Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bolu-Gerede’de barınaktaki köpekler bakımsızlıktan öldü – Av. Ezgi Koç: “Barınaklar hayvanlar için cezaevi olarak kullanılıyor”

Bolu’nun Gerede İlçesi’ndeki hayvan barınağında bir kişi, barınakta kimsenin olmadığı, köpeklerin yaşamını yitirdiği, üşüdüğü ve ölmüş tavukla beslendiği anları videoya alarak tepki gösterdi. Gerede Belediyesi, hayvanların barınakta nasıl bir ortamda tutulduğunu gözler önüne seren video ile ilgili “Ucuz siyaset peşinde koşanların tuzağına düşmemekte kararlıyız” açıklamasında bulundu. Bolu Valiliği ise iyileştirme çalışmalarına başlanıp gereğinin yapıldığını duyurdu. Barınakta yaşananları ve yetkililerin açıklamalarını İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu’ndan Avukat Ezgi Koç, Medyascope için değerlendirdi. 

Bir kişi dün (3 Mart) Bolu’nun Gerede İlçesi’nden geçerken Gerede Belediyesi’ne bağlı hayvan barınağını ziyaret etti ve orada hayvanların yaşadığı kötü koşulları, bazılarının yaşamlarını kaybettiğini videoya çekti. Videoda vefat eden, üşüyen ve yaşamını yitirmiş köpeklerin göründüğü barınakta, köpeklerin önünde içmeleri için konulan suların kirli olduğu, yiyecek olarak ise köpeklere ölmüş tavukların verildiği görülüyordu. Bu videonun sosyal medyada yayılması üzerine çok sayıda vatandaş ve hayvan hakları aktivisti barınaktaki koşullara tepki gösterdi. Yaşananlar, Twitter’da “Gerede katliam var” etiketiyle gündem oldu. 

Belediye’nin açıklaması: “İlgi odaklarının koparmak istediği fırtına takip edilmekte”

Barınağın görüntüleri ve hayvanseverlerin tepkilerinden sonra Gerede Belediyesi yaptığı açıklamada hayvanlara iyi baktıklarını anlatıp şunları söyledi: “Son günlerde bir takım odakların sosyal medya aracılığıyla barınağımız ile ilgili koparmak istedikleri fırtına tarafımızca yakından ve ibretle takip edilmektedir. Bilimle ilgisi olmayan, sadece günü kurtarmak adına ucuz siyaset peşinde koşanların tuzağına Gerede Belediyesi olarak düşmemekte kararlıyız.

Valilikten “aksaklıklar” giderildi açıklaması

Bolu Valiliği’nin yaptığı açıklamada ise “Gerede Belediye Başkanlığınca yeni yapılmakta olan hayvan barınağında yaşanan aksaklıklar, Sayın Valimizin haber almasını müteakip 12 saat içerisinde giderilmiştir. Barınak alanına sundurma, sundurma altı zemine ahşap düzenek ve diğer ihtiyaçlar koyulmuştur. Barınak veterinerlerimizin de takibine alınmıştır. Gerede Belediye Başkanlığınca daha da iyileştirme işlemleri sürdürülmektedir. Şu an için hayvanlarımızın yem, su, bakım vb. ihtiyaçları bulunmamaktadır. Konu Valiliğimizce hassasiyetle takip edilmektedir” denildi.

Av. Ezgi Koç: “Şikayetçi olacağız”

Gerede’de yaşananları ve yetkililerin açıklamalarını Medyascope’a değerlendiren İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu’ndan avukat Ezgi Koç, “Birçok barınakta da durum buna benzer. Sadece gidip kontrol edilmediği ve kuytu köşede kaldığı için bu kadar göze çarpmıyor. Bolu Valiliği, ‘Aksaklıklar giderildi’ demiş ama neyi kastediyorlar, orada ölü ve hasta köpekler vardı. Kısırlaştırma yapıldı, tedavi edildiler mi?” diye sordu. 

Barınakların aslında hasta ve rehabilitasyona ihtiyacı olan ya da güçten düşmüş hayvanlar için olduğunu söyleyen Ezgi Koç, pratikteki durumun yasalardan farklı olduğunu anlattı: “Ama bizdeki uygulama artık şu şekilde: Sokakta yaşayan tüm köpekler toplanıyor ve barınağa hapsediliyor. Barınakları hayvanlar için cezaevi olarak kullanıyorlar. Hayvanlar, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na aykırı bir şekilde toplanıyor. Belediyelerin yapması gereken şey hayvanları tedavi edip kısırlaştırmak ve yaşadıkları yere geri bırakmak.”

Barınakta yaşananlarda belediye ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sorumluluğu olduğunun altını çizen Koç, kanunların hayvanları korumada yetersiz olduğunu söyledi: “İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu CİMER üzerinden başvurusunu yaptı, şikayetini hazırlayacak tabii ki dava takibi yapacağız. Mevcut hayvanları koruma kanunu işlevsiz, caydırıcı yaptırımlar yok. Başka türlü buradan çıkış bulamayız.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.