Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlıkta şiddet artıyor, hekimler isyanda: “Bizi koruyan hiçbir mekanizma yok”

Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası’nın (Sağlık-Sen) yayımladığı Sağlıkta Şiddet Raporu’na göre ocak ayında 30 şiddet olayında toplam 57 sağlık çalışanı mağdur oldu. Raporda yer alan bilgilere göre ocak ayı boyunca yaşanan şiddet vakalarına sebep olan 68 saldırganın 25’i hakkında hiçbir işlem yapılmadı. Hekimler, yeterli önlemler alınmadığı için saldırganların “nasıl olsa bana bir şey olmaz” düşüncesiyle şiddete başvurduklarını ve gün geçtikçe şiddet vakalarının arttığını söylüyor. 1 Mart Salı günü muayene ettiği G.Ş. tarafından şiddete maruz kalan Dr. Gaye Atak, “Yasal bir düzenleme olmadığı sürece şiddeti önleyemeyiz” dedi. 

“Hekimlere şiddet uygulayan 68 saldırganın 25’i hakkında hiçbir işlem yapılmadı”

Sağlık-Sen’in ocak ayı Sağlıkta Şiddet Raporu’na göre ay boyunca yaşanan 30 şiddet olayında toplam 57 sağlık çalışanı mağdur oldu. Raporda yer alan bilgilere göre ocak ayı boyunca yaşanan şiddet vakalarına sebep olan 68 saldırganın 25’i hakkında herhangi bir işlem yapılmadı. Gözaltına alınan 11 saldırgan serbest bırakılırken, 14 saldırgan hakkında soruşturma başlatıldı. Kamu görevlisi bir saldırgan açığa alınırken, 17 saldırgan tutuklandı. Ocak ayında 17 hemşire, 16 doktor, 12 acil sağlık hizmetleri çalışanı, iki güvenlik görevlisi ve 10 sağlık çalışanı şiddete maruz bırakıldı.

“Beyaz kod bildirimi bir önceki yıla göre yüzde 15 arttı”

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Sağlık Bakanlığı verilerini de yayımladı. Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2020 yılında 46 bin 276 kişi “beyaz kod” kullanırken bu sayı yıl sonunda 72 bini aştı. Verilerel göre “beyaz kod” bildirimlerinin yüzde 55’i koronavirüs salgını döneminde gerçekleşirken, 2021 yılında “beyaz kod” bildirimi bir önceki yıla göre yüzde 15 arttı. Ayrıca sağlık meslek örgütlerinin aktardığına göre 2021 yılında bin 405 hekim farklı ülkelerde çalışmak için başvuruda bulundu. SES’in konuya ilişkin açıklamasında şöyle denildi:

“Salgın yılı 2020’de günde 71 sağlık emekçisi beyaz kod kalırken, 2021’de sayı 82 olmuştur. 2020’de saat başına üç beyaz kod bildirimi gerçekleşirken 2021’de 3,4 olmuştur. Sağlık Bakanı sağlıkta şiddet için 10 Mart’ta çalıştay müjdesi veriyor ama 2021’de 29 bin 826 beyaz kod bildirimi gerçekleştiği yetmiyormuş gibi Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezine (SABİM) 2021 yılı içinde 27 bin 560 adet sağlık çalışanları hakkında tehdit ve şiddet ifadesi içeren başvuru yapılmış.

“Eşim polis, bana bir şey olmaz”

Son dönemdeki şiddet olaylarından biri 23 Şubat Çarşamba günü yaşandı. İlaç yazdırmak için Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne giden Feray Y., nöroloji uzmanı Dr. Ebru Ergin’i görevi başındayken darp etti. Eşinin polis olduğunu söyleyerek Dr. Ebru Ergin’i tehdit eden Feray Y., kamuoyunun tepkisi sonucu tutuklandı.

26 Şubat Cumartesi günü Giresun Prof. Dr. İlhan Özdemir Devlet Hastanesi’nde hemşire Kamer Yurt Dizdar, hastaneye tedavi için gelen Sema Bekdemir’in saldırısına uğradı. Başakşehir Çam ve Sakura Devlet Hastanesi’nde ise hamile hemşire Gülhan D. hasta yakınlarının saldırısına uğrarken, dört saldırgan ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Ancak kamuoyunda tepkilerin artması üzerine saldırganlardan ikisi tutuklandı.

“Yasalar var gibi gözüküyor ancak yasaların ucu çok açık”

Antalya Kepez Devlet Hastanesi’nde 1 Mart’ta muayene ettiği hastası tarafından şiddete maruz bırakılan Uzman Doktor Gaye Atak, yaşadıklarını Medyascope’a anlattı. Hekimleri koruyan hiçbir mekanizmanın bulunmadığını ve yasaların caydırıcı olmadığını belirten Dr. Atak, şöyle dedi:

“Bir önlem yok. Bizi koruyan hiçbir mekanizma yok. Saldırganların düşüncesi, ‘Buradan ben elimi kolumu sallayarak rahatça eve giderim’ şeklinde. Bana saldıran kadının gözlerinde gördüğüm şey tam olarak buydu. Yasal bir düzenleme olmadığı sürece şiddeti önleyemeyiz. Hastalar ve hasta yakınları şunu bilmeli: ‘Ben bir sağlık çalışanına dokunduğum zaman bunun bana ciddi bir yaptırım olabilir.’ Yasalar var gibi gözüküyor ancak yasaların ucu çok açık. Yasalar, cezalar, ertelemeye veya para cezasına çevrilmeye müsait. Şiddetle ilgili net bir hüküm yok. Hal böyle olunca saldırganlarda, ‘Ne olacak cezam ertelenir’ düşüncesi oluşuyor. Bariyer önlemleri, güvenlik görevlisi, güvenlik kamerası, x-ray cihazı yok. Benim çalıştığım hastanede bunlar yoktu. Dakikalarca güvenliğe ulaşamadık. Mevcut yasalar nedeniyle bana saldıran veya diğer hekimlere saldıran kişiler ceza almıyor.” 

“Sağlıkta Şiddet Yasası acilen uygulanmalı”

14-15 Mart’ta g(ö)reve gideceklerini söyleyen hekimler, Sağlık Bakanlığı’nın somut adım atmak yerine disiplin soruşturmasıyla tehdit ettiğine dikkat çekerek, “14-15 Mart g(ö)rev eylemimiz haklı ve meşrudur. Mücadele edeceğiz” dediler. 14 Mart tıp Bayramı itibariyle g(ö)reve gideceklerini duyuran TTB’nin açıklamasında, “Sağlıkta Şiddet Yasası acilen yasalaşmalı; cezalar tutuksuz yargılanma ve ‘hükmün açıklanmasının geri bırakılması’ düzenlemelerinin uygulandığı sınırların üzerine çıkarılmalıdır” denildi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.