Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu: “Teklifler, olması gerekenden uzak” – “Asgari ücret olması gerekenin altında belirlenirse üretimden gelen gücümüzle mücadele edeceğiz”

Medyascope, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda söz hakkı tanınmayan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) teklif tartışmalarını sordu. Enflasyon rakamlarına dikkat çeken DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Koşulları dikkate alan bir yaklaşımla belirlenirse, aslında asgari ücretin ne kadar olması gerektiği de ortaya çıkar. Eğer asgari ücret olması gerekenin altında bir düzeyde belirlenirse, üretimden gelen gücümüzü kullanmak dahil olmak üzere, ürettiğimiz değerin hakça paylaşıldığı bir ücret politikasının hayata geçirilmesi için mücadele edeceğiz” diye konuştu.

“’Masadaki’ sendikaların teklifleri tepki topladı”

Asgari ücretin dün (9 Aralık) yapılan üçüncü görüşmesinin ardından teklif tartışmaları sürüyor. Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’nun (TİSK) 3 bin 100 lira teklif ettiğini açıkladı. TİSK ise rakamı yalanlayarak TÜİK’i referans aldıklarını açıklayınca, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğu, TÜİK ziyaretini hatırlatarak, “Sizin neyi esas alacağınızı bildiğim için gittim TÜİK kapısına. Geçin bunları da doğru düzgün bir teklifte bulunun işçilere” mesajını paylaştı.

“Açıklanan rakamlar olması gerekenden çok uzak”

Sürece, hazırlamış oldukları raporlar ve önerilerle müdahil olduklarını hatırlatan Çerkezoğlu, “Yapılan açıklamalarda ifade edilen rakamlar Türkiye’nin içinden geçtiği süreçte, pandemi ile birlikte ağırlaşan ekonomik kriz tablosunda, doların artışıyla birlikte, son 15 yılın dolar bazında en düşük asgari ücretinin olduğu bir dönemde, açlık sınırının altına gerileyen bir asgari ücretin olduğu dönemde, işçilerin yaşaması açısından olması gereken rakamlar düzeyinden çok çok uzak” dedi.

Çerkezoğlu, TİSK’in önerdiği rakamı şu sözlerle eleştirdi:

İşveren sendikasının önerdiği ve gündeme getirdiği rakam açısından, asgari ücretin enflasyon ve dolar kuru karşısındaki kaybının giderilmesi, büyümeden milli gelir artışından payını alan bir asgari ücret olması gerekiyor. Açlık sınırı, yoksulluk sınırı rakamları ortada. Ücretin dört kişilik bir aile üzerinden hesaplanması gerekiyor çünkü Türkiye’de hâlâ tek bir işçi üzerinden hesaplanıyor. Böylesi bir yaklaşımla belirlenirse aslında asgari ücretin ne kadar olması gerektiği de ortaya çıkar.”

“Ücretin düşük olmasının temel nedeni sendikalaşma önündeki engeller”

Tartışmalara ilişkin sorularımızı yanıtlayan DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Asgari ücret görüşmelerinden istenilen rakam çıkmadığında grev gündemde mi?” sorusu üzerine asgari ücretin gerçek olarak toplu bir pazarlıkla belirlenmemesinin sorun olduğunu, asgari ücretin açlık sınırının altına gerilemesinin temel nedeninin Türkiye’deki sendikalaşmanın önündeki engeller olduğunu söyledi.  Asgari ücretin ortalama bir ücret haline gelmesiyle ilgili toplu sözleşme ve grev hakkı kullanımının önündeki engellere işaret eden Çerkezoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu nedenle asgari ücreti konuşurken bir demokrasi meselesi, yani işçilerin karar mekanizmalarına katılabilmesini konuşuyoruz. Eğer asgari ücret, olması gerekenin altında bir düzeyde belirlenirse, Türkiye’de gelir dağılımı adaletsizliği daha da büyüyecek ve işçiler açısından büyük bir yoksullaşmanın önü açılmış olacak. Tabii ki biz de mücadelemizle, üretimden gelen gücümüzü kullanmak dahil olmak üzere ürettiğimiz değerin hakça paylaşıldığı bir ücret politikasının hayata geçirilmesi için mücadele edeceğiz.”

“Asgari ücret görüşmesi: Devletin toplumla yaptığı en büyük sözleşme”

DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, asgari ücretin sembolik bir ücret olmaktan çıkarak ortalama ücret haline geldiğine dikkat çekti ve asgari ücretin belirlenmesi sürecini şöyle tanımladı: “Asgari ücretin belirlenmesi süreci aslında Türkiye’de devletin toplumla yaptığı en büyük toplu sözleşme süreci. Asgari ücret kararı, masa başında 15 kişinin belirlediği ve alınan kararın da kesin olduğu antidemokratik bir süreçle tespit ediliyor, temel mesele de bu.”

“Kesinti yükü Hazine’den karşılanmalı”

Devletin üzerine düşen sorumluluklar olduğuna da dikkat çeken Çerkezoğlu, “Devletin, taşın altına elini koyması, özellikle asgari ücret üzerindeki vergi yükünün, kesinti yükünün Hazine’den karşılanması yönünde bir politikanın hayata geçirilmesi şart. DİSK olarak bizim önerilerimiz bunlar ve bu çerçevede asgari ücretin en az 5 bin 200 lira olması gerektiğini söylüyoruz” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler