Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya ve Ukrayna: Savaş mı, işgal mi, istila mı yoksa saldırı eylemi mi?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Ukrayna’nın Donbas bölgesine askeri operasyon başlattıklarını duyurmasının bugün (25 Şubat) ikinci günü. Başkent Kiev’de patlama ve siren sesleri duyuluyor, Rus askerlerinin Kiev’e yaklaştığı haberleri geliyor. Saldırılarda şu ana kadar 137 kişi hayatını kaybetti, 316 kişi yaralandı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de Rusya’nın bir numaralı hedefinin kendisi olduğunu söyledi. Bu krizin başından beri dört kavram çok konuşuldu: Savaş mı, işgal mi, istila mı yoksa saldırı eylemi mi?

Bu haberi hazırlarken ceza hukukçusu Dr. Timuçin Köprülü’ye danıştık. Kavramlar üzere konuştuğumuz Köprülü, Rusya ile Ukrayna’nın durumunu da değerlendirdi ve şu anki durumu istila olarak değerlendirmenin doğru olduğunu söyledi.

Uluslararası hukuk metinlerinde savaşın genel bir tanımı yapılmış değil. Ancak savaşın tanımını “devletler arasında, belirli bir yoğunluğa ulaşmış silahlı çatışmalar veya silahlı güç kullanımı yoluyla diğerlerine karşı üstünlük sağlanması” olarak yapabiliriz.

Bir devlet tarafından, başka bir devletin egemenliğine, toprak bütünlüğüne ya da bağımsızlığına karşı veya Birleşmiş Milletler Şartı’na aykırı başka herhangi bir biçimde silahlı kuvvet kullanılması ise saldırı eylemi.

Saldırı eylemlerinin içinde sürekli karıştırılan iki kavram da işgal ve istila. İstila ve işgalin farkı süreklilik göstermesi. Bir devlet ülkesine yabancı askeri kuvvetlerin girmesine istila, uluslararası nitelikte bir silahlı çatışma durumunda, bir ülkenin devletinden hukuksal olarak ayrılmadan, yabancı askeri kuvvetlerin varlığı ve belirli bir süre bunların denetimi altında bulundurulmasına ise işgal deniyor. 

“Rusya’nın yaptığı saldırı ve istiladır” 

Ceza hukukçusu Dr. Timuçin Köprülü’ye Rusya ve Ukrayna’nın mevcut durumunu sorduk.

Köprülü’ye göre yaşananlar için şu anda en uygun tanım saldırı eylemi ve istila: “Rusya’nın yaptığı genel anlamda bir saldırı eylemidir. Ukrayna’ya girdiği için de istila olarak nitelendirmek doğru. Dilimize yapıştığı için işgal diyoruz ancak henüz istila olarak niteleyebiliriz. Burada bir hakimiyet kurduklarında sonraki evre işgal rejimi oluyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.