ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş: “Ankara’nın kentsel hafızası ‘Bellek Ankara Projesi’ ile kaydedilecek”

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı, Ankara’nın tarihsel ve kültürel değerlerinin tespit edilerek belgelenmesi, paylaşılması ve bu yolla kentliler tarafından bilinir olmasını sağlamak amacıyla ‘Bellek Ankara Projesi’ni hazırladığını açıkladı. Projeye dair bilgi veren ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanı Bekir Ödemiş, “Ankara cumhuriyetin başkenti ve bu sebeple çok önemli bir kimlik. Geçmişten bugüne, pek çok uygarlığın değerini bünyesinde taşıyor, fakat günlük hayatın içinde çoğu kişi bunları görmüyor, tanımıyor, bilmiyor ve fark etmiyor. Bu değerlerin kentin hafızasından silinmesini engellemek, zayıflayan bağları tekrar güçlendirmek niyetindeyiz” diye konuştu.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile Başkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Haberal arasında imzalanan işbirliği protokolü ile uygulanmaya başlanan ‘Bellek Ankara Projesi’nin koordinatörlüğünü, ODTÜ’den Prof. Dr Elvan Altan, Başkent Üniversitesi’nden Dr. Elif Selena Ayhan Koçyiğit, Başkent Üniversitesi’nden Doç. Dr. Özlem Sert, Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Adile Nuray Bayraktar yapıyor. Belediyenin Kültürel Miras Koruma Şube Müdürlüğü’nün ise projenin idari olarak sorumlusu ve takipçisi olduğu bilgisini veren Ödemiş, çalışmanın amacını Medyascope’a anlattı.

“Yıllardır Ankara’da yaşayan insanlar bile “Roma Tiyatrosu nerede?” diyor”

Bekir Ödemiş, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın özellikle tarihi dokunun korunması, kurtarılması, yaşatılması ve Ankaralılar tarafından bilinmesini çok önemsediğini vurgulayarak projenin amacına dair şöyle konuştu:

“Bir yanıyla baktığımızda Ankara 2 bin 800 yıllık geçmişi olan çok katmanlı bir kent ve bu katmanlara  ait mekansal değerler de her şeye rağmen varlığını sürdürüyor, fakat günlük hayatın içinde çoğu kişi bunları görmüyor tanımıyor bilmiyor ve fark etmiyor. Yıllardır Ankara’da yaşayan çok değerli insanlar bile “Roma Tiyatrosu, Roma Hamamı nerede” diye soruyor. Buradan yola çıkarak Ankara’yı vasatlıktan kurtararak kentsel kimliğine kavuşturup, bu değerlerin kentin hafızasından silinmesini engellemek, zayıflayan bağları tekrar güçlendirmek niyetindeyiz. Bunların unutulması kentsel kimliğini sürekliliği açısından büyük bir sorun.“

“Ankara’da iz bırakan insanların yaşadıkları mekanları ortaya çıkarıp Ankaralılarla buluşturacağız”

Çalışmaların üç alana ayrıldığını söyleyen Ödemiş, “Birinci bölge Ulus tarihi kent merkezi dediğimiz 184 hektarlık alan ve çevresindeki etkileşim bölgesi. Burada Ankara’nın 2 bin 800 yıllık kent tarihinin bütün dönemlerinin izlerini görmek mümkün” dedi. Sözlü tarih çalışmaları yürütüldüğünü dile getiren Ödemiş, çalışmaların kapsamına ilişkin şu bilgileri verdi: “Ankaralılar’ın anılarında yer etmiş kamusal ya da sivil yapılar, anıtlar, heykeller, arkeolojik kamusal açık alanlar, kentin toplumsal yaşamında iz bırakmış anılar ve olaylar, çok kültürlü inanç sistemini oluşturan yapılar ve mekanlar, Ankara’da iş, bilim, sanat, kültür yaşamında önemli izler bırakan insanlar, bunların yaşadıkları ve eğitim gördükleri mekanları ortaya çıkarıp Ankaralılarla buluşturacağız.”

“Çalışmalar 365 gün sürecek, 25 ilçeyi kapsayacak”

Projeye 2021 Haziran ayında başladıklarını ve 365 günde tamamlanacağı bilgisini veren Ödemiş, yapılan çalışmaların yavaş yavaş duyurulmaya başlanacağını dile getirerek “Bu değerlere ait bir veri tabanı oluşturuyoruz ve tespit ettiğimiz her şeyin herkes tarafından ulaşılabilir olmasını sağlayarak, ulusal ve uluslararası anlamda tanınırlık sağlayacağız” dedi. Çalışmaların birbirleriyle ilişkilendirileceğini anlatan Ödemiş, projenin sadece Ankara kent merkezini değil, 25 ilçeyi de kapsayacağını söyledi.

 “Orhan Veli ve Dario Moreno’nun paylaştığı ev çalışma kapsamında”

Proje kapsamında 80 adet yapı olduğu bilgisini veren Ödemiş, Posta Caddesi’nde çok önemli edebiyatçı ve bilim insanının hikayelerine ulaştıklarını dile getirerek “Orhan Veli, Ankara’da bir çukura düşüp beyin kanaması geçirdiğini fark etmeyip, İstanbul’a gittikten üç gün sonra vefat etmiştir ve uluslararası tanınmış sanatçı Dario Moreno Ankara’da gece kulübünde çalışırken Ulus’ta Orhan Veli ile aynı evde kalmıştır” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler