Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici yazdı: Altaylı’ya teşekkür etmek gerek

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, kişisel blogunda yayımladığı yazısında “canlı yayınlarda cevap hakkı” konusunu irdeledi.

Habertürk’te “Teke Tek” programına konuk olan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, gazeteci Fatih Altaylı‘nın sorularını yanıtlamıştı. Yayına, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ise cevap haklarını kullanmak için bağlanmıştı.

“Canlı yayınlarda cevap hakkı” konusunu irdeleyen Bildirici, şöyle yazdı:

“Muhatapların yayına bağlanması konusunda inisiyatif, konukta değil yayıncıda olmalı. Aksi halde diyelim Karaismailoğlu’nun olduğu bir yayına Kılıçdaroğlu bağlanmak istese ve Karaismailoğlu bunu kabul etmese ne olacak? Demem o ki, Kılıçdaroğlu’nun kabul etmesi yayıncılık açısından yeterli bir gerekçe değil. Kılıçdaroğlu istemiş de olsa karar yetkisi ve sorumluluk doğrudan Altaylı’nındır. Burada haklı soru, böyle bir cevap hakkı formatının Cumhurbaşkanı Erdoğan ya da bakanların katıldığı bir programda uygulanıp uygulanamayacağı sorusudur. Bunun olamayacağını ve şimdiye kadar olmadığını da biliyoruz. Erdoğan ve AKP’li bakanlara uygulanamayacak bir yöntemin Kılıçdaroğlu’na yapılmasının adil olduğu söylenemez. Bir de canlı yayına bağlanan kişinin sözlerinin sadece suçlamaya cevap verecek şekilde sınırlandırılması ve sunucunun kontrolü dışına çıkması sorunu var. Bu da kolay değil. Nitekim Kılıçdaroğlu’nun katıldığı programda cevap hakkının kullandırılması karşılıklı tartışmaya dönüştü; cevap sınırının dışına taştı. Aslında cevap hakkı izleyen programda ya da ertesi gün kullandırılabilirdi. Daha hızlı ve pratik bir yöntem olarak muhatapların yazılı cevabı program sırasında ya da sonunda okunabilirdi. Böylesi daha adil ve dönem koşullarına uygun bir cevap hakkı formatı olurdu.”

Bildirici’nin yazısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.