Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hacettepe Üniversitesi canlı modellere mülakat şartı getirdi: “Nü model uygulaması kaldırılabilir”

Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde dersler için zorunlu olan canlı nü modeller dönem ortasında işten atıldı. Yeniden nü model ilanı açan üniversite bu sefer mülakat şartı koydu. Nü modeller işten atıldığı için canlı model olmadan yapılamayan dersleri yarım kalan bir öğrenci “Üç öğrencinin CİMER’e  ‘Nü model istemiyoruz’ diye şikayet ettiği söyleniyor fakat kimsenin bu dersi almaya mecbur bırakıldığı bir durum yok. Şikayetin sebebini anlayamadık” dedi.

Uygulamayı Medyascope’a değerlendiren Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Beytepe temsilcisi Baver Yeşilyurt, nü modeller için mülakatın nasıl yapılacağının soru işareti olduğuna dikkat çekerek  “Canlı nü modellerin sözleşme izni Cumhurbaşkanlığı’ndan geliyor. Türkiye’de nü model uygulaması üç dört üniversitede kaldı. Kötü senaryo, adayların mülakatla elenip nü model uygulamasının kaldırılması” diye konuştu.

Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde çalışan dokuz çıplak modelin okulla ilişiği geçen yıl sonunda kesilmişti. Her yıl sözleşmeleri yenilenen modellerin sözleşmeleri bu yıl yenilenmezken, modellerin fakülte yönetimiyle görüşmelerinde ilişiği kesilen modellerin yeni dönemle birlikte tekrar işe alınacakları söylendi. Ancak modeller işe geri alınmazken üniversite yönetimi, Resmi Gazete’de yayımlanan ilanla “Sekiz adet canlı model” alınacağını duyurdu. Modellerin nü model olup olmayacağına dair ayrıntının olmadığı ilanda, mülakat şartı getirildiği de açıklandı.

Eğitim Sen Beytepe temsilcisi Baver Yeşilyurt, bölümdeki hocaların dersleri canlı nü model olmadan yapamayacaklarını açıkladıklarını fakat sonuç alamadıkları için hukuki süreçleri başlattıklarını dile getirerek konuya ilişkin var olan iki bakış açısını şöyle anlattı:

“Vize Cumhurbaşkanlığı’ndan geliyor”

“Hacettepe Üniversitesi ile birlikte canlı nü model çalıştıran üç dört üniversite vardı. Şimdi bu üniversite sayısı ikiye düşecek. Siyasal İslam’ın sanatla kurduğu ilişki için bir örnek. Konuya dair sunulan bir diğer bakış açısı ise neo-liberalizm. Örneğin biz 50 (d)’li araştırma görevlisiyiz fakat bizim işverenimiz dekandır. Biz üniversite ile yıllık sözleşme imzalarız. Canlı modellerin de bizimkine benzer bir özlük hakları sorunu var. Her yıl sözleşmeleri yenileniyor fakat canlı modellerin sözleşme izni vize dediğimiz şey Cumhurbaşkanlığı’ndan geliyor. Üniversitenin sadece kendi içinde çözemediği, aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı tarafından inisiyatif kullanılan bir emek düzenlemesi. Çözüm merkezi Cumhurbaşkanlığı olduğu için bütün esneklik koşullarını onlar belirliyorlar bizim üniversite kanalı ile yapabileceğimiz girişimler çok sınırlı. Çalıştıkları son yıl sözleşmeleri yenilenmediğinden, yemekhane kartları da yenilenmemiş ve personel çalıştığı son bir yılda yemek yiyememiş. Tanıdıkları kişilerden kart temin ederek idare etmeye çalışmışlar.”

Nü model şart

Fakülte yönetimine konuya dair dilekçe yazarak bilgi talep ettiklerini, eğitimlerindeki aksamayı çözmeye çalıştıklarını dile getiren bir öğrenci, “Yazdığımız dilekçeye ‘öğrencinin menfaatini düşünüyoruz’ gibi konuya dair açıklayıcı ve resmi olmayan bir ifadeyle yanıt verdiler. İstemeyen öğrenciler bu dersi almayabilir fakat anatomi kavramak isteyen öğrenciler için nü model şart. İki boyutlu bir yüzeyden bakıp çizim yaparak öğrenmemiz mümkün değil” diye konuştu.

Hacettepe Ünivesitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ne girmek için yapılan sınavlarda, nü modellerle çizim yapabilme şartı olduğunu hatırlatan öğrenci “Atölyelerde bile sağlanan model imkanının, koskoca Hacettepe Üniversitesi’nde sağlanamıyor olması trajikomik bir şey. Dekanın ‘Modele gerek var mı’ dediği söyleniyor kendisi endüstriyel tasarım çıkışlı ve modelin gerekliliğini sorguluyor” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler