Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fotoğrafçı kadınlar ve LGBTİ+’lar, toplumsal cinsiyet ayrımcılığına karşı “VATOZ” platformunda

Kadınların fotoğraf ve sanat alanında karşılaştıkları dışlayıcı tutum ve politikaları protesto etmek amacıyla kurulan “Varız Buradayız” inisiyatifi, “VATOZ” adında internet tabanlı bir dayanışma ağı kurdu. Platform, 8 Mart 2022’de açık çağrı yapacak. “VATOZ” ekibiyle, platformu konuştuk.

Meryem Güldurdak ile 2017 yılında açılan Jouska sergisinden bir otoportre.

“Varız Buradayız” inisiyatifi, kadınların fotoğraf ve sanat alanında uğradıkları dışlayıcı tutum ve politikaları protesto etmek amacıyla 2018’de ortaya çıktı. İlk bildirisini, 200 kadın fotoğrafçı ve görsel sanatçının imzasıyla, kültürel ve akademik yayınlarda yetersiz temsillerin olmasına ve görsel dile yansıyan toplumsal cinsiyet esaslı ayrımcılık ve eşitsizliği vurgulamak için yayımladı. “Varız Buradayız” inisiyatifinin, bağımsız çevrimiçi dayanışma platformu “VATOZ”, 8 Mart’ta açık çağrı yapmaya hazırlanıyor.

Kadın fotoğrafçılar ilk bildirilerini, bir fotoğraf kampı için hazırlanan afişteki katılımcıların çoğunun erkek olması üzerine 2018 yılında yazmaya karar vermiş:  

Buna itiraz etmemiz gerektiğine karar verdik. Üslûplarımız, fotoğrafa, sanata bakış açılarımız, dünya görüşlerimiz, siyasi duruşlarımız, anadillerimiz, inançlarımız, yaşlarımız farklı olsa da, toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılığa ve dünyanın bugünkü dertlerinin çoğunun kaynağı olan tahakkümcü eril zihniyete karşı oluşumuz bizi yan yana getirdi.”

İkinci bildirilerini ise 2020 yılında sosyal medyada başlayan “Uykularınız Kaçsın” kampanyasına destek olmak için “Artık Yeter” başlığıyla yayımlayan fotoğrafçılar, bu bildiri sonrası “Varız Buradayız” platformu olarak yoluna devam etmiş:

 “O günden sonra da artık bu bağımsız ve arada uykuya geçen, ihtiyaçlar üzerinden temellenen yapıyı feminist ve yatay örgütlenme pratikleriyle katılımcı bir süreç yürüterek ve LGBTİ+’ları da kapsayacak şekilde bir platforma dönüştürmeye karar verdik.”

Ateş Alpar

“Eril zihniyete karşı dayanışma ihtiyacıyla ortaya çıktı”

Tüm kadın ve LGBTİ+ fotoğrafçılara, fotoğraf temelli görsel sanatçılara, fotoğrafla ilişkilenen akademisyenlere, sanat yazarlarına, editörlere ve kültür sanat yöneticilerine 8 Mart’ta dayanışma çağrısı yapmaya hazırlanan “VATOZ”un ilk tohumları 2021’de atılmış. Platform üyelerine göre bu platformu doğuran en önemli şey toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılığa ve eril zihniyete karşı dayanışma ihtiyacı: 

“Bu platform hepimizin ortak ihtiyaçlarından doğdu. Dolayısıyla öncelikle birbirimizden haberdar olacağımız, tanışacağımız ve birlikte yürüteceğimiz atölyeler, buluşmalar ile yine birlikte çözümler üreteceğimiz bir alan yaratmayı hedefliyoruz. Birlikte dayanışma pratikleri geliştirerek, üreterek, konuşarak, yazarak görünürlüğümüzü arttırarak dayanışma saflarını sıklaştırıyoruz ve ‘Varız Buradayız’ diyoruz.”

“Vatoz tehdit hissetmedikçe dikenini kullanmaz”

Platform üyeleri “VATOZ” isminin ilginç ve eğlenceli hikayesini ise şöyle anlattı: 

“İletişim grubumuzda yazışırken bir arkadaşımızın ‘varım’ yazacakken yanlışlıkla ‘vatoz’ yazması yüzünden ortaya çıktı aslında. Aramızda bunun üzerinden başlayan şakalaşma, iletişim grubunun isminin “vatoz” olarak değiştirilmesiyle son buldu. Platform sürecinde, bu ismin bizi bazı açılardan hem doğru ifade ettiğini fark ettik, hem de ‘görünürlük’ sorununa dikkat çekmek için de iyi bir temsiliyet olabileceğini düşündük. Bir yandan da vatoz sert ve keskin dikene sahip güçlü bir canlı ve tehdit altında hissetmedikçe bu dikeni kullanmazlar.”

Beyoğlu’nda bir gece kulübünde queer partisi / Serra Akcan

Katılım şartları

Belgesel, doğa, haber, sokak, seyahat, reklam ve birçok daldaki fotoğrafçılar, video ve lens temelli görsel sanatçılar, fotoğrafla ilişkilenen öğretim görevlileri, akademisyenler, kültür sanat yöneticileri, sanat yazarları ve editörler VATOZ’a katılmak üzere başvurabiliyor. Platform, açık çağrıya cevap veren tüm kadın ve LGBTİ+’ların biyografilerinin, iletişim bilgilerinin ve VATOZ Platform yayın ilkelerine uygun portfolyolarının olduğu bir alan olacak.

Katılımcılar başvurularını bir adet portre fotoğrafı, en fazla 200 kelimelik bir biyografi, iletişim, web ve e-posta bilgileri ile fotoğrafçılar ve görsel sanatçılar için en az dört, en fazla 10 adet portfolyo görseli ile yapabiliyor.

VATOZ Platformu’nun açık çağrısına buradan ulaşabilirsiniz.



Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.