Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TTB Pandemi Çalışma Grubu Üyesi Tomris Cesuroğlu: “Omicron, Delta varyantı kadar tehlikeli olmasa da çok hızlı yayılıyor”

İlk olarak geçen ay Güney Afrika’da görülen Omicron varyantı, dünyanın pek çok yerinde hızla yayılmaya devam ediyor. Vaka sayılarındaki artış, önlemleri de beraberinde getiriyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Delta ve Omicron varyantının bir arada “tsunami” etkisi yaratabileceği konusunda uyarıda bulundu. Türk Tabipleri Birliği Pandemi Çalışma Grubu üyesi Tomris Cesuroğlu, gelişmeleri Medyascope’a değerlendirdi. Cesuroğlu, “Omicron, Delta varyantı kadar tehlikeli olmasa da çok hızlı yayılıyor” dedi.

Türkiye’de de görülmeye başlanan Omicron, son zamanlarda vakaların artmasına neden oldu. Sağlık Bakanlığı’nın 2 Ocak’ta açıkladığı verilere göre son 24 saatte 362 bin 836 koronavirüs testi yapıldı, 33 bin 520 kişinin testi pozitif çıktı, 129 kişi yaşamını yitirdi, iyileşenlerin sayısı 22 bin 161 oldu.

Vaka sayıları geçtiğimiz haftaya göre iki kat arttı. Ancak Türkiye’de Omicron varyantıyla mücadelede yeni önlem alınmadı. Dünyada pek çok ülke ise daha sert tedbirler alarak Omicron varyantı ile mücadelesini sürdürüyor:

* İsrail Sağlık Bakanlığı yetkilileri, ülkede dördüncü doz koronavirüs aşısını onayladıklarını açıkladı. İsrail’de 30 Aralık’ta, eylül ayından bu yana en yüksek vaka sayısı bildirildi.

* Fransa, arka arkaya iki gün 200 binden fazla vaka tespit edildiğini duyurdu.

* Hindistan’da vaka sayılarındaki hızlı artış nedeniyle tüm büyük şehirlerde gece sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

* Almanya, ocak ayı başı itibarıyla pek çok ülke için katı seyahat kurallarını kaldıracağını duyurdu.

* Portekiz’de belirti göstermeyen koronavirüs vakaları ve temaslılar için izolasyon süresi 10 günden yedi güne indirildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.