Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP İstanbul Milletvekili ve anayasa profesörü İbrahim Kaboğlu: “Barış imzacıları üçlü haksızlık zincirine vurulmuş, anayasal düzen askıya alınmıştır”

CHP İstanbul Milletvekili ve anayasa profesörü İbrahim Kaboğlu, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra kurulan olağanüstü hal (OHAL) işlemlerini inceleme komisyonuna yaptığı başvurunun reddedildiğini söyledi. Barış imzacısı olan ve Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevlerinden alınan akademisyenlerin “üçlü haksızlık zincirine vurulduğunu” belirten Kaboğlu, “Akademisyenler özgürlüklerinden edilmiş, ayrımcılık ve adaletsizliğe uğramıştır. Üçlü yaptırım zincirine vurulmak dünya ölçeğinde eşine az bulunur uygulamalardır” dedi.

Kaboğlu, YÖK’ün imzacı olan akademisyenlerin ismini istemesine ODTÜ, Boğaziçi Üniversitesi gibi bazı üniversitelerin direndiğini ve isim vermediğini, Ankara Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi’nin de aralarında olduğu birçok üniversitenin YÖK’e isim verdiğini ve isimleri verilen akademisyenlerin KHK ile görevlerinden uzaklaştırıldığını anlattı. Yargı kararlarının, Anayasa Mahkemesi kararının ve kendisi gibi milletvekili olmak için başvuran kişilere yönelik Yüksek Seçim Kurulu kararlarının kendi lehlerinde olduğuna dikkat çeken Kaboğlu, OHAL İnceleme Komisyonu’nun buna rağmen aleyhlerinde karar verdiğini ve bu kararları hukukla izah etmenin mümkün olmadığını belirtti.

OHAL Komisyonu’nun kararlarını “akla ziyan” kararlar olarak niteleyen Kaboğlu, “Bu kararlar hukuken yok hükmündedir. Anayasal düzen askıya alınmıştır. Bu suç halini görmezsek insan hakları varmış gibi bir izlenim yaratırız ve bu da insan hakları mücadelesi sürecine zarar verir” dedi.

Kaboğlu ile barış imzacıları hakkında verilen komisyon kararlarını ve 10 Aralık Dünya İnsan Hakları gününde bu kararların ne anlama geldiğini konuştuk.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.