Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Save the Children, Myanmar’da ordunun öldürdüğü kişiler arasında iki personelinin bulunduğunu doğruladı

Uluslararası sivil toplum örgütü ve yardım kuruluşu Save the Children, Myanmar ordusu tarafından düzenlenen ve 35 kişinin öldüğü saldırıda iki üyesinin de hayatını kaybettiğini doğruladı. Dernek, iki çalışanının da ofisten eve dönerken arabalarından zorla indirildiklerini ve öldürdüklerini açıkladı.

Uluslararası sivil toplum örgütü Save the Children (Çocukları Kurtarın), Myanmar ordusunun 24 Aralık’ta ülkenin doğusundaki Kayah eyaletindeki bir otoyolda düzenlediği saldırıda içlerinde kadın ve çocukların da olduğu en az 35 kişinin öldüğünü ve ölenler arasında iki çalışanının bulunduğunu doğruladı.

Save the Children tarafından paylaşılan açıklamada, öldürülen iki üyesinin de eğitime ve çocuklara düşkün olduğu belirtildi. Açıklamada, “Öldürülen iki personelden biri 32 yaşındaydı. 10 aylık bir oğlu vardı ve iki yıldır Save the Children’da çalışmaktaydı. Diğer personel ise 28 yaşındaydı ve üç aylık bir kızı vardı” bilgisi paylaşıldı.

İki personelin insani yardım çalışmalarından sonra Noel tatili için evlerine gittikleri esnada askerler tarafından araçlarından zorla indirildikleri belirtildi.

Ordunun 24 Aralık’ta aralarında kadınların ve çocukların da bulunduğu 35 kişiyi öldürdüğü ve cesetlerini ateşe verdiği iddia edilmişti. Ordu ise iddiaları yalanlamıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, saldırılardan orduyu sorumlu tutmuş ve Myanmar’a silah satışının yasaklanması çağrısında bulunmuştu.

Ne olmuştu?

Myanmar’da ordunun 1 Şubat’ta yönetime el koymasından bu yana kitlesel protestolar sürüyor. Ordunun gözaltına aldığı kişiler arasında ülkenin fiili lideri Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisi bulunuyor.

BBC tarafından geçen hafta paylaşılan bir haberde Myanmar ordusunun, temmuz ayında sivilleri hedef alan bir katliam yaptığı ve en az 40 sivili öldürdüğü ortaya çıkmıştı. Görgü tanıkları ve hayatta kalanlar, askerlerin, Sagaing’deki bir kasabada köylüleri topladığını ve ardından erkekleri ayırıp işkence yaptıktan sonra katlettiğini anlatmıştı.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.