Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sürgündeki Belarus muhalif liderin eşi Tikhanovski, 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Belarus’ta 2020 yılının Ağustos ayında düzenlenen devlet başkanlığı seçimlerinde aday olacağını açıkladıktan kısa bir süre sonra tutuklanan Sergey Tikhanovski, 18 yıl hapis cezasına mahkûm edildi. Eşinin tutuklanması üzerine muhalefetin adayı olarak seçime katılan Svetlana Tikhanovskaya, kararın ardından Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’ya seslenerek, “Diktatör halkın gözü önünde en güçlü rakiplerinden intikam alıyor” dedi.

29 Mayıs 2020 tarihinde eşi Svetlana Tikhanovskaya’nın başkan adaylığı için imza toplarken, “kamu düzenini ağır ihlali” gerekçesiyle tutuklanan YouTuber Sergey Tikhanovski‘nin yargılandığı dava bugün sona erdi. 173 gün süren davada Belarus muhalefetinin önemli figürlerinden biri olarak bilinen Tikhanovski, 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Sergey Tikhanovski

Aynı davada başka muhalif isimler de benzer cezalar aldı. Tikhanovskaya’nın seçim ekibinde yer alan Artsyom Sakau ve Dimitri Popov 16 yıl, blog yazarları İhar Losik ve Uladimir Tihanoviç 15 yıl, siyasetçi Mikola Statkeviç ise 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Tikhanovski, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko’ya karşı “kitlesel düzensizlik organize etmek”, “kamu düzenini ağır şekilde ihlal eden organizasyon ve hazırlık eylemlerinde yer almak”, “seçme ve seçilme haklarının kullanılmasını engellemek” ve “kine teşvik etmek” suçlarından ceza aldı.

Tikhanovski’nin sürgündeki eşi Svetlana Tikhanovskaya, kararın ardından sosyal medyadan şu mesajı paylaştı: “Eşim, Sergey Tikhanovski 18 yıl hapse çarptırıldı. Diktatör halkın gözü önünde en güçlü rakiplerinden intikam alıyor. Siyasi tutsakları kapalı duruşmalarda saklarken zulmünü sessizlik içinde yapmayı umuyor. Fakat dünya izliyor. Durmayacağız.”

Ne olmuştu?

2019 yılında “Yaşam İçin Ülke” isimli bir YouTube kanalı açan ve 140 bin aboneye ulaşan Tikhanovski, Belarus devlet başkanlığına aday olacağını açıklamasının hemen ardından tutuklanmıştı. Serbest kaldıktan sonra başkan adaylığı için başvuran fakat adaylığı ülkenin seçim komitesi tarafından reddedilen Tikhanovski’nin yerine eşi Svetlana Tikhanovskaya aday olmuş ve Tikhanovksi eşinin kampanyası için çalışırken tutuklanmıştı.

26 yıldır görevde bulunan Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, Ağustos 2020’de düzenlenen seçimleri oyların yüzde 80’ini alarak kazanmıştı. Lukaşenko’nun kazandığı seçimler muhalefet tarafından gayrimeşru ilan edilmiş ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere uluslararası camiadan birçok kuruluş seçimlerin demokratik bir ortamda düzenlenmediği eleştirisinde bulunmuştu.

Kaynak: Belsat, Viasna

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.