Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara Gündemi (133) – Ümit Dede: “HDP’yi feshetmeyeceğiz, Cumhur İttifakı kapatmanın kendi lehine olacağını düşünüyor”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, Medyascope‘ta Ankara Gündemi programının konuğu oldu. HDP’nin kapatılma davasında dün (20 Ocak) tebliğ edilen mütalaa ve hukuki sürece ilişkin sorularımızı yanıtlayan Dede, kapatma davasının 7 Haziran seçim sürecinin bir sonucu olduğunu dile getirdi. Dede, “Cumhur İttifakı, HDP’nin kapatılmasından nemalanacağını düşünüyor olabilir. HDP’yi feshetmeyeceğiz. Böyle bir iddianame ile HDP hakkında kapatma kararı verilebilmesi hukuken mümkün değil” diye konuştu.

7 Haziran’dan kapatma davasına

HDP’ye açılan kapatılma davasını muhalefeti dizayn etme çabası dışında, HDP’nin AKP’yi iktidardan indirdiği 7 Haziran süreciyle birlikte değerlendirmek gerektiğini söyleyen Dede “Kapatma davası, Cumhur İttifakı’na karşı muhalefeti en güçlü şekilde yürüten HDP’yi siyasetin dışına itme ve tasfiye planının bir parçası” dedi.

Fesih tartışmaları

HDP’nin kendisini feshetmesi durumunda davanın düşmesine ilişkin soruya ise Dede, şu yanıtı verdi: 

HDP’nin kendini feshetmesi durumunda doğal olarak dava da düşmüş olacak, dolayısıyla 451 siyasetçi arkadaşımız hakkında da bir yasaklama kararı verilemeyecek. Bunu en başından beri biliyoruz. Bu seçeneği asla düşünmediğimizi, düşünmeyeceğimizi ve HDP’yi sonuna kadar savunacağımızı ilan etmiştik. Bugün de aynı noktadayız, ısrarla ve inatla hem bir hukukçu hem de bir siyasetçi olarak çok rahatlıkla belirtebilirim ki böyle bir iddianame ile HDP hakkında kapatma kararı verilebilmesi hukuken mümkün değil.”

Yerel seçimlerde HDP’nin rolü

Ülke gündemini yakından takip eden, ülkenin menfaatine olan durumu en hızlı kavrayabilip faaliyete geçebilecek olan kitlenin, HDP kitlesi olduğunu söyleyen Dede,” Cumhur İttifakı HDP’nin kapatılması ya da siyaset dışına itilmesiyle kendi lehine bir durum yaratacağını düşünüyor olabilir. Bu konuda yanıldıklarını çok net ifade edelim. HDP ve HDP seçmeni yerel seçimlerde bunu çok net ortaya koydu. Büyükşehir sınırları içerisinde HDP aday göstermedi ancak seçimi kazananı belirleyen HDP ve HDP’liler oldu” diye konuştu.

HDP kapatılırsa

Türkiye siyasetinde “HDP boşluğu” yaratmayacaklarını vurgulayan Dede, sözlerini şöyle sürdürdü:  

“Elbette HDP’nin kapatılması durumunda, HDP’ nin de bazı planları var ve bunlar hayata geçirilecek. HDP fikriyatı, Türkiye siyasetinde bundan sonra sürekli var olacak. HDP kapatılsa bile bu fikriyatın önüne geçilebilmesi asla mümkün olmayacak. HDP kitlesi de bu durumun Cumhur İttifakı’nın lehine şekillenmesine asla izin vermeyecektir. HDP’nin kapatılması söz konusu olsa da şu anda HDP’de siyaset yapmak dışında bir önceliğimiz yoktur.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.