Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) dün (19 Ocak) yapılan oylama sonucu Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeliğine seçilen Kenan Yaşar, “Çalışmalarımızda anayasa ve evrensel hukuk ilkeleri ön planda olacaktır, insanların bana güveneceğine inanıyorum” dedi. Yaşar, Adalet ve Kalkınma Partisi’nden (AKP) milletvekili aday aday olması konusunda da “Burada somut anlamda bir partiye üye olmak değil mesele, herkes bir partiye oy vermiştir. Siyasi aidiyeti bir kenara bırakarak hakkı, hakkına verebilmek önemlidir” diye konuştu.
AYM’nin yeni üyesi Kenan Yaşar, Yüksek Mahkeme’ye avukat kontenjanından seçilmesinden sonra duyguları ve hukuk konusundaki düşünceleri hakkında Medyascope’un sorularını yanıtladı. AYM üyesi Celal Mümtaz Akıncı’nın 31 Ocak’ta yaş haddinden emekliye ayrılmasının ardından şubat başında göreve başlayacak olan Yaşar, mahkemede yemin edecek. Yaşar, yemin törenine devlet erkânı da çağrılacağı için bu sürecin şubat ayının ortasını bulacağını söyledi.
HDP’ye kapatma davası
AYM’de göreve başlamasının ardından Halkların Demokratik Partisi (HDP) hakkında açılan kapatma davası dosyasının önüne geleceği ve siyasi geçmişinin AYM’deki dengeleri değiştireceği yorumları üzerine ise Yaşar, şöyle konuştu:
“Dosyayı incelemeden fikir beyanında bulunmak doğru değil. Ben insanların şahsıma güveneceğine inanıyorum. Anayasa Mahkemesi’nin işleyişi farklı ve belli bir süre sonra vakıf olacağım işleyişe. Anayasa ve evrensel hukuk ilkeleri ön planda olacaktır. Anayasa Mahkemesi’nde dengeden bahsedilmesi bile hoş değil. Evrensel hukuk ilkelerine ve anayasaya göre karar vereceğim. Bu önyargıyla hareket edenler, belki yarın haksız çıktıklarını görecekler.”
Hakkındaki “atandı” eleştirileri konusunda da Yaşar, “Bu doğru değil. Kimse beni Çorum’dan tutup getirmedi. 82 baro başkanı oy kullandı ve buradan birinci sırada çıktım. Meclis’e üç aday gönderildi ve Meclis’in anayasa gereği bu üç adaydan birini seçmesi gerekiyordu ve ben seçildim. Kaygıları bir kenara bırakmak lazım” dedi.
“Anayasa Mahkemesi’nin olmasında fayda var”
Yaşar, Anayasa Mahkemesi’nin kapatılması gerektiği yönünde görüşler olduğunun hatırlatılması üzerine şunları söyledi:
“Anayasa Mahkemesi’nin olmasında genel anlamda fayda var. Meclis’te bazı yasaların yanlış çıktığı durumlar ve bu yönde başvurular olabilir. Bunu denetleyecek bir mekanizmanın olması önemli. Anayasa Mahkemesi ilkesel olarak konuları inceliyor ve bir eksiklik var mı yok mu bakıyor. Anayasa Mahkemesi olmalı, olması gerektiğine inanıyorum.”
Türkiye’de hukukun işleyişi
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Türkiye’de hukuk ve hukukun işleyişinde bir sorun olup olmadığı konusunda ise Yaşar, görüşlerini şöyle açıkladı:
“Sorun yoktur demek mümkün değil ama sorunlar her zaman olur. Bir sorun çözülürken başka sorunlar, hukuki ihtiyaçlar çıkar. Yeni gelişen durumlarda düzenleme yapmak gerekir. Önemli olan sorunları azaltmak, çözmek için bir çaba var mı, aslolan bu. Hukukun işleyişi konusunda da özellikle 15 Temmuz olaylarından sonra iltisaklı olanlar ihraç edildi. Yeni hâkim ve savcılar atandı ve bir tecrübe oluşması lazım. Bu süreçte bir de pandemi yaşandı, duruşmalar yapılamadı. Davalar gecikti, uzun duruşma araları verildi. Sorunlar vardır, önemli olan, sorunların çözülmeye çalışılmasıdır. Hukuk bizim için önemlidir. Hukukun ve iletişimin dilini kullanmak önemlidir. Hukukun üzerinden siyaseti dizayn etmemeye çalışmak önemlidir.”
Yaşar, “hukukun üzerinden siyaseti dizayn etmemeye çalışmak önemlidir” sözlerinin HDP hakkında açılan kapatma davası süreci açısından anlamını sormamız üzerine ise “Bundan kastım, hukukla uğraşan insanların, hukuksuzlukların giderilmesi, adaletin tesisi, vatandaşın hakkının korunması ve bunun üzerine siyaset yapılmamasıdır” yanıtını verdi.