Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gezi Parkı davası: Osman Kavala yine tahliye edilmedi, karar duruşması 22 Nisan’a ertelendi

Gezi davasında mahkeme heyeti iş insanı Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına, soruşturmanın genişletilmesi ve usule dair taleplerin reddine, esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanlar için süre verilmesine oyçokluğuyla karar verdi. Gelecek duruşma 22 Nisan’da.

İş insanı Osman Kavala’nın tek tutuklu sanık olduğu, mimar Mücella Yapıcı, avukat Can Atalay, gazeteci Can Dündar, sanatçı Memet Ali Alabora’nın da aralarında bulunduğu isimlerin yargılandığı Gezi davasının altıncı duruşması bugün (21 Mart) İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Duruşma arasında esas hakkındaki mütalaasını sunan savcı, iş insanı Osman Kavala ve mimar Mücella Yapıcı’nın ağırlaştırılmış müebbet hapisle, Çiğdem Mater, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi’nin ise 15 yıldan 20 yıla dek hapisle cezalandırılmasını talep etmişti.

Taksim Dayanışması: “Umut yargılanamaz”

Taksim Dayanışması’nın duruşma öncesi Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde yaptığı açıklamada şu ifadeler öne çıktı:

“Bu ülkeye bir gün demokrasi gelecekse, onca baskı ve şiddete rağmen kısamadığınız seslerin Gezi’deki yankısından gücünü alacaktır. 2013’ün Haziran’ında Gezi Parkı’ndaki o rengârenk dayanışmacı anlayışı sahiplenen tüm yurttaşları, özgürlük ve demokrasi talebiyle ülkemizin geleceğine umut olan tüm kurumları, ‘terör’, ‘darbe’, ‘dış güçlerin oyuncağı’ gibi asılsız ithamlarla lekelenmek istenen Gezi’nin gerçek tarihine sahip çıkmaya çağırıyoruz. Çünkü yaşam alanlarını savunanların, mühendislerin, mimarların, şehir plancılarının, doktorların, gazetecilerin, avukatların, öğrencilerin, akademisyenlerin, emekçilerin, kadın hareketinin, LGBTİ+ bireylerin yanında hep birlikte kol kola girip baskılara karşı direnmeye devam etmenin yolu, kısacası demokrasinin yolu Gezi’nin gerçek tarihine sahip çıkmaktan geçiyor. 

Biliyor ve inanıyoruz ki: Gezi hep haklı! Gezi eşitlik, özgürlük, adalet ve demokrasi için bu ülkenin sönmeyecek umududur. Umut yargılanamaz!”

Kavala duruşmaya SEGBİS ile bağlandı

Dosyanın tek tutuklu sanığı Osman Kavala, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisine yönelik “Soros artığı” sözlerinin ardından “Adil yargılama yapılmasına imkân kalmadı” diyerek bundan sonra duruşmalara katılmayacağını ve savunma yapmayacağını açıklamıştı. Önceki üç duruşmaya katılmayan Kavala, bugünkü duruşmaya tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı.

Savcı mütalaasını tekrarladı

Duruşma başında mahkeme başkanı, celse arasında savcının esas hakkında mütalaasını sunduğunu belirtti. Söz verdiği savcı, bu mütalaayı tekrar etti.

Atalay: “Usul eksikliklerini tamamlayınız”

Çizim: Cem Dinlenmiş

Sanık olarak yargılanan Av. Can Atalay, usul ile ilgili beyanlarda bulunarak “Yargılamayı uzatmak gibi amacımız yok, olamaz. Biz kendimizi değil Gezi’yi savunduk, savunmaya devam edeceğiz” dedi, olağan koşullarda suçlama konusu maddelerle mahkumiyetlerinin mümkün olmadığını belirtip delillerle ilgili sorunlara dikkat çekerek heyete “Yargılama yapınız” diye seslendi. Atalay’ın beyanlarında şu ifadeler öne çıktı: 

“Bir düğmeye basıldı Gezi davası bozuldu, bir düğmeye basıldı Yargıtay 16. Ceza Dairesi kendi dosyası içinde bulunmayan Gezi davası ile birlikte değerlendirme yapılması gerektiğini söyleyerek Çarşı davası bozuldu. İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi alelacele dosyayı başından attı ve size gönderdi ve bir üyenizin muhalefet şerhi ile birleştirildi. Yine bir anda bir düğmeye basıldı, tefrik edildi ve daha önceden hazır bir metin kopyala/yapıştır ile hazır ara karar ile düğmeye basıldı ve esas hakkında mütalaa alındı. İstinaf kararı gerekleri yerine getirilmeden nasıl hükme gidiyorsunuz? Bizim açımızdan dosyada hiçbir delil yok ama akla ziyan komplo teorileri var. Yargılama yapınız, yargılama yapmanızı talep ediyoruz. Dijital delillere müdahale olup olmadığına baktınız mı? Çeşitli haberlerle ilgili kısmı de olsa tekzip geldi ama Ankara’da, Beştepe’de bu yargılama ile ilgili bir toplantı yapıldığı ve bu toplantı sonucunda Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün istifa ettiğini artık biliyoruz. Sayın heyet, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs eden Süleyman Soylu ile ilgili suç duyurusunda bulunacak mı? Onlar ‘Biz kandırıldık’ der, dediler daha önce, kararda sizin imzanız olur, gelin bunu yapmayın.”

Dosya 30. ACM’ye gönderilsin”

Duruşmada söz alan avukatlar, dosyanın, 30. Ağır Ceza Mahkemesi’ne (ACM) gönderilmesini, soruşturmanın genişletilmesini ve esas hakkındaki mütalaaya dair beyanlar için ek süre verilmesini talep etti.  

İş insanı Osman Kavala’nın avukatı Köksal Bayraktar, dosyanın 30. ACM’ye gönderilmesi ve soruşturmanın genişletilmesine dair beyanlarda bulundu:

“Bir tane bile tanık dinlemediniz, işin esasına girmediniz. Mahkemeniz yetkisi olmamasına rağmen sanıkları dinlemiş ve ‘Dava bitmiştir’ demiştir. Böyle bir şey yok. Dosyayı 30. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderin. Orası iddianameyi kabul eden, kararı veren mahkemedir.”

Bayraktar, dava 30. ACM’ye gönderilmeyecekse Henri Barkey’in kaldığı otelin tespiti ve Nimet Çubukçu ile Sadullah Ergin’in dinlenmesini talep etti. 

Ali Hakan Altınay’ın avukatı Tora Pekin, “heyetin hiçbir delil toplamadan, tüm talepleri reddederek karara yürüdüğünü” söyledi, soruşturmanın genişletilmesi taleplerinin peşinen reddedilmemesini talep etti, tanık olarak dinlenme taleplerini iletti. Pekin, taleplerinin reddedilmesi halinde esas hakkında mütalaaya karşı beyanlar için süre istedi.

Avukat Evren İşler “dinlemeye dayanak mahkeme kararlarının ve ses kayıtlarının dosyaya getirilmesini” ve çeşitli isimlerin tanık olarak dinlemesini taleplerini iletti. 

Hakimin taleplerini sorduğu Osman Kavala, taleplere katıldığını söyledi.

Savcı, soruşturmanın genişletilmesi taleplerine dair takdirin mahkeme heyetine bırakılmasını, süre verilmesine yönelik taleplerin kabulünü, Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamını istedi.

Kavala: “Tutukluluğumun hukuksuzluğu aleni hale geldi”

Tahliyeye dair beyanı sorulan Osman Kavala, “Gezi davasından beraat ettikten sonra iki ayrı suçlamadan dolayı tutuklandım. Mütalaada casusluk suçlamasından bahsedilmedi. Casusluk suçundan tutuklanmış olduğumun hukuksuz olduğu aleni hale gelmiştir” dedi.

Kavala’nın avukatı Tolga Aytöre, savcının hangi maddeden tutukluluğun devamını istediğinin sorulmasını istedi. 

Avukat Köksal Bayraktar, Osman Kavala’nın tahliyesini talep etti.

Mahkeme heyeti Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına, soruşturmanın genişletilmesi ve usule dair taleplerin reddine, esas hakkındaki mütalaaya karşı süre verilmesine oyçokluğuyla karar verdi. Gelecek duruşma 22 Nisan’da.

Ne olmuştu?

Gezi davasında ilk beraat kararı 2015 yılında verildi. Açılan ikinci dava sonucunda da mahkeme, 18 Şubat 2020’de Osman Kavala, Ayşe Mücella Yapıcı, Şerafettin Can Atalay, Tayfun Kahraman, Ali Hakan Altınay, Yiğit Aksakoğlu, Yiğit Ali Ekmekçi, Çiğdem Mater Utku ve Mine Özerden hakkında beraat ve tutuklu sanık Osman Kavala hakkında ise tahliye kararı vermişti. Yurtdışındaki sanıklar Can Dündar, Memet Ali Alabora, Ayşe Pınar Öğün, Gökçe Tüylüoğlu, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu ve İnanç Ekmekçi‘nin dosyalarını ise ayırmıştı. Kavala, tahliye kararı verildiği gün yeniden tutuklanmıştı.

İstinaf Mahkemesi, Ocak 2021’de beraat kararlarını bozdu. Şubat 2021’de Kavala’nın “casusluk” suçlamasıyla yargılandığı dava dosyası Gezi davası ile birleştirildi. Nisan 2021’de yurtdışındaki sanıkların dosyası da ana dosya ile birleştirildi.

Yargılanan 16 kişi hakkında “hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs”, “mala zarar verme”, “tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirmesi”, “ibadethanelere ve mezarlıklara zarar verme”, “nitelikli yağma”, “nitelikli yaralama”, “Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na muhalefet” suçlamalarından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

Gezi eylemlerine ilişkin Beşiktaş taraftar grubu Çarşı’ya “hükümeti yıkmaya teşebbüs” ve “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet”, “suç örgütüne üye olma”, “kamu görevlilerinin görevini yapmasını engelleme” suçlamalarıyla açılan 35 sanıklı davada ise İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 29 Aralık 2015’te beraat kararı vermişti.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi ise Nisan 2021’de kararı oybirliğiyle bozmuştu. Bozma kararına gerekçe olarak, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve beraat kararlarını bozulmasıyla yeniden başlayan Gezi davası ile birleştirilme hususunun değerlendirilmemesi gösterilmişti.

30. Ağır Ceza Mahkemesi Hâkimi Mahmut Başbuğ, dosyaları birleştirme önerisini ilettiği 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne 28 Temmuz’da geçici görevlendirmeyle gitti ve bu mahkemede talep onaylandı. Başbuğ’un başkanlık yaptığı duruşmada dosyaların birleşmesine ve yargılamanın 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam etmesine karar verildi.

Avrupa Konseyi’nin icra organı Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına rağmen serbest bırakılmayan iş insanı Osman Kavala davasının AİHM’e havale edilmesine dair kararı 2 Şubat 2022’de oy çokluğuyla kabul etti ve Türkiye’ye yönelik ihlal süreci resmen başladı.

21 Şubat 2022’de 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Çarşı ve Gezi dosyalarını ayırdı.

Savcı, duruşma sonrası sunduğu mütalaasında Kavala ve Yapıcı’ya Türk Ceza Kanunu (TCK) 312. maddede yer alan “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs” suçlamasını yöneltti. Çiğdem Mater, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi’nin ise aynı suça “yardım ettikleri” gerekçesiyle cezalandırılmasını talep etti.

Savcı Edip Şahiner, Pınar Öğün, Henry Jack Barkey, Can Dündar, Gökçe Yılmaz, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, Memet Ali Alabora, Yiğit Aksakoğlu ve İnanç Ekmekçi hakkındaki dosyanın ise ayrılmasını istedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.