Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici yazdı: “Dilara’yı koruyamadık” başlıkları, kadını değil sorumluları koruyor

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, kişisel blogundaki yazısında kadın cinayetleriyle ilgili haberlerde gazetelerin başlık atarken kullandığı dili irdeledi.

İstanbul-Tuzla’da eski nişanlısı Oktay Dönmez tarafından öldürülen 29 yaşındaki avukat Dilara Yıldız’ın ölüm haberini “Dilara’yı koruyamadık” başlıklarıyla okurlarına duyuran gazeteleri eleştiren medya ombudsmanı Faruk Bildirici, “Medya savcıların ve polislerin sorumluluğunu sorgulamadı” dedi.

Dilara Yıldız’ın Oktay Dönmez hakkında savcılığa altı kez şikayette bulunduğunu ve uzaklaştırma kararı çıkarttığını hatırlatan Bildirici, şöyle yazdı:

Dilara Yıldız’ın öldürülmesi olayında bile ‘Savcı ve polis neden koruyamadı’ diye sormak ve araştırmak yerine ‘Koruyamadık’ başlıkları atıp üzüntü beyan etmek, asıl eksikliklerin, yanlışların, ihmallerinin üzerini örtmeye yarıyor. Yöneticileri uyarmak yerine kadın cinayetlerinde sorumluluğu bütün topluma yayarak, devleti yönetenlerin, savcılığın ve emniyetin sorumluluğunu gizliyor.

Üstelik de kadın cinayetleriyle ilgili olarak savcılıkların ihmalleri, polislerin yanlışlarının yanı sıra bir de ülkeyi yönetenlerin kadın cinayetlerini gündemin yakıcı bir sorunu olarak kabul etmemeleri gerçeği ile karşı karşıyayız.

Maalesef siyasi iktidar kadın cinayetlerini öncelikli olarak üzerine gidilecek bir problem olarak görmediği gibi, kadınları korumak için imzalanan İstanbul Sözleşmesini iptal ediyor; 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un tam olarak uygulanması için de titizlikle çaba harcamıyor.

Tüm bunlar yetmezmiş gibi, Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca kadın cinayetleri için ‘Sanki sadece Türkiye’de kadın cinayetleri işleniyormuş gibi bir algı yaratılıyor. Keşke hiç olmasa’ diyebiliyor. Yüksek yargının zirvesindeki bir hukukçu bile kadın cinayetlerini bu şekilde küçümseyebiliyor. 

Hal böyleyken ‘Koruyamadık’ başlıkları atmak devleti yönetenlerin kadın cinayetlerine bakışlarındaki zafiyeti görmezden geliyor, gerçek sorumluları koruyor. Gazeteciler kendi sorumluluklarından bu şekilde kurtulamaz.

Bildirici’nin yazısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.