Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

SES Ankara Şubesi Eş Başkanı Kubilay Yalçınkaya’dan “Molnupiravir” açıklaması: “İlaç etkili olacaksa bile iktidarın yanlışları sebebiyle hastalar mesafeli yaklaşıyor”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplanan Koronavirüs Bilim Kurulu, vaka sayısında gelecek iki hafta içinde önemli bir düşüş beklediğini açıkladı. Bilim Kurulu, Molnupiravir ilacının 65 yaş üzeri ve bağışıklığı baskılanmış vatandaşlara dağıtılacağını duyurdu. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi Eş Başkanı Kubilay Yalçınkaya, Bakan Koca’nın Molnupiravir ilacı ile ilgili açıklamasını Medyascope’a değerlendirdi. 

“Molnupiravir ve Turkovac dağıtım aşamasında”

Bilim Kurulu’nun açıklamasında İstanbul’da vaka sayılarının 10 günde yüzde 62 oranında ve son bir haftada hastaneye yatışların yüzde 28 oranında azaldığı belirtildi. 65 yaş üzeri ve bağışıklığı baskılanmış kişilere Molnupiravir antiviral ilacının dağıtılmaya başlandığının duyurulduğu açıklamada, yerli aşı Turkovac’ın da yakında aile hekimliklerine ulaştırılacağı bilgisi paylaşıldı.

“Bu ilacın uygulanması ile ilgili ciddi sıkıntılar var”

SES Ankara Şubesi Eş Başkanı Kubilay Yalçınkaya, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın koronavirüs salgınının başındaki hatalarını tekrarladığını söyledi. Yalçınkaya, özellikle salgının başlangıcında vaka sayılarının gizlenmesi, şimdi ise ölüm sayılarının normalleştirilmesi gibi politikaların güvensizlik oluşturduğunu belirtti. Yalçınkaya, Molnupiravir ilacının kullanımıyla ilgili hekim sayısı sorununu ise şöyle dile getirdi:

“Bu tedaviyi hastalara verecek hekim sayısı yetersiz. Filyasyon kapsamında bu ilaçlar verilecek. Geçen haftadan beri başladı bu uygulama. İstifa eden hekimlerin sayısının artması nedeniyle randevu bile alınamıyor. Filyasyon ekiplerinde hekim olmayan kişiler hastaları arayıp bu ilacı kullanmak isteyip istemediklerini soruyor.” 

“Hekim olmayan birinin hastanın tedaviye ihtiyacı olup olmadığını değerlendirmesi suçtur”

Bakan Koca’nın daha önce koronavirüsü grip ile denk tutarak ölüm sayılarını normalleştirmeye çalıştığını söyleyen Yalçınkaya, vaka sayısının artmasıyla Koca’nın eleştirilerden kaçmak için Molnupiravir ilacını gündeme getirdiğini iddia etti. Yalçınkaya, doktor sayısının yetersizliği nedeniyle filyasyon görevlilerinin hastalara ilaç vermesini şöyle eleştirdi:

“Filyasyon ekipleri, hastaların ilaçla ilgili sorularına hekim olmayan teknisyenler ne kadar cevap verebilirse veriyorlar. Tabip dışı birinin ilaç vermesi suç. Hekim olmayan birinin hastanın tedaviye ihtiyacı olup olmadığını değerlendirmesi suçtur. Bugün devletin salgın konusundaki bütün açıklamaları tartışmalı. Vaka sayılarını gizlediler, şimdi de ölümleri normalleştiriyorlar ve bu ilacı dayatıyorlar.”

“İlaç etkili olacaksa bile iktidarın yanlışları sebebiyle hastalar mesafeli yaklaşıyor”

Yalçınkaya, “İlaç etkili olacaksa bile iktidarın yanlışları sebebiyle hastalar mesafeli yaklaşıyor” değerlendirmesinde bulundu. Yalçınkaya, Molnupiravir hakkındaki önemli bilgileri şöyle sıraladı:

“Molnupiravir’in, tanısı PCR testi ile doğrulanmış ve semptomlarının ilk beş gününde olan koronavirüs hastaları arasında aşağıdaki gruplarda olanlar tarafından aşı durumuna bakılmaksızın kullanılması öneriliyor:

  • 65 yaş ve üzeri olanlar 
  • Primer immün yetmezlikleri olanlar
  • Son bir yılda kemoterapi almış solid veya hematolojik kanser hastaları 
  • Son altı ayda radyoterapi almış kişiler
  • Solid organ nakli yapılmışlar 
  • Kemik iliği nakli yapılmışlar

Molnupiravir gebelerde ve çocuklarda kullanılmamalı. Emzirenler de Molnupiravir kullanıldığı sürece ve son dozdan sonra dört gün boyunca emzirmeye ara vermeli.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.