Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan “insani su hakkı” kararını değerlendirdi: “Yasal ve insani hak olan bir konuyu daha ‘reis’ lütfetmiş oldu. Sadece su değil, doğalgaz ve elektrik hakları da aynı kapsamda değerlendirilmeli”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2019 yılında uygulanmaya başlanan ve 2020 yılında Sayıştay tarafından iptal edilen “insani su hakkı”na ilişkin karar Resmi Gazete’de yayımlandı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla alınan karara göre, belediyeler hane başı aylık toplam kullanımın beşte birini aşmayacak şekilde üst sınır koymak suretiyle, insani su hakki kapsamında ücretsiz veya indirimli su tarifesi belirleyebilecek. Kararı Medyascope’a değerlendiren TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, “Meclis’te kanunla düzenleyebileceğimiz bir konu daha cumhurbaşkanı kararıyla yapıldı. Zaten vatandaşın yasal ve insani hakkı olan bir konuyu daha ‘reis’ lütfetmiş oldu. Biliyorsunuz suyu da AKP getirmişti, ‘insani su hakkı’nı da onlar tesis etmiş oldu” diye konuştu.

“İnsani su hakkı”nı tanıyan belediye başkanı yargılanmıştı

Sadece suyun değil, doğalgaz ve elektrik haklarının da aynı kapsamda değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen TBMM Çevre Komisyonu Üyesi ve CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, “insani su hakkı” kararının daha önce İstanbul ve İzmir Dikili’de, CHP’li yerel yönetimler tarafından uygulandığını, fakat bu kararları nedeniyle cezalandırıldıklarını söyledi. Çoğu CHP’li belediye olmak üzere, birçok yerel yönetimin suda indirim yaptığı için Sayıştay denetmenlerince raporlandığına ve bu indirimlerin iptal edildiğine dikkat çeken Bakan, şunları söyledi:

Hatta önceki dönem belediye başkanlarımızdan yargılanan oldu. Eski Dikili Belediye Başkanımız Osman Özgüven ve meclis üyelerimiz, 2010 yılında 10 tona kadar kullanılan sudan para alınmaması, belediye çalışanlarına yüzde 50 indirimli tarife uygulanması ve su borcu gecikme zamlarının affedilmesiyle ilgili yargılandılar ve beraat ettiler.”

Resmi Gazete’de yayımlanan karar şöyle:

“Karar Sayısı: 4920

8/1/2002 tarihli ve 4736 sayılı Kanunun 1 inci maddesinin birinci fıkrası hükmünden muaf tutulacakların tespitine dair 28/1/2002 tarihli ve 2002/3654 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında değişiklik yapılmasına ilişkin ekli Kararın yürürlüğe konulmasına, 4736 sayılı Kanunun mezkûr maddesi gereğince karar verilmiştir.

15/12/2021 TARİHLİ VE 4920 SAYILI CUMHURBAŞKANI KARARININ EKİ KARAR

MADDE 1-28/1/2002 tarihli ve 2002/3654 sayılı Bakanlar Kurulu Kararının eki Karara aşağıdaki madde eklenmiş ve söz konusu Kararın diğer madde numaraları buna göre teselsül ettirilmiştir.

“MADDE 82- Belediyeler ve bağlı idareleri, 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 15 inci ve 18 inci maddeleri, 26/5/1981 tarihli ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 97 nci maddesi, 20/11/1981 tarihli ve 2560 sayılı İstanbul ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 6 ncı, 9 uncu ve 23 üncü maddeleri uyarınca yetkili karar organlarının aldığı karar ile; hane başı aylık toplam kullanımın beşte birini aşmayacak şekilde bir üst sınır koymak suretiyle, insani su hakkı kapsamında ücretsiz veya indirimli su tarifesi belirleyebilirler. Bu suretle belirlenen tarifelerden yararlanacak olanlar, 8/1/2002 tarihli ve 4736 sayılı Kanunun 1 inci maddesinin birinci fıkrası hükmünden muaftır.”

MADDE 2- Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Karar hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.