Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici yazdı: Yapımcı İletişim Başkanlığı ise gazeteciler de figüran

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, kişisel blogunda yayımladığı yazısında, gazetecilerin soracakları soruların önceden AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a iletilmesini eleştirdi.

Yeniçağ Gazetesi’nin “Katar’a ziyareti öncesi Erdoğan’a sorulması için gazetecilere verilen sorular sızdı” haberinde, gazetecilerin isimlerinin ve basın toplantısında soracakları soruların metninin yer aldığını hatırlatan Bildirici, “Bu haber, 6 Aralık Pazartesi günü yayımladığında saatler 12.01’i gösteriyordu. Erdoğan’ın havalimanındaki basın toplantısı ise saat 11.53’te başlamıştı. Gazetecilerin sorularını yanıtlamaya başladığında da saatler tam 12.01’di. Yeni Çağ’ın haberinin yayımlanmasıyla hemen aynı anda… Yeniçağ’ın soruları önceden aldığını saatler doğruluyor. Gerçekten de Erdoğan’a, Yeniçağ’ın basın toplantısı öncesinde yayımladığı sorular, hem de isimleri yazılı gazeteciler Kaan Bozdoğan (Anadolu Ajansı), Gülseli Kenarlı (DHA), Aslı Bilger Kutludağ (A Haber), Mücahit Topçu (CNN Türk) tarafından soruldu” diye yazdı.

“Oysa gazetecilerin soru sorma hakkına kavuşması, muktedirlere eleştirel, irdeleyen ve hatta rahatsız eden sorular sorma gücünü yeniden elde etmesi için medyanın bu haberi yayımlaması zorunluydu. Medya bu basın toplantılarının önceden kurgulandığını gündemde tutarak, önceden hazırlanan senaryonun sahneye konulmasını engelleyebilir; insanların doğru bilgilenmesini sağlayabilir. En başta da akredite edilmeyerek o basın toplantılarına alınmayan medya kuruluşları yapmalıydı bunu. Göz yummamalıydılar gazetecilik onurunun ayaklar altına alınmasına ve insanların aldatılmasına. Gizli kapaklı kaldığı sürece İletişim Başkanlığı’nın hem senarist hem de yapımcı olduğu bu iletişim şahikası oyun sürer gider. Gazeteciler de figüran olur” diyen Bildirici’nin yazısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.