Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çanakkale Köprüsü 18 Mart’ta açılıyor: Hazine, araç başına 15 euro, günlük 45 bin geçiş garantisi verdi

Temelleri AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile eski Başbakan Binali Yıldırım’ın katıldığı törenle 18 Mart 2017’de atılan ve Erdoğan’ın doğum gününde açılacağı duyurulan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün açılış tarihi, tepkiler üzerine tekrar 18 Mart’a alındı. Gelibolu’ya bağlı Sütlüce ile Lapseki ilçesindeki Şekerkaya mevkileri arasına Yap- İşlet-Devret modeliyle yapılan köprünün ihalesi Limak ile Güney Kore merkezli DL E&C (dlenc.co.kr) ve SK ecoplant (skecoplant.com) firmalarına verilmişti. Hazine, Limak ve Güney Koreli firmalara araç başına 15 euro artı KDV üzerinden, günlük 45 bin geçiş garantisi verdi.

Yap-işlet-devret modeli ile inşa edilen 1915 Çanakkale Köprüsü‘nün 2017 yılının Ocak ayında yapılan ihalesini, 10 milyar 354 milyon 576 bin 202 TL proje bedeli ve beş buçuk yıllık inşa süreci teklifi ile Daelim (Kore) – Limak – SK (Kore) – Yapı Merkezi ortak girişim grubu kazanmıştı. Sözleşmede, hazine garantisi kapsamında köprüden yıllık geçiş hazine garantisi verilen araç sayısı 16 milyon 425. 18 Mart 2022’de açılması beklenen köprünün geçiş ücreti 15 euro artı KDV olarak belirlendi. Köprüyü 11 yıl boyunca işletecek şirketlere hazine tarafından yıllık ortalama 190 milyon euro garanti ücreti ödenmesi öngörülüyor. 10 milyar 354 milyon TL’lik proje bedeli hesaba katıldığında şirketler, yatırımın verimliliği hesaba katılmadan 11 yılda yaklaşık 15 milyar TL kâr elde etmiş olacak. Projenin yapım dahil toplam süresi 16 yıl iki ay 12 gün olarak belirlendi. Bu süre sonunda, 2033 yılında 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Karayolları Genel Müdürlüğü’ne devredilecek.

“Tasarruf”

Geçen yıl şubat ayında köprüdeki çalışmaları yerinde izleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Proje tamamlandığında yıllık zaman tasarruf tutarı 465 milyon liraya, akaryakıt tasarruf tutarı ise 102 milyon liraya ulaşacak. Kısaca her yıl toplam 567 milyon lira tasarruf sağlayacağız” demişti.

Açılış tarihi iki kez değişti

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan 18 Mart 2018’de, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu Kule Temel Betonu ile Kule Kazık Çakım Töreni‘nde yaptığı konuşmada, “Yapılan görüşmeler sonunda 18 ay erken bitirerek inşallah 18 Mart 2022’de köprüyü açacağız” demişti.  Sosyal medya hesabından 19 Şubat’ta açıklama yapan Erdoğan “Şimdiden ülkemizin sembollerinden biri haline gelen bu muhteşem eserin açılışını 26 Şubat Cumartesi günü inşallah hep birlikte gerçekleştireceğiz” diyerek köprü açılış tarihinin değiştiğini açıklamıştı.

Dün sosyal medya hesabından açıklama yapan Erdoğan, doğum günü olan 26 Şubat’ta açılması planlanan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün açılış tarihinin tekrar değiştiğini duyurdu. Twitter hesabından 20 Şubat’ta açıklama yapan Erdoğan, “Planlanandan bir buçuk yıl önce tamamladığımız, bir an evvel milletimizin hizmetine sunmak için 26 Şubat’ta açmayı planladığımız 1915 Çanakkale Köprümüzün açılışını, vatandaşlarımızın talebi üzerine Çanakkale Zaferi’mizin yıl dönümünde, 18 Mart’ta gerçekleştirme kararı aldık” dedi.

“Çanakkale geçilir”

Dönemin başbakanı Binali Yıldırım, Erdoğan’ın canlı yayın bağlantısı ile katıldığı 18 Mart 2017’de yapılan köprünün temel atma töreninde şöyle konuşmuştu: “İlk harcı atıyoruz ve ilk adımı atıyoruz. Gelibolu’dan Lapseki’ye üç-dört dakikada varmış olacaksınız. Millete helal olsun. Bu eser ‘Çanakkale geçilmez’ diyen ecdadımız için. Çanakkale millet için her türlü geçilir.”

Limak Holding

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir’in kurucusu olduğu Limak Holding, kamuoyunda “Beşli Çete” olarak anılan ve AKP iktidarı döneminde devletten en çok ihale alan şirketlerden biri. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu 26 Ocak’ta sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile “Beşli Çete” olarak nitelendirdiği şirketlere Erdoğan’ın imzasıyla verilen kamu ihaleleri ve yolsuzluk iddialarına ilişkin belgeleri gündeme taşımıştı. Limak Holding’in AKP iktidarı döneminde devletten aldığı bazı ihaleler şöyle:

Çanakkale Köprüsü ve Çanakkale Otoyolu: 10 milyar 354 milyon 576 bin 202 TL, Yusufeli Barajı ve HES: 1 milyar 428 milyon TL, İstanbul Havalimanı: 58 milyar 890 milyon TL, Sabiha Gökçen Havalimanı: 2 milyar 962 milyon TL, Sabiha Gökçen Havalimanı 2. Pist: 1 milyar 397 milyon 839 bin TL, Limakport: 577 milyon TL , Çetin Barajı ve HES: 2 milyar 100 milyon TL , Adatepe Barajı: 790 milyon TL, Burgaz Barajı: 36 milyon 511 bin TL, Karacasu Barajı: 3 milyon 355 bin TL, İkizdere Barajı: 193 milyon TL, Ankara İçme Suyu II. Merhale Projesi Gerede Sistemi: 465 milyon TL, Ankara YHT Garı : 37.5 milyon dolar.

Yap-İşlet-Devret nedir?

Bir kamu altyapı yatırım veya hizmetinin finansmanının özel bir şirket tarafından karşılanarak yapılması Yap-İşlet-Devret (YİD) modeli olarak anılıyor. Özel şirket tarafından yapılan kamu altyapı yatırım veya hizmetinin, kamu tarafından belirlenen bir süre için işletilmesi ve yine bu süre içinde ürettiği mal veya hizmeti, tarafların karşılıklı saptadıkları bir tarifeye göre kamu kuruluşlarına satmasına dayanan bir sistemdir. Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde yabancı şirketlerle yapmış olduğu çeşitli imtiyaz sözleşmeleri bu model ile benzerlik göstermektedir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.