Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nazarbayev: “Hiçbir yere gitmedim”

Kazakistan’ın kurucu Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, 2 Ocak’ta başlayan protestolardan bu yana ilk kez kameralar karşısına geçti. Nazarbayev ülkeden kaçtığı veya ülkenin seçkinlerinde bir bölünme olduğu yönündeki haberleri yalanladığı bir video paylaştı, Nazarbayev, “Hiçbir yere gitmedim, başkentteyim ve emekliyim” dedi.

Kazakistan’ın kurucu Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, ülkede 2 Ocak’ta evlerde kullanılan sıvılaştırılmış doğalgaza (LPG) yüzde 50 oranında zam yapılmasının ardından başlayan ve en az 225 kişinin hayatını kaybettiği protestoların ardından ilk kez kameralar karşısına geçti. Nazarbayev ülkeden kaçtığı veya ülkenin elitleri arasında bir bölünme olduğu yönündeki haberleri yalanladığı bir video paylaştı.

Nazarbayev, 30 yıl boyunca Kazakistan’ı yönetmişti. Nazarbayev görevden ayrıldığında, halefi Kasım Cömert Tokayev’i seçti ve “Ulusun Lideri” onursal unvanını korudu. Nazarbayev aynı zamanda en az 225 kişinin öldüğünü belirttiği protestolar sırasında Tokayev tarafından görevden alınana kadar ülkenin güvenlik konseyinin de başkanıydı.

Kasım Cömert Tokayev

Protestoları takip eden günlerde, Nazarbayev’in birçok akrabası kilit görevlerden uzaklaştırılmış ve Güvenlik Teşkilatı Başkanı vatana ihanet suçlamaları ile tutuklanmıştı.

Nazarbayev’in çevresinin, protestoları iktidarı ele geçirmek için bir bahane olarak kullanmış olabileceğine dair söylentiler ortaya atıldı. The Guardian’ın haberine göre, Kazakistan’da iyi bağlantıları bulunan eski bir Batılı yetkili, “Varlıkların, ganimetin ve kiraların yeniden dağıtımı konusunda Tokayev ile Nazarbayev cephesi arasında şiddetli müzakereler sürüyor” dedi. 

Nazarbayev’in bu günlerde tamamen ortadan kaybolması, ülkeden kaçtığı, ev hapsinde tutulduğu ve hatta belki de öldüğü söylentilerine yol açmıştı. Salı günü yayınlanan dört buçuk dakikalık video, Nazarbayev’in hala hayatta olduğunu gösterdi. 

Nazarbayev yayınlanan videoda, “Elitler arasında herhangi bir çatışma veya soğukluk yok. Bu konudaki söylentiler kesinlikle asılsız. 2019’da yetkilerimi Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev’e devrettim ve o zamandan beri emekliyim. Şu anda Kazakistan’ın başkentinde hak ettiğim şekilde dinleniyorum ve hiçbir yere gitmedim” diyerek iddiaları yalanladı. 

Başkent Astana, 2019’da Nazarbayev’in onuruna Nur Sultan olarak yeniden adlandırılmıştı.

Nazarbayev’in eski bakanı ve danışmanı Yermukhamet Yertysbayev hafta sonu basına verdiği demeçte, “Müzakereler sürüyor ama Nazarbayev döneminin bittiği açık” demişti.

Kaynak: The Guardian

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.