Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Kubilay ile Herkes İçin Ekonomi (115): Heba edilen 20 yıl

Herkes İçin Ekonomi programında bu hafta ekonomist Murat Kubilay, AKP’nin iktidara gelmesiyle başlayan süreçte, Türkiye ekonomisinde ne tür değişimler yaşandığı ve nasıl kayıplar verildiği hakkında değerlendirmelerde bulundu.

“3 ay içinde önemli bir karar alınacak”

Programda, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ve 19 yılın zirvesini gören yıllık yüzde 36,1’lik enflasyona ilişkin piyasalardaki son durum hakkında konuşan Kubilay, “Piyasalar bir türlü yatışmıyor. Önümüzdeki 3 ay içinde çok önemli bir karar alınacak. Bir kişinin tek başına çıkıp alacağı idari bir karardan bahsetmiyorum. Piyasanın, toplumun ve Merkez Bankası’nın herkesin alacağı bir karar. İstikrarı sağlamak zorundalar. 18 liraya giden dolar aşağı doğru salınım verdi ve dalga boyunun aşağı doğru gitmesi, sabit olmasa bile bir banda girmesi gerekiyor. Bu olmazsa işler karışacak” dedi.

“Nureddin Nebati’ye akıl sır erdiremiyorum”

Merkez Bankası’nın başına Nureddin Nebati gibi bir ismin koyulmaması gerektiğine vurgu yapan Kubilay, “Yine Şahap Kavcıoğlu iyiydi ama Nureddin Nebati’ye akıl sır erdiremiyorum. Demek ki o programı uygulayacak başka birini bulamamışlar. TL mevduat sistemi zaten işe yaramıyor. Kabaca 6,5 milyar TL para girmiş ve o da muhtemelen dövizden değil TL’den geldi. Çünkü diğer türlüsü olsa mutlaka açıklarlardı. Türkiye’de, 400 milyar dolara yakın toplam mevduat büyüklüğü varken, yüzde 2 para bile değil. Dolayısıyla bu iş böyle giderse işleri çok zor” şeklinde konuştu.

Ekonomi konusunda öngörülerde bulunurken, siyasi yargılardan uzak kalarak değerlendirmelerde bulunmanın daha sağlıklı olacağını belirten Kubilay, “Belki önümüzdeki dönemde; yandaş basın, yandaş holdingler, AKP ve MHP teşkilatlarının teşvikiyle daha ciddi katılımlar olabilir” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.