Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Selin Nakıpoğlu ve Sevinç Ünal muhalefetin mutabakat metnini Medyascope’a değerlendirdi: “Kadın ve LGBTİ+’lar yine yok”

Altı muhalefet partisi lideri, “güçlendirilmiş parlamenter sistem” çalışmasını kamuoyuna sunmak üzere dün (28 Şubat) Ankara’daki Bilkent Otel’de bir araya geldi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) ve Gelecek Partisi genel başkanları devlet yapılanmasında reformlar içeren ve yeni bir anayasa hazırlanmasını öngören güçlendirilmiş parlamenter sistem metnine imza attı. Eşitlik İçin Kadın Platformu’ndan (EŞİK) Selin Nakıpoğlu ve Sevinç Ünal, “Yarının Türkiyesi” için açıklanan metinde kadınlar ve LGBTİ+’lar ile ilgili vaatlere yer verilmemesini Medyascope’a değerlendirdi. 

Altı muhalefet partisi lideri, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine alternatif olarak sundukları güçlendirilmiş parlamenter sistemi, “eskiye dönüş değil, yeni bir başlangıç” vaadiyle açıkladı.

Programda kadın hakları ile ilgili konuşan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem, “Başta ifade ve basın özgürlüğü olmak üzere tüm özgürlüklerin güvenceye alındığı, kadın-erkek eşitliğinin tesis edildiği demokratik bir Türkiye’yi inşa etmeye kararlıyız. Kız çocuklarının eğitim hakkı güvence altına alınacak. Eğitim müfredatına insan hakları ve kadın-erkek eşitliği dersleri konacak” dedi. 

Medyascope’a konuşan EŞİK Gönüllüsü Sevinç Ünal, platform olarak metnin açıklandığı törene katıldıklarını hatırlattı. Ünal, hazırlanan metinde İstanbul Sözleşmesi’nin ve “toplumsal cinsiyet” kavramının geçmemesini eleştirdi.

Metinde “toplumsal cinsiyet” kavramı geçmiyor

Ünal, kadın haklarının teferruat değil, konunun özü olduğunu vurguladı:

“Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş ilkeleri üzerinde çalışma yürüten altı muhalefet partisinin temsilcileriyle ekim ayından bu yana EŞİK olarak teker teker görüşmüştük. Kadınların taleplerini ilettik. Olmazsa olmazlarımızın altını çizdik. ‘Eşit yurttaşlık’, ‘eşit temsil’ ve ‘5 Acil Talebimizin’ mutabakat metninde yer almasını, kadınlar ve haklarının teferruat değil, konunun özü olduğunu ve tüm muhalefeti bu gerçeği görmeye ve buna uygun davranmaya çağırdık. İstanbul Sözleşmesi ve toplumsal cinsiyet kavramı geçmemiş, metnin zayıf yönleri diyebilirim, altı parti bu konuda uzlaşamamış. Arka planda işlerin zorluğunu tahmin edebiliyorum.”

“Eşitliğe ışık yakılıyor”

Metinde olumlu bulduğu bölümlerin olduğunu belirten Ünal, şöyle devam etti:

Tüm bunlara rağmen mutabakat metninde çok olumlu bulduğum bölümler var. ‘Kadın-erkek eşitliğini sağlamak öncelikli devlet politikası haline getirilecek’ cümlesini olumlu bir adım olarak nitelendiriyorum. ‘Bu konuda yasal ve yapısal gereklilikler sağlanacak’ cümlesiyle aynılık ve fiili eşitliğinin ötesine geçilecek yani dönüştürücü eşitliğine ışık yakılmış gibi anlıyorum. ‘Şiddetin önlenmesi adına uluslararası sözleşmeler ve ulusal mevzuat hükümleri etkili şekilde uygulanacak’ cümlesini yasalara dokunulmayacak, uygulanacak olarak değerlendiriyorum. ‘Eğitim müfredatına ilkokul birinci sınıftan itibaren insan hakları ve kadın-erkek eşitliği dersleri konulacak’ maddesi de eşitliği sağlamasa da önemli bir adım. Her ne kadar toplumsal cinsiyet eşitliği denmese de bu çok çok önemli bir adım.”

Selin Nakıpoğlu

“Talihsiz bir metin”

EŞİK üyesi ve hak savunucusu avukat Selin Nakıpoğlu, Türkiye’nin yeni kararlarından bahsedilirken metinde kadın ve LGBTİ+’lara yer verilmemesini “talihsizlik” olarak değerlendirdi.

Kadın ve LGBTİ+’ların durumunun bugünden farklı olmayacağını düşündüğünü belirten Nakıpoğlu, “Yarına dönüş olarak tahayyül ettikleri Türkiye’de kadın ve LGBTİ+’lar yine yok. ‘Gündemimiz bu değil’ gibi bir konu yok. Bütün ayrımcı politikalar bu iki kesim üzerinden yapılırken, böyle bir metinin bu kadar zayıf olması talihsizce. İstanbul Sözleşmesi’nin adı geçmiyor, ‘toplumsal cinsiyet eşitliği’ bile diyemediler. Demek ki çok da farklı bir değişim yok, farklı günler bizi beklemiyor. Bu sebepten dolayı hem talihsiz bir fotoğraf hem de talihsiz bir metin” diye konuştu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.