklanmayın. Erzurum’dan Hakkari’den Kars’tan Rize’den Trabzon’dan göreceksiniz. Göreceksiniz halkın şaha kalktığını göreceksiniz. Halkın adalet, kucaklaşma istediğini göreceksiniz. Herkese söylüyorum. ‘Ey saray duy ‘diyeceğiz. Geliyor gelmekte olan diyeceğiz” sözleriyle tamamladı.

Mitingden notlar:

*Mersin’e dün gece giden CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Tunceli’de şehit olan Astsubay Üstçavuş Celil Mutlu‘nun (32) ailesine taziye ziyaretinde bulundu.

*Şehit cenazesi nedeniyle mitingde müzik yayını yapılmadı.

* Mitingde Türk bayrağı ve CHP bayrağı dışında hiçbir poster, afiş, flama ve pankarta izin verilmedi.

– Hıncahınç dolu olan miting alanında katılımcıların yaş ortalamasının yüksek olması dikkat çekti.

* Koronavirüs salgınına rağmen mitingde yeterince salgın önlemi yoktu.

* Alan miting başlamadan bir saat önce tamamen doldu.

* Kılıçdaroğlu’nun ceketini çıkartıp konuşmasına devam etmesi sosyal medyada büyük beğeni topladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.