Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kuzey Akım 2: Almanya’nın Rusya’ya koyduğu engel nedeniyle Avrupa’da doğalgaz fiyatları rekor seviyeye yaklaştı

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock’un, Rusya’dan gelen Kuzey Akım 2 boru hattının işletme ruhsatı alamayabileceğini söylemesi üzerine Avrupa’da doğalgaz fiyatları rekor seviyeye yaklaştı. Baerbock açıklamasında, alınan kararın Ukrayna üzerinde artan gerilimle bağlantısı olduğunu söylemişti.

The Guardian’ın haberine göre Almanya, Rusya’dan gelecek Kuzey Akım 2 boru hattını onaylamayacağını duyurdu. Bu açıklamanın ardından İngiltere ve Avrupa’da doğalgaz fiyatları rekor seviyeye ulaştı.

“Ukrayna’da yükselen gerilim kararın alınmasında etkili oldu”

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Kuzey Akım 2 boru hattının Avrupa Birliği (AB) enerji yasasının gerekliliklerini karşılamadığı için işletme ruhsatı alamayabileceğini belirtti. Baerbock ayrıca, Rusya’nın Ukrayna sınırına 100 bine yakın asker konuşlandırması nedeniyle artan gerilimin alınan kararda etkili olduğunu söyledi. Baerbock, Berlin’in Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Moskova’nın bozulan ilişkilerinde boru hattının siyasi bir silah olarak kullanılmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Annalena Baerbock

Doğalgaz fiyatları yaklaşık yüzde 10 arttı

Avrupa’da gösterge gaz fiyatı, Baerbock’un açıklamasının ardından pazartesi günü (13 Aralık) yüzde 10 artarak megavat saat (MWh) başına 116,75 euroya yükseldi. Piyasa fiyatlarını inceleyen bir kuruluşun verilerine göre, İngiltere’de doğalgaz fiyatı, 5 Ekim’deki rekor kapanış fiyatı olan 298,475 pound seviyesine yaklaşarak 296,35 pounda yükseldi.

Avrupa, halihazırda doğalgaz arzında yaşanan küresel daralma nedeniyle son aylarda rekor seviyede gaz fiyatları gördü. Kriz, Kuzey Akım 2 müzakerelerinin durmasıyla Rusya’nın Avrupa’ya gaz ihracatının yavaşlaması nedeniyle daha da alevlendi.

“Kuzey Akım 2 tüm gereklilikleri yerine getiriyor”

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov ise Rus haber ajansı Interfax’a, Kuzey Akım 2 geliştirme şirketinin “düzenlemelere uygun çalıştığını ve tüm taleplerini yerine getirdiğini” söyledi.

Kuzey Akım 2 projesi nedir?

Kuzey Akım 2, yılda 55 milyar metreküplük Rus gazının Baltık Denizi üzerinden Almanya’ya sevk edilmesini öngören bir proje. Toplam maliyetinin 10 milyar euro civarında olması beklenen projeye ABD, Ukrayna, Polonya ile bazı Baltık ülkeleri karşı çıkarken artan gaz fiyatları ve elektrik kesintileri nedeniyle, Kuzey Akım 2 projesinin hayati olduğunu düşünenler de var.

Kuzey Akım 2 boru hattı

Ne olmuştu?

Temmuz ayında, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Almanya, Kuzey Akım 2 projesinin, Rusya tarafından Doğu ve Orta Avrupa ülkelerine karşı silah olarak kullanılmasına karşı alınacak önlemler konusunda anlaştıklarını duyurmuştu. ABD ve Almanya, Rusya’dan Avrupa’ya uzanan Kuzey Akım 2 boru hattı projesinin tamamlanmasına izin verecek anlaşmaya vardıklarını açıklamıştı. Anlaşma Rusya’nın Ukrayna’da saldırgan bir tutum içinde olduğunun düşünülmesi halinde Almanya’nın enerji ve çeşitli alanlardaki yaptırımlar da dahil bazı önlemler almayı taahhüt etmesini öngörüyordu.

Kasım ayında Ukrayna, Rusya’nın sınıra 94 bine yakın asker konuşlandırdığını belirtmiş ve sınırdaki tatbikatları nedeniyle Moskova’yı suçlamıştı. Rusya ise sınırda yaşanan hareketliliğin normal bir hareketlilik olduğunu ve tatbikatların rutin olarak düzenlendiğini belirtmişti.

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.