Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gökkuşağı Bülteni (103): Yıldız Tar ile “Basın ve Yayım Faaliyetleri” genelgesi

Medyascope’un LGBTİ+’ların gündemini her cumartesi 19:00’da ekrana taşıdığı “Gökkuşağı Bülteni“nde bu hafta, Kaos GL’den Yıldız Tar ile “Basın ve Yayım Faaliyetleri” genelgesini konuştuk. 

Editör: Gamze Elvan / Prodüktör: Özgün Özgül

Resmi Gazete’de dün gece AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Basın ve Yayım Faaliyetleri ile ilgili bir genelge yayımlandı. Genelgede, “milli kültürü yabancılaşmaya karşı muhafaza etmek, aile ve toplum yapısını temelinden sarsmaya yönelik faaliyetler ve toplumun temel değerlerine aykırılık” gibi ifadelere yer verildi.

Artan nefret saldırılarını endişeyle takip ediyoruz. Son iki ayda iki trans kadın İzmir’de katledildi. Pek çok trans nefret saldırılarına maruz bırakıldı. LGBTİ+ ve insan hakları dernekleri, dün İzmir Alsancak’ta bir araya gelerek, “Trans cinayetleri ve nefret suçları önlenebilir” dedi. 

HDP İzmir İl Başkanlığı’na saldıran ve Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer’in yargılandığı davanın ikinci duruşması geçen pazartesi günü (24 Ocak) görüldü. Genç LGBTİ+Derneği’nin davaya müdahil olma talebi mahkemece reddedildi.

İstanbul – Şişli’deki Maçka Parkı’na taşınan 29. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası pikniği valilik tarafından yasaklanmış, polis pikniğe katılanları darp etmişti. Maçka’daki pikniğe katılan bir kişiye dava açıldı. İlk duruşması perşembe günü (28 Ocak) yapılan davada, şikayetçi de tanık da polis. 

Tiyatro -16, ilk oyunu “Prima Facie”nin prömiyerini 4 Ocak’ta yaptı. Suzie Miller’ın kaleme aldığı oyun genellikle cinsel istismar davalarında yargılanan erkeklerin avukatlığını üstlenen Tessa’nın, gerçekliği farklı bakış açılarıyla deneyimlediği hikayesini sahneye taşıyor. Rıza kavramının yıkılıp yeniden inşa edildiği oyunu, oyuncu Olcay Yusufoğlu ve oyunun yardımcı yönetmeni Seray Akülker ile konuştuk

ÜniKuir, “Üniversiteli LGBTİ+ Öğrenci Toplulukları” raporunu yayımladı. Rapora göre LGBTİ+ öğrenciler kampüslerde güvende değil, kimliklerini açıklayamıyor, örgütlenme ve ifade özgürlükleri ihlal ediliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.